Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Jaunųjų LMTA kompozitorių duetas kviečia į lingvistinę operą-performansą!

Praeitais metais įvykęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos scenos meno darbų konkursas „Balkono okupacija“ paskatino sukurti naują, unikalų darinį – lingvistinę operą-performansą „FALLOUT OF THE STIMULUS“. Pagyrų sulaukęs pasirodymas buvo įvertintas geriausiai ir užėmė pirmą vietą. Lingvistinė opera-performansas – tai sceninis muzikos ir teatro veikalas, kurio sudėtinės dalys – muzikinė medžiaga, libretas, scenografija ir t.t. – yra kuriamos lingvistinių elementų pagrindu, siekiant daugialypės išraiškos, papildomų poteksčių ar konteksto.

FALLOUT OF THE STIMULUS uždaras rodymas (c) Ugnė Urbonaitė

Ši opera – valandos trukmės istorija, pasakojanti apie žmogaus kalbą, jos įsisavinimą bei praradimo dėsnius. Pasak operos režisierės Dainos Adamkevičiūtės: „tai labai niuansuotas, jautrus kūrinys, nesivaikantis išorinių efektų, vedantis link savęs priėmimo“. Istorija apima tris esminius vieno žmogaus tapimo savarankišku gyvenimo etapus ir nagrinėja jo ryšį su tuo metu artimiausia aplinka. Kūrinį charakterizuoja skirtingi personažų bendravimo išraiškos būdai – tyrinėjama, kaip instrumentas, įkūnydamas pagr. veikėją, reaguoja į kitų personažų „komunikacinius stimulus“, mėgdžioja juos skirtingais lygmenimis, po truputį bandydamas formuoti savo nepriklausomą balsą. „Žmogaus vidinės ir lingvistinės sklaidos klaidingas stimuliavimas nuo pat vaikystės, laisvės ir vidinės erdvės nepaliekanti aplinka, jautrios prigimties herojų uždaro, jis tampa nebent mėgdžiotoju. Šalia atsirandančio jautrios sielos herojaus pastangos atsimuša į jau suformuotas sienas, bet vidine prasme, jie sugeba vienas kitą galų gale priimti, įsileisti, ateiti į susitaikymo ir ramybės būseną. Kaip žiūrėjimas kartu į vandenį – kiekvienas mato kitaip, bet jie yra prie to paties vandens vienas šalia kito. Man šio spektaklio pabaiga suteikė beveik meditatyvinę patirtį, kaip lingvistinių ir muzikinių išraiškų pagalba kuriama vidinė taika žmoguje. Vertinga patirtis.“ (režisierė D. Adamkevičiūtė)

Kompozitorė Ieva Raubytė (c) Dainora Aleksaitė

Ieva Raubytė ir Karolis Dabulskis yra jaunosios kartos kompozitoriai, abu studijuoja muzikos kompoziciją Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Autorių darbai yra skambėję festivaliuose „Muzikos ruduo“, „ContemPLAY“, „Druskomanija“, chorinės muzikos konkurse „Vox Juventutis“ ir kt. Taip pat užsienyje Latvijoje, Suomijoje, Švedijoje, Islandijoje. Abu kūrėjus vienija polinkis eksperimentuoti, rašyti elektroakustinę muziką, kurti jiems būdingą savitą menų sintezę.

„Matome, jog vaiko, jauno žmogaus formavimas artimiausioje aplinkoje yra kaip niekada aktualus. Savo kūriniu ieškome pasąmonėje slypinčių atsakymų į besikeičiantį, dažnai per daug reguliuojantį, laisvės ir erdvės nepaliekantį išorinį pasaulį, kuris gniuždo jautresnės prigimties jaunąją kartą, linkusią į pasyvumą, nihilizmą, užsisklendimą.“, sako operos idėjos autorius, kompozitorius K. Dabulskis ir kompozitorė I. Raubytė.

Kompozitorius Karolis Dabulskis (c) Emilija Filipenkovaitė

Svarbu paminėti, jog operoje naudojamos kelios kalbos anglų, ispanų bei Čilės autochtonų kalba selk’nam, kuri praktiškai yra išnykusi dėl XIX-XX a. vykdyto selk’nam tautos genocido.

Anot kompozitorių, šiais laikais žmonių bendravimui tampant vis kompleksiškesniam didėjant kartų skirtumams, intensyvėjant kultūrų maišymuisi, sudėtingėjant ryšiams dėl nykstančių kalbų ir tarmių politikos, projektas gali padėti žiūrovams suvokti įvairius komunikacinius, kalbinius procesus: kaip kalba yra įsisavinama, išmokstama arba prarandama, pamirštama, bei skatintų jų nenuvertinti.

„FALLOUT OF THE STIMULUS“ premjera įvyks spalio 13 dieną, 19 val., LMTA Balkono teatre (Gedimino per. 42, Vilnius). Režisierė Daina Adamkevičiūtė, atlikėjai: Liepa Ribokaitė, Elzė Liškauskaitė, Gintarė Valionytė, Rapolas Bartulis, Kristupas Gikas.

Renginio prodiuseriai – LMTA Meno centras

Renginio nuoroda: https://lmta.lt/lt/renginys/premjera-fallout-of-the-stimulus/

LMTA informacija
2023 10 06