Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

ĮVYKO KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS „ALEXANDRIA NOVA. VIZUALINIS TEATRAS“

2023 m. kovo 10 d. LMTA Klaipėdos fakultete keturių tarptautinių grupių pasirodymais baigėsi dviejų savaičių kūrybinės dirbtuvės „Vizualinis teatras“. Dirbtuvių vadovas –  LMTA dėstytojas ir doktorantas, režisierius, Vilniaus teatro „Lėlė“ kūrybinių programų koordinatorius ir vizualinių eksperimentų teatro „Kosmos Theatre“ meno vadovas Žilvinas Vingelis.

Dvidešimt dalyvių, atvykusių iš penkių skirtingų Europos teatro mokyklų – Helsinkio menų universiteto (Suomija), Islandijos menų universiteto (Islandija), Ernst Busch aukštosios teatro mokyklos (Vokietija), Latvijos kultūros akademijos, Estijos muzikos ir teatro akademijos – prie kurių prisijungė šiuo metu Klaipėdos  fakultete studijuojantys Kijevo Nacionalinio I. K. Karpenko-Kary teatro, kino ir televizijos universiteto studentai bei LMTA Klaipėdos fakulteto Teatro ir renginių režisūros studentai (vad. Miglė Bereikaitė ir Darius Rabašauskas), susibūrė, kad susipažintų ir praktiškai patyrinėtų vizualinio teatro sąvoką, kūrybinius principus bei galimybes scenos menų lauke. Žilvinas Vingelis dirbtuvių dalyviams iki projekto pradžios bei jo metu skaitė paskaitas apie vizualinį teatrą, jo kontekstą, analizavo praktinius pavyzdžius bei skirtingas kūrybines strategijas. Dirbtuvių pabaigoje, kūrybiniai  rezultatai buvo parodyti susirinkusiems Klaipėdos žiūrovams. Po pasirodymų vyko aptarimas ir diskusijos apie skirtingas kūrybines perspektyvas šiuolaikinių scenos menų kontekste.

Kūrybinės dirbtuvės yra  finansuojamos Europos Sąjungos programos „Erasmus+“ BIP (Blending intensive program) lėšomis. „Vizualinio teatro“ projektas yra „Erasmus“ strateginės partnerystės projekto „Alexandria Nova“, skirto permąstyti XXI a. teatro režisieriaus vaidmenį ir jo ugdymo strategijas aukštosiose teatro mokyklose, tęsinys.

„Kosmos Theatre“ – tai nepriklausomas vizualinių eksperimentų teatras, siekiantis jungti scenos menus su šiuolaikinėmis technologijomis. Nuo teatro įkūrimo 2020 m., jo kūrybinė komanda apjungia skirtingus jaunosios kartos kūrėjus, kuria kūrybines platformas ir tarptautinius lektorius įtraukiančias edukacines programas, eksperimentuoja scenos menų, kultūrinių inovacijų, virtualios realybės, internetinio meno, garso ir vaizdo instaliacijų srityse.

Trumpa lektoriaus biografija:
Žilvinas Vingelis – Lietuvos teatro režisierius, vizualinių eksperimentų teatro „Kosmos Theatre“ įkūrėjas ir meno vadovas, Vilniaus teatro „Lėlė“ kūrybinių programų koordinatorius. Nuo 2019 m. Žilvinas yra „Kosmos Theatre“ organizuojamų kasmetinių tarptautinių vizualinio teatro dirbtuvių „Kosmos LAB“ meno vadovas, o nuo 2021 m. – Vilniaus teatro „Lėlė“ organizuojamos kasmetinės šiuolaikinio lėlių ir objektų teatro laboratorijos „SurReality Check“ koordinatorius.
Be vizualinio ir šiuolaikinio muzikinio teatro („Kafka insomnia“, „Lila: slaptas demiurgo žaidimas“, „Sonio bliuzas“), Žilvinas eksperimentuoja virtualios realybės („Nepažįstamoji“, „Your Dream“), internetinio meno („#Protestas“), mobiliųjų aplikacijų (,,Kosmos APP“), meninių instaliacijų (,,Kosmos Cars“), šiuolaikinės operos (M. Nymanas „Vyras, kuris palaikė savo žmoną skrybėle“) srityse, bendradarbiauja su lietuvių kompozitoriais ir šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjais, režisuoja koncertus.
Ž. Vingelis taip pat yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas, antro kurso doktorantas. Jo  meninio tyrimo tema: „Montažas kaip vizualinio teatro režisūrinė strategija“.

Parengė tarptautinio projekto Klaipėdoje vadovė, LMTA Tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Kabašinskienė

LMTA informacija
2023 03 14