Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Pasirodė nauja harmonijos mokomoji knyga

Lietuvos muzikos ir teatro akademija išleido Gabrieliaus Simo Sapiegos „Harmonijos pagrindus“. Šią mokomąją knygą, kurioje glaustai apibendrinamos harmonijos mokslo žinios, parašė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos doktorantas, dėstytojas, Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos pedagogas, ne vienerius metus mokantis šį dalyką.

Prisimindamas XVIII a. prancūzų kompozitoriaus ir teoretiko Jean-Philippe’o Rameau (laikomo klasikinės harmonijos mokslo pagrindėju) teiginį, kad „harmonija – tai daugiau nei vieno garso sutelktis, kuri ausiai yra maloni. <…> Melodija – harmonijos įrodymas“, autorius ragina skaitytoją nepamiršti, kad mokantis harmonijos labai svarbu analizuoti muzikinius kūrinius, domėtis ne tik jos formavimo principais, bet ir platesniu kontekstu: istoriniu, muzikos kūrinio formos raidos, melodikos tradicijų ir pan.

„Harmonijos pagrindai“ – tai svarbiausių harmonijos žinių sąvadas, skirtas ne tik konservatorijų ir menų (muzikos) gimnazijų moksleiviams, aukštųjų muzikos mokyklų studentams, bet ir norintiems savarankiškai pažinti esminius tradicinius akordų jungimo principus, išmokti juos taikyti harmonizuojant melodiją. Čia glaustai pateikiami mokyklinės harmonijos pagrindai, pradedant akordų sudarymu, jungimu ir baigiant enharmoninėmis moduliacijomis, neakordiniais garsais. Mokymosi temos išdėstytos tokia tvarka, kokia įprastai yra mokoma harmonijos pamokose II–IV gimnazijos klasėse (metų kursui skiriamas vienas skyrius).

Mokomoji knyga skirta pasirengti baigiamajam muzikologijos egzaminui ir bus naudinga visiems, besimokantiems harmonijos ir besidomintiems ja. Knygos ištrauka.

Leidinį karantino metu galima įsigyti internetiniuose knygynuose patogupirkti.lt ir knygos.lt, vėliau – ir kitose įprastose LMTA leidinių platinimo vietose.

LMTA Leidybos centras
2020 04 29