Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Tarptautinį V. Noreikos dainininkų konkursą laimėjo G. Martirosyan

III tarptautinis Virgilijaus Noreikos dainininkų konkursas skelbia nugalėtoją. Pagrindinis 10 000 eurų prizas šiemet atitenka armėnui Grishai Martirosyanui, įveikusiam 200 konkurentų iš 40 valstybių. Jam duris atveria ir didžiosios pasaulio scenos, ir įvairūs muzikos festivaliai.

Grisha Martirosyan ir Modestas Pitrėnas (c) Kilimas Arts

Gražiausiomis operų arijomis – nuo Karmen iki Bohemos, nuo Traviatos iki Pajacų – ir, žinoma, nuostabiais balsais į finalą patekę jaunieji solistai iš šešių pasaulio valstybių bandė pakerėti tarptautinę žiuri bei Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro publiką.

III tarptautinis Virgilijaus Noreikos konkursas sulaukė neįtikėtino viso pasaulio dainininkų susidomėjimo: savo talentą jame siekė išbandyti beveik 200 dalyvių iš 40 pasaulio šalių.

Dalyvius vertino žiuri pirmininkas Peter Dvorský (Slovakija), nariai Ludwig Baumann (Vokietija), David Gowland (Jungtinė Karalystė), Riikka Hakola (Suomija), Asta Krikščiūnaitė (Lietuva), Edgaras Montvidas (Lietuva, Jungtinė Karalystė), Ernesto Palacio (Italija).

Komisija nusprendė pagrindinį prizą skirti solistui iš Armėnijos Grishai Martirosyanui. II vietos nugalėtoja tapo kroatė Darija Auguštan (6000 eurų premija), o dviem III vietos nugalėtojams – Vladyslavui Tlushchui (Ukraina) ir Jaesungui Kimui (Pietų Korėja) – atiteko po 2 500 eurų.

III tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso laureatai ir žiuri (c) Kilimas Arts

Šiemet konkurso prizinis fondas papildytas koncertiniais ir specialiaisiais prizais, vienas jų – „Vilniaus klubo“ įsteigta piniginė 3000 eurų premija. Ji įteikta kroatei Darijai Auguštan, kuri pelnė daugiausia apdovanojimų – iš viso net šešis.

Specialūs diplomai kartu su piniginėmis 1000 eurų premijomis atiteko ispanei Mar Moran, ukrainietei Marianai Mazur ir solistui iš Mongolijos Ochirsaikhanui Erdenee.

Immlingo festivalio meno vadovas Ludwigas Baumannas ir Emilija Finagėjevaitė (c) Kilimas Arts

Garbė atsiimti prizą iš vieno didžiausių Europoje klasikinės muzikos festivalių – Immlingo festivalio – sumanytojo ir meno vadovo Ludwigo Baumanno atiteko jauniausiai konkurso dalyvei iš Lietuvos Emilijai Finagėjevaitei.

III tarptautinis Virgilijaus Noreikos dainininkų konkursas kaip niekad buvo dosnus laureatams suteiktomis galimybėmis dirbti įvairiose pasaulio scenose ir festivaliuose. Tokius koncertinius prizus įsteigė ir Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Pažaislio bei Kintų muzikos festivaliai, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras bei Klaipėdos koncertų salė.

Debiutinį kvietimą dalyvauti Immlingo festivalyje gavo solistas iš Ukrainos Vladyslav Tlushch. Jį jaunajam atlikėjui įteikė muzikė, grafienė Cornelia Kerssenbrock.

Kitų laureatų laukia debiutas Mascagni muzikos festivalyje, o dainininkas iš Pietų Korėjos Jaesung Kim vyks meistriškumo kursams į Kopenhagos operos teatrą. 

Virgilijaus Noreikos konkurso direktorius, Tarptautinių kultūros projektų centro vadovas Eugenijus Butvydas pabrėžia, kad jauniesiems solistams dalyvavimas konkurse svarbus ir tuo, kad stebėti konkurso pasirodymų atvyko operos teatrų agentai iš Jungtinės Karalystės, Italijos ir Danijos. O tai – didžiulė galimybė jauniems atlikėjams pradėti tarptautinę karjerą.

Savo favoritą galėjo rinkti ir publika, už patikusį konkursantą balsuodama internetu. Nedažnas atvejis, kai žiūrovų ir žiuri požiūriai sutapo – „Publikos simpatijų prizas“ bei „Menų turo“ įsteigta piniginė premija įteikta Grishai Martirosyanui.

Tarptautinių kultūros projektų centro informacija 
2023 04 04