Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Festivalis „Druskomanija“ ir šiuolaikinės muzikos žabangai

Festivalis „Druskomanija 2023“ ir vėl dalinsis šiuolaikine jaunųjų kūrėjų muzika. Vilniuje, Druskininkuose ir Liškiavoje gegužės 18–28 d. vyks XXXIX šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“.

Į šią unikalią muzikos šventę kviečiami visi, norintys susipažinti su jaunųjų kūrėjų, atlikėjų ir rašytojų sau keliamais iššūkiais, ir, žinoma, drąsiomis idėjomis. Šių metų festivalio tema „Verstis per galvą“ skatina kūrėjus ir festivalio svečius įsigilinti į drąsius, didingus ir ekstravagantiškus sprendimus, keliančius įdomius ir intriguojančius klausimus apie šiuolaikinę muziką. Festivalio metu publikai bus pristatytos kūrinių premjeros, garso performansai, muzikinės diskusijos ir kiti renginiai.

Kartu pasirodantis ir festivalio žurnalas pristatys jaunuosius muzikologus ir šiuolaikinės muzikos entuziastus, norinčius kalbėti apie naujausius muzikos reiškinius. Žurnalo straipsnius bus galima skaityti Lietuvos muzikos informacijos centro tinklalapyje. Fizinis žurnalo tiražas bus prieinamas nuo gegužės 11 d. Lietuvos kompozitorių sąjungoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei koncertų vietose.

„Druskomanija“ prasidės koncertu Vilniuje: gegužės 18 d., 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje skambės tradicinis „Druskomanijos“ koncertas – Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinio orkestro (dir. Modestas Barkauskas) atliekamos LMTA kompozicijos absolventų kūrinių orkestrui premjeros.

Šeštadienį, gegužės 20 d., 19 val. LMTA II rūmų Kamerinėje salėje įvyks koncertas, kuriame bus pristatyti premjeriniai, specialiai festivaliui sukurti kūriniai, skirti klavesinui ir elektronikai. Taip pat skambės užsienio kompozitorių kūryba, kurią atliks Lukas Butkus ir Eglė Rudokaitė. Vėliau tą pačią dieną 21 val. Sodas 2123 teritorijoje susirinkusieji galės mėgautis iš Norvegijos atvykusio menininko Sturle’s Dagslando koncertu. Dagslandas žavės publiką savo unikaliu ir laukiniu pasirodymu ir kvies klausytojus į nepakartojamą, siurrealistinę ir jaudinančią nuotykių kelionę.

Sekmadienį, gegužės 21 d., 15 val. Vilniaus universiteto Aula Magna salėje skambės specialiai „Druskomanijos“ festivaliui kurtos premjeros Lietuvos simfoniniam pučiamųjų orkestrui (dir. Karolis Variakojis). Šalia LSPO konkurso laimėtojų bus galima išgirsti Žibuoklės Martinaitytės ir Dominyko Digimo kūrybą.

Antradienį, gegužės 23 d., 18 ir 20 val. Lietuvos kompozitorių sąjungos namuose „Druskomanijos“ lankytojai išvys iš Šveicarijos atvykusio garso ir vaizdo menininko, multiinstrumentalisto, kompozitoriaus ir improvizatoriaus Cano Etterlino garso performansą ABICAN: DRIFTING WOOD.

Ketvirtadienį, gegužės 25 d., 18 val. festivalis kvies į TSEKH galeriją, kurioje prieš vakaro koncertą vyks pokalbis su kompozitoriumi, garso menininku kilusiu iš Slemani regiono (Irakas) Hardi Kurda. Iškart po to, 19 val., vokalinis ansamblis „Melos“ koncerte pristatys programą VOICES & PLACES, kurioje atliks Hardi Kurda kūrinį „Everything is illegal“ ir Arturo Bumšteino dainas iš „Listening Stock“.

Penktadienį, gegužės 26 d., „Druskomanija“ keliasi į Druskininkus. 16 ir 17 val. Druskininkų amatų centre „Menų kalvė“ klausytojai turės galimybę tapti Evaldo Aleknos muzikinio performanso WAGGLE DANCE dalyviais. 19 vl. „Eglės“ sanatorijos koncertų salėje pasirodys fleitų trio Mėta Gabrielė Pelegrimaitė, Salomėja Kalvelytė ir Kristupas Gikas. Taip pat šiame koncerte išgirsime improvizuotą Miko Kurtinaičio kūrinį paruoštai tūbai ir erdvei „Solo keturioms tūboms“.

Šeštadienį, gegužės 27 d. 15 val. pušyne už Druskininkų meno rezidencijos namelių klausytojai kviečiami stebėti austrų kompozitoriaus ir dirigento Ruperto Huberio muzikinį performansą PINE UNPLUGGED.  Tą patį vakarą 18 val. „Eglės“ sanatorijos kavinėje „Žaliasis sodas“ kompozitorių trio „Edgy Palates“ (Jūra Elena Šedytė, Ieva Parnarauskaitė ir Dainora Aleksaitė) pristatys metus brandintą debiutinį albumą „Itchy Throat“, kuriam kiekviena iš kompozitorių sukūrė po du kūrinius. 20 val. kavinėje „Širdelė“ bus pristatyta naujausia kolektyvo „Artisans“ programa „s.Berenio”.

Sekmadienį, gegužės 28 d., vėl džiugins ilgametė „Druskomanijos“ tradicija – paskutinę festivalio dieną klausytojai šilumlaiviu kelsis į Liškiavą, kur 13 val. Liškiavos vienuolyne festivalį užbaigs premjeros, parašytos Vokalinio meno tinklui.

„Druskomanija“ yra puikus pasirinkimas tiems, kurie myli ir nori giliau pažinti šiuolaikinę muziką. Festivalis siūlo galimybę pažvelgti į inovatyvią kūrėjų viziją, kuri neabejotinai praturtins dalyvių patirtį ir suteiks nepakartojamų įspūdžių.

Išsami festivalio programa „Druskomanijos“ internetiniame puslapyje bei facebook platformoje.

Festivalį organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga. Festivalio rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Druskininkų miesto savivaldybė. Informaciniai partneriai: Lietuvos muzikos informacijos centras. Partneriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, Sodas 2123, Vilniaus universiteto kultūros centras, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras, TSEKH galerija, Druskininkų amatų centras „Menų kalvė“, „Eglės“ sanatorija, Druskininkų meno rezidencija.

Festivalio informacija 
2023 05 12