Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Festivalis „Jauna muzika“ šiemet kviečia BŪTI šalia

„Jauna muzika“, vienas seniausių eksperimentinės muzikos ir garso meno festivalių Lietuvoje, sugrįžo į pavasarį ir klausytojų įvairiose Vilniaus erdvėse lauks balandžio 26–30 dienomis.

Festivalyje „Jauna muzika“ 2022 m. Tomo Tereko nuotr.

Šių metų festivalio žvilgsnis krypsta į bendrystę, veikimą drauge ir panašias koncepcijas, vienijamas žodžių BŪTI šalia. Ši tema jungia ir kiekvieną programos dalį – koncertuose girdėsime muziką ir muzikus iš kaimyninių šalių. Negana to, bus siekiama sujungti skirtingas meninės kūrybos formas su muzika, kad atsivertų plačios, dar nematytos žanrų, stilių ir technikų perspektyvos.

Tikiu, kad naujų formų kūrimas, savęs supratimas ir judėjimas tobulėjimo link yra įmanomas per ryšį su supančia aplinka. Šalia esantys žmonės ir daiktai gali ne tik kažką teigti ar atspindėti, bet ir suteikti įkvėpimo meno kūriniams“, – teigia Kateryna Alymova, kultūros vadybininkė iš Ukrainos ir šio festivalio meno vadovė. „Ši tema su manimi, kaip ukrainiete, labai ryškiai rezonuoja, nes didžiausią paramą ir supratimą mano šaliai suteikė arčiausiai esančios valstybės. Todėl ir festivalio idėja yra tirti artumo, giminystės, aplinkos, sienų ir kaimynystės problemas. Žinoma, šis tyrimas vyks per garso ir vizualinius eksperimentus, muzikinę improvizaciją, žanrų daugialypumą ir tarptautinį bedradarbiavimą tarp menininkų, atlikėjų.“

Programa sudaryta iš pasaulinių muzikos kūrinių premjerų, eksperimentinių triukšmo opusų, improvizacijų, elektroakustinių ir audiovizualinių darbų, gausybės skirtingų muzikinių kombinacijų – skambės tarptautiniai ir tarpdisciplininiai duetai, kvartetai ir kt. Penkių intensyvių dienų metu klausytojams bus pristatyta 10 koncertų, kuriuose pasirodys daugiau nei 20 atlikėjų iš 8 pasaulio šalių.

Daugiau informacijos apie festivalį ir programą galima rasti svetainėje www.festival.jauna.org. Bilietus platina www.bilietai.lt. Į kai kuriuos renginius reikalinga registracija.

Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuojamas festivalis „Jauna muzika“ pristato menininkus, dirbančius su muzika ir garsu, kaip eksperimentinio meno forma. Rengiamas nuo 1992 m., jis yra vienas ilgiausiai gyvuojančių muzikos festivalių Lietuvoje. Kintant muzikos sampratoms, išlaikydamas aktualumą, keitėsi ir pats festivalis, jo kryptys, o kartais ir pavadinimai.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Lietuvos kompozitorių sąjungos informacija
2023 04 14

Festivalio partnerė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Balandžio 27 d. Juliaus Juzeliūno erdvinio garso sferoje vyks Jono Jurkūno, Jurgio Jarašiaus ir Mato Šablausko pasirodymas.

Tomo Tereko nuotraukos: