Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Skelbiama LMTA Sluškų rūmų aukciono pradžia

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) vykdo Studijų miestelio projektą, kurį įgyvendinus, buvusi uždara karinio miestelio teritorija (Olandų g. 21A, Vilniuje) transformuosis į meno – muzikos, teatro, kino ir šokio – studijų bei meninių ir mokslinių tyrimų erdvę, ir atsivers plačiajai visuomenei kaip originalių meninių renginių vieta.

LMTA Sluškų rūmai

2023 m. III ketv. pabaigoje Akademija planuoja atidaryti pirmuosius LMTA studijų miestelio pastatus: Teatro ir kino fakultetą (TKF) bei Mažąjį salių bloką (MSB). Jų statybai bus panaudotos lėšos gautos pardavus Sluškų rūmų komplekso pastatus  (T. Kosciuškos g. 10 ir 12, Vilniuje). Sluškų rūmų pardavimo aukcionas įvyks š. m. kovo 17 d. nuo 9.00 iki 15.00 val.

MODERNI MENO STUDIJŲ IR TYRIMŲ ERDVĖ

LMTA Studijų miestelio maketas

LMTA, viena didžiausių Lietuvoje aukštoji meno mokykla, jau 89 metus rengianti profesionalius menininkus, vykdo veiklą skirtingose Vilniaus vietose išsibarsčiusiuose pastatuose: Teatro ir kino fakultetas įsikūręs T. Kosciuškos g. 10, 12, Muzikos fakultetas – Vilniaus g. 6-2, Pamėnkalnio g. 15 ir Gedimino pr. 42, o akademijos studentai gyvena bendrabutyje Giedraičių g. 57.

Pastačius LMTA studijų miestelio Teatro ir kino fakultetą ir Mažąjį salių bloką, bus sukurta moderni infrastruktūra, pritaikyta meno studijoms ir tyrimams: meno studijų poreikius atitinkančios modernios auditorijos, didesnis skaičius erdvių studentų saviruošai, atsivers naujos galimybės rengti muzikos, teatro ir šokio pasirodymus, kurti filmus bei rengti viešas jų peržiūras, vykdyti meninius ir mokslinius tyrimus. Šiuolaikiškos meno kūrybos ir sklaidos erdvės, kurių iki šiol Akademinė bendruomenė neturėjo, ne tik ženkliai pagerins studijų aplinką,  atvers galimybes telkti intelektinę ir kūrybinę LMTA bendruomenės sinergiją, bet ir taps atviros ir patrauklios Vilniaus gyventojams bei svečiams.

LMTA studijų miestelio Teatro ir kino fakulteto ir Mažojo salių bloko bendrasis plotas – 6899,62 m2. Abiejų pastatų statybos darbus vykdo UAB „Infes“. Bendra statybų vertė su PVM yra 19,5 mln. Eur. Studijų miestelį Akademijai projektavo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Rolandas Palekas ir jo vadovaujama architektų studija „Archstudija“ bei UAB „Projektų rengimo centras“.

LMTA Sluškų rūmai

SLUŠKŲ RŪMAI – PATRAUKLI INVESTICIJA UNIKALIOJE VILNIAUS VIETOJE

2022 m. kovo mėn. elektroniniame aukcione parduodami LMTA nuosavybės teise valdomi trys mokslo paskirties, Sluškų rūmų komplekso pastatai, iš kurių du (T. Kosciuškos g. 10, Vilniuje, 4071,27 m2 ir 1285,12 m2 ploto) yra kultūros paveldo objektai ir vienas pastatas (T. Kosčiuškos g. 12, Vilniuje, 1268,36 m2  ploto) yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje. Bendras aukcione parduodamų Sluškų rūmų pastatų plotas – 6624,75 m2. Valstybinis žemės sklypas, kuris yra Akademijos valdomas panaudos teise, parduodamas nebus.

LMTA parduodami Sluškų rūmų pastatai – patraukli investicija, nes yra Senamiestyje, prie Neries upės. Išplėtota miesto infrastruktūra ir patogi vieta sudarys sąlygas dirbti ir gyventi tarsi užmiestyje, neišvažiuojant iš Vilniaus centro. Iš Sluškų rūmų puikiai matomas Gedimino pilies bokštas, per kelias minutes pėsčiomis pasiekiama Katedros aikštė, Nacionalinis muziejus, o visai šalia yra Kalnų parkas. Tai prestižinė Vilniaus vieta, kurioje atsiveria galimybė įgyvendinti NT plėtros projektus. Remiantis Bendruoju Vilniaus miesto planu, šioje teritorijoje galima gyvenamųjų, visuomeninės paskirties ir komercinės paskirties objektų statyba.

Sluškų rūmai, statyti XVIII a. pradžioje, priklausė kelioms Lietuvos didikų šeimoms. Į Lietuvos istoriją jie įėjo ir kaip 1794 m. sukilėlių štabas. Buvę vieni prabangiausių rūmų Vilniuje, dabar jie turi plačias pritaikymo galimybes šiandienos visuomenės poreikiams, sukuriant prestižinių būstų, biurų ar komercinių patalpų oazę. Pastebėtina, kad greta esantys Sluškų rūmų pastatai (T. Kosciuškos g. 6 ir 8) jau suprojektuoti kaip prestižiniai butai. Sujungus visą Sluškų rūmų ansamblį, Vilniaus Senamiestyje atsirastų naujas prestižinių butų kvartalas su dideliu brandžių medžių parku.

Pradinė Sluškų pardavimo aukcione kaina: 11,25 mln. Eur. Aukcioną organizuoja ir vykdys tarptautinė NT paslaugų įmonė „Newsec advisers LT“ (www.newsec.lt).

Lėšos, gautos pardavus Sluškų rūmų komplekso pastatus, bus panaudotos LMTA studijų miestelio Teatro ir kino fakulteto ir Mažojo salių bloko statyboms bei įrengimui. Nauji meno studijoms, kūrybai ir tyrimams vykdyti skirti pastatai yra suprojektuoti naudojant inovatyvias projektavimo technologijas – BIM. Projektavimas įgyvendinamas atsižvelgiant į LMTA akademinės bendruomenės poreikius ir  mokslo bei studijų infrastruktūrai keliamus reikalavimus. Statant pastatus bus naudojamos energiją taupančios inžinierinės sistemos, modernios, aplinką tausojančios medžiagos. Miestelio sklype Olandų g. 21A pastatai yra suprojektuoti vienoje šio sklypo dalyje, išsaugant didelę pievą bei visus brandžius, vertingus medžius, bus suformuota mažoji architektūra – atvira tiek Akademinei bendruomenei, tiek vilniečiams bei miesto svečiams. Tai bus inovatyvi erdvė meno studentams, kursiantiems Lietuvos meno ateitį.

Studijų miestelio projektas yra finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir LMTA nuosavo indėlio lėšomis, gautomis pardavus LMTA nuosavybės teise valdomą šiuolaikinių meno studijų poreikio neatitinkantį nekilnojamąjį turtą.

LMTA informacija 
2022 01 31