Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Šiandien, balandžio 1-ąją, švenčiame LMTA gimtadienį!

Šiandien, balandžio 1-ąją, švenčiame Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 89-ąjį gimtadienį!

Kauno konservatorijos steigimo iškilmės Valstybės teatre: pedagogai – smuikininkas Vladas Motiekaitis, vargonininkas, chorvedys, kompozitorius Aleksandras Kačanauskas, kompozitorius, vargonininkas, chorvedys Juozas Naujalis, muzikologas, pianistas, konservatorijos vicedirektorius Viktoras Žadeika; švietimo ministras Konstantinas Šakenis; Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona; konservatorijos direktorius, kompozitorius Juozas Gruodis, pedagogės – pianistė ir kompozitorė Elena Laumenskienė, operos solistė Vladislava Grigaitienė; Rygos konservatorijos rektorius Jazepas Vytuolas (c) Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyrius

Kodėl balandžio 1-ąją? Istorija yra tokia. 1933 metais laikinojoje sostinėje Kaune veikusi valstybinė muzikos mokykla (1919 m. įsteigta Juozo Naujalio) buvo perorganizuota į Kauno konservatoriją. 1933 m. vasario 7 d. buvo pasirašytas Švietimo ministerijos įsakymas dėl konservatorijos steigimo, skiriant jos direktoriumi kompozitorių Juozą Gruodį. O balandžio 1 d. Valstybės teatre įvyko konservatorijos atidarymo iškilmės su garbingais svečiais, tarp kurių buvo Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona ir į Kauną ta proga atvykęs Latvijos konservatorijos rektorius Jazepas Vytuolas!

Kaip žinia, po II pasaulinio karo Kauno konservatoriją sujungus su sostinėje veikusia Vilniaus konservatorija, buvo suformuota Lietuvos valstybinė konservatorija. 1952 m. joje pradėtas dėstyti teatras. 1975 m. prie konservatorijos prisijungė Klaipėdos muzikos fakultetai (veikę iki 1997 m.). 1993 m. įkuriama Kino ir televizijos katedra.

1992 m. Lietuvos valstybinė konservatorija pervadinta į Lietuvos muzikos akademiją, 2004 m. – į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. 2018 m. į savo alma mater glėbį sugrįžo Klaipėdos fakultetas.

O atskaitos taškas yra 1933 m. balandžio 1-oji ir nuotaukoje įamžinti žmonės.

LMTA informacija / Beata Baublinskienė
2022 04 01