Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

In memoriam prof. Lionginui Abariui (1929–2022)

Balandžio 22 d. eidamas 93-uosius metus mirė garsus Lietuvos choro dirigentas, kompozitorius, ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Lionginas Abarius (1929–2022). Nuoširdžiai užjaučiame artimuosius.

Lionginas Abarius (c) Vladas Braziūnas

Pasak LMTA rektorės doc. dr. Juditos Žukienės: „Lionginas Abarius – tai visą epochą įkūnijanti asmenybė, kuri būrė žmones dainai ir žadino lietuvybę, puoselėjo chorinės kultūros tradicijas. Jo prasmingi ir gražūs darbai ilgam išliks mūsų atmintyje.“

Prof. Vytautas Miškinis sako, kad Lionginas Abarius buvo viena reikšmingiausių Lietuvos chorinio gyvenimo asmenybių, be jo buvo neįsivaizduojamos Dainų šventės. Kaip LRT radijui pasakojo V. Miškinis: „Choro pasaulyje buvo nekvestionuojama, kad per Dainų šventes pačią sakraliausią lietuvių giesmę – Maironio „Lietuva brangi“ – ir kitus garbingiausius kūrinius turi diriguoti L. Abarius. Jo dirigavimas buvo įsimintinas, jis nesilaikė klasikinių taisyklių, improvizuodavo, būdavo nepaprastai įdomu stebėti tą tikrą meninį vyksmą.“

Sykiu prof. A. Abarius buvo labai mielas ir linksmas žmogus. „Keliaujant kartu automobiliu valandų valandas be perstojo pasakodavo anekdotus. Net nežinai, ką pats prikuria, o ką sako iš savo neaprėpiamos atminties,“ – pasakojo V. Miškinis.

Lionginas Abarius gimė 1929 m. rugpjūčio 8 d. Maniuliškėse (Zarasų apskrityje). Nuo 1946 m. vargonininkavo Avilių parapijos bažnyčioje. 1948–1956 m. buvo Jono Švedo įkurto dainų ir šokių ansamblio (dabar „Lietuva“) narys. 1958 m. baigė choro dirigavimo studijas tuometinėje Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (Antano Budriūno kl.), po metų pradėjo čia dėstyti. Taip pat 1956–1962 m. dėstė Vilniaus Juozo Tallat Kelpšos muzikos technikume. 1988–1995 m. buvo LMTA Choro dirigavimo katedros vedėjas, profesorius (1991).

Nuo 1960 m. Lionginas Abarius buvo Lietuvos dainų švenčių vyriausiasis dirigentas. 1963–1981 m. – Lietuvos radijo ir televizijos mišraus choro vadovas. Kaip pateikia Visuotinė lietuvių enciklopedija, išleido giesmių ir mišių rinktinę „Iš Tavo rankos“, „Dieve“ (1997), romansų rinktinę „Ne vieną sutemą lydėjau“ (2007), „Spalvų abėcėlė“ vaikų chorui (L. Vasiliauskaitės eilės, 2009). Apie L. Abarių sukurta dokumentinė apybraiža „Dainos galia“ (2018, scenarijaus autorė ir režisierė Rita Aleknaitė‑Bieliauskienė):

 

Lionginas Abarius buvo apdovanotas Gedimino ordino Komandoro kryžiumi bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija. 

LMTA informacija  
2022 04 22

——————————-

Atsisveikinimas su Velioniu vyks balandžio 29 d., penktadienį, nuo 16 val. Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ VI salėje (Olandų g. 22, Vilnius).

Šv. Mišios – balandžio 30 d., šeštadienį, 8 val. Vilniaus šv. vyskup. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedros bazilikos šv. Kazimiero kopyčioje.

Urnos išnešimas – balandžio 30 d. 12 val. Laidotuvės vyks Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.