Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Laimėtas svarbus mokslo projektas

Lietuvos mokslo taryba planuoja finansuoti trijų šalies tyrėjų grupių dalyvavimą tarptautiniuose humanitarinių ir socialinių mokslų bendradarbiavimo projektuose CHANSE. Vienai iš šių grupių vadovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mokslininkė, Meno istorijos ir teorijos katedros vedėja doc. dr. Lina Kaminskaitė-Jančorienė.

Doc. dr. Lina Kaminskaitė-Jančorienė

Kaip rašoma Lietuvos mokslo tarybos paskelbtoje informacijoje, šiais metais bus pradėti 26 Europos humanitarinių ir socialinių mokslų bendradarbiavimo CHANSE projektai, skirti socialinės ir kultūrinės dinamikos skaitmeniniame amžiuje tyrimams (angl. Transformations: Social and Cultural Dynamics in The Digital Age). Trijuose iš jų numatytas Lietuvos tyrėjų dalyvavimas, Lietuvos mokslo taryba rengiasi su jais pasirašyti sutartis.

CHANSE projektai turėtų prasidėti šių metų pabaigoje, jų trukmė – 2–3 metai. Lietuvos mokslo taryba finansuotų Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus dr. Egdūno Račiaus vadovaujamos grupės darbą projekte DIGITSLAM, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentės dr. Linos Kaminskaitės grupės darbą projekte DIGISCREENS ir Vilniaus universiteto profesoriaus dr. Rimvydo Laužiko grupės dalyvavimą projekte TETRARCHS. Šalies tyrėjų dalyvavimo projektuose lėšų suma – beveik 300 tūkst. eurų.

Skelbiant CHANSE konkursą buvo siekiama finansuoti aukštos kokybės mokslinius tyrimus, padėsiančius spręsti aktualius socialinius ir kultūrinius iššūkius, ir paskatinti mokslininkus bendradarbiauti su įvairiomis suinteresuotųjų šalių grupėmis – nevyriausybinėmis organizacijomis, kultūros įstaigomis, mokyklomis ir kitomis. Konkursui paraiškas pateikė tyrėjų grupės iš mažiausiai 4 pagrindinių tyrėjų iš mažiausiai 4 šalių. Konkursui gautos 366 paraiškos, iš kurių 90 pateko į antrąjį vertinimo etapą. 

Su Europos Komisijos parama į CHANSE projektus, kuriuose nagrinėjamos temos nuo sąmokslo teorijų, visuomenės informavimo priemonių ir visuomenės sveikatos XX ir XXI a. iki skaitmeninės mirties, bus investuota 36 mln. eurų.

CHANSE (angl. Collaboration of Humanities and Social Sciences in Europe) yra ERA-NET programa, vienijanti 27 mokslinių tyrimų finansavimo organizacijas iš 24 šalių. Programa remiasi Humanitarinių mokslų Europos mokslinių tyrimų erdvėje tinklo HERA ir tarptautinių socialinių mokslų tyrimų Europoje finansavimo programos NORFACE patirtimi. Lietuvos mokslo taryba administruoja HERA ir NORFACE programų kvietimus ir finansuoja Lietuvos tyrėjų veiklas konkursus laimėjusiuose tarptautiniuose projektuose.

Pagal Lietuvos mokslo tarybos informaciją 
2022 08 11