Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA jaunųjų solistų  ir simfoninio orkestro koncertai

Antrasis seniausias iš dabar gyvuojančių Lietuvos simfoninių kolektyvų – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras rudens sesijai parengė įspūdingą programą ir spalio 28 d. pristatys ją LMTA didžiojoje salėje, o spalio 29 d. Alytaus kultūros centre.

LMTA simfoninis orkestras įsteigtas 1953 metais. Skirtingais laikotarpiais su šiuo jaunimo orkestru dirbo ir jį ugdė ryškiausi Lietuvos batutos meistrai ir atlikėjai: Abelis Klenickis, Jurgis Fledžinskas, Juozas Domarkas, Gintaras Rinkevičius, Laurynas Vakaris Lopas, Robertas Šervenikas. Nuo 2013 m. orkestrui vadovauja dirigentas doc. Martynas Staškus.

LMTA simfoninį orkestrą sudaro Styginių bei Pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų katedrų studentai, kurie kasmet pavasarį ir rudenį susiburia bendram muzikavimui ir rengia naujas programas. Tuomet akademijos erdvės prisipildo orkestro repeticijų garsų, sienas drebina didingas repetuojančio kolektyvo skambesys. Dirbti su orkestru neretai kviečiami ir kviestiniai dirigentai.

Šį kartą LMTA simfoniniam orkestrui diriguos jaunasis Lietuvos batutos meistras Ričardas Šumila.  2011 m. Ričardas baigė dirigavimo aspirantūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. G. Rinkevičiaus klasė), mokėsi Vienos muzikos ir vizualiųjų menų universitete (prof. U. Lajovicius), tobulinosi meistriškumo kursuose (pas dirigentus S. Edwardsą, J. Carewe, S. Bedfordą). Nuo 2008 m. dirba Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento asistentu, bendradarbiauja su įvairiais  Lietuvos ir užsienio orkestrais. 2014 m. pelnė  Auksinį scenos kryžių jaunojo menininko kategorijoje už kartu su režisieriumi Gediminu Šeduikiu pastatytą operą jaunimui  „Jonas ir Greta“ (Vilniaus miesto opera). Nuo 2019 m. R. Šumila yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vyriausiasis dirigentas.

Kartu su simfoniniu orkestru solo grieš ir LMTA studentai, tarptautinių konkursų laureatai – tai prof. Rūtos Lipinaitytės smuiko klasės studentė Vaigailė Dainavičiūtė, prof. dr. Roberto Beinario klasės obojaus klasės studentas Tadas Girčys bei LMTA absloventė smuikininkė Milda Kraujutaitytė. Programoje skambės J. S. Bacho koncertas smuikui, obojui ir styginiams c-moll, A. Chačaturiano koncertas smuikui ir orkestrui d-moll ir didinga F. Mendelssohno trečioji simfonija.

„Pasirodymas solo su orkestru yra nuostabi, ne taip dažnai bestudijuojant pasitaikanti proga, tad tikrai labai džiaugiuosi, tuo pačiu be abejo ir jaudinuosi. A. Chačaturiano muzika man artima, ji sužadina įvairiausius jausmus, yra labai spalvinga, vietomis labai emocinga, vietomis – jautri ir švelni. Labai norisi visus išgyvenimus ir visas šias spalvas perteikti klausytojams, tad pasirodymo laukiu su didžiausiu nekantrumu“ – sako smuikininkė V. Dainavičiūtė.

Koncertus ves Justė Jankauskaitė

Koncertai nemokami, jų pradžia 18 val.

Plačiau apie koncertą: https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-simfoninio-orkestro-koncertas-6/