Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Prasideda spalvingasis M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas!

Pianistams ir vargonininkams iš įvairių pasaulio šalių ši vasara buvo tikrai karšta: ką tik baigėsi atranka į IX-ąjį tarptautinį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursą.

M. K. Čiurlionio konkurso akimirka (c) Arūnas Baltėnas

Į prestižinio konkurso pirmuosius turus, kurie Vilniuje prasidės rugsėjo 15 d. ir vyks iki rugsėjo 23 d., pateko beveik 60 atlikėjų iš 22 pasaulio valstybių. Žiūrovai turės puikią progą išgirsti Čiurlionio kūrinių skambesį, kuriuos interpretuos muzikai, atvykę iš įvairiausių pasaulio kraštų – nuo Jungtinių Amerikos Valstijų krantų iki Tekančios saulės šalies – Japonijos.

Šis tarptautinis konkursas Lietuvoje turi itin gilias tradicijas. Pirmasis – skirtas išskirtinai pianistams –  buvo surengtas dar 1965 metais. O jau po trejų metų, 1968-aisiais, konkurse varžėsi ir vargonininkai. Nuo 1991 metų, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, jis tapo tarptautiniu. Didžiulį impulsą šiam konkursui suteikė viena garsiausių Lietuvos pianisčių Mūza Rubackytė. Jos dėka 1994 metais Ženevoje Tarptautinis M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas buvo priimtas į Pasaulinę muzikos konkursų federaciją (World Federation of International Music Competitions). Federacijos vadovai įvertino aukštą konkurso meniškumo ir profesionalumo lygį, tradicijos ilgametiškumą ir, žinoma, puikų konkurso organizavimą. Būtent dėl to Tarptautinis M. K. Čiurlionio konkursas sulaukia ne tik gausaus konkursantų būrio, bet ir sukviečia itin kompetetingus komisijos narius. Šiemet pianistų konkurso pirmininke tapo Niujorko Juilliardʼo mokyklos, laikomos viena geriausių muzikos ugdymo įstaigų pasaulyje, iki universitetinio lavinimo katedros vedėja, profesorė Yoheved Kaplinsky, o vargonininkų – Varšuvos F. Chopino ir V. Lipinskio muzikos akademijų profesorius Andrzejus Chorosińskis.

Komisijos narė M. Rubackytė (c) Arūnas Baltėnas

„Konkurso piniginis prizinis fondas – 42 000 eurų, bet laureatų laukia ne tik piniginiai apdovanojimai. Jauniems atlikėjams tai puiki galimybė pasirodyti ne tik prieš reiklią Lietuvos klasikinės muzikos melomanų publiką, bet ir tarptautinę žiuri, kurios įvertinimas ne vienam jų atvers kelią į didžiąją sceną.” – sako konkurso organizatorius, Tarptautinių kultūros projektų centro vadovas Eugenijus Butvydas.

O Konkurso atidarymo koncerte fortepijonu skambins Romanas Fediurko – šių metų Tarptautinio Horowitzo pianistų konkurso nugalėtojas, o taip pat ir buvę Tarptautinio M. K. Čiurlionio konkurso laureatai – Zbignevas Ibelgauptas bei Rūta Rikterė, Robertas Lozinskis ir pats M. K. Čiurlionio proanūkis Rokas Zubovas, renginio svečiams taip pat parengęs ypatingą siurprizą.

IX tarptautinis M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas yra ir dalis Vilniaus 700-ojo gimtadienio programos. Tarptautinį konkursą parėmė ir partneriais tapo ne tik Lietuvos kultūros taryba bei Lietuvos muzikos ir teatro akademija, bet ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Daugiau informacijos apie konkursą galite rasti adresu https://ciurlionis.link bei https://www.facebook.com/musiccompetitionsinlithuania

Konkurso organizatorių informacija
2023 09 14