Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA studentai – Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestro projekte!

Jau netrukus Vilniuje repetuoti pradės Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestras. Liublino Unijos medaliu apdovanoto kolektyvo nariai bendram muzikavimui susirenka kasmet.

Šiemet orkestro muzikantai – talentingi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Varšuvos F. Šopeno vardo muzikos akademijos styginių katedrų studentai, tarptautinių konkursų laureatai, kai kurie jų – ir vakaro solistai, ir net skambėsiančių kūrinių autoriai. Galbūt todėl šio orkestro koncertai – itin laukiami klausytojų. Lietuvos Lenkijos jaunimo styginių orkestras – viena iš nedaugelio tęstinumą išlaikančių iniciatyvų, sudarančių galimybes jauniems kaimyninių valstybių muzikos profesionalams tobulėti ir muzikuoti drauge. 

Organizatorių nuotr.

Vilniaus rotušėje vyksiančiame koncerte skambės šiuolaikinė Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Didžiosios Britanijos kompozitorių muzika. Solo partiją žymiojo estų kompozitoriaus Arvo Part kūrinyje „Fratres“ atliks šiandien viena ryškiausių Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojačių smuikininkių – Saulė Buikaitė. 

Profesorės Rūtos Lipinaitytės klasėje studijuojanti smuikininkė, pelniusi laureato vardą daugelyje tarptautinių konkursų, vos prieš mėnesį tapo Kazimiero Motiekos fondo stipendijos laimėtoja. „Fratres – mano išsvajotas, seniai norėtas groti kūrinys. Jo turinys – kupinas įvairiausių jausmų, apimančių tiek santūrumą, tiek iš proto vedantį susijaudinimą. Galimybė šį kūrinį atlikti su jungtiniu Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestru – tarsi ilgai lauktas laimės šyptelėjimas…“– apie artėjantį koncertą mintimis dalinosi jaunoji smuikininkė. 

Kitas vakaro solistas – Wiktor Dziedzic iš Lenkijos – jau kelerius metus koncertuoja žymiausiose Europos koncertų salėse. Jį pastebėjo ir žymus kompozitorius Hans Zimmer, kuris pernai pakvietė jo kūrinius atlikti beveik dvidešimtyje didžiausių Europos arenų. Vilniaus rotušėje vyksiančiame koncerte W. Dziedzic atliks virtuozišką solo partiją ypač populiariaus ir klausytojų pamilto britų kompozitoriaus Max Richter kūrinyje „Lapkritis“. Orkestre grojantis violončelininkas Povilas Paukštė – taip pat ir vieno programos kūrinio autorius. Koncerte pirmąkart nuskambės jo kompozicija „Viltis“. „Kūrinyje siekiau atskleisti savijautą žmogaus, gyvenančio vienišumo ir nežinomybės kupiname pasaulyje. Muzikos kuriama atmosfera – santūriai melancholiška, tačiau kupina viltingumo, kuris kviečia nepasiduoti ir judėti pirmyn“ – apie koncerte nuskambėsiantį kūrinį pasakojo autorius. 

Lietuvos Lenkijos jaunimo styginių orkestras įkurtas 2019 metais, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į bendrą abiejų šalių – Lietuvos ir Lenkijos – istoriją. Pastaraisiais metais Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestras su dideliu pasisekimu koncertavo Liublino filharmonijoje, Seinų sinagogoje (Lenkija), Vilniaus Rotušėje, o šio orkestro koncertus įrašė ir transliuoja LRT. Orkestro branduolį sudaro Vilniaus miesto Naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO muzikantai, o šio orkestro įkūrėjas – kompozitorius ir dirigentas Gediminas Gelgotas. Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestro koncertas Vilniaus rotušėje – jau balandžio 29-ąją. Bilietus į renginį platina bilietai.lt 

Lrytas.lt informacija
2023 04 20