Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mokslo tyrimai – aukščiausio tarptautinio lygio

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vykdomi mokslo tyrimai užsienio ekspertų pripažinti kaip atitinkantys aukščiausią tarptautinį kokybės lygį. Palyginamojo Lietuvos universitetų ir mokslinių tyrimų institutų mokslo veiklos (MTEP) ekspertinio vertinimo metu LMTA mokslo tyrimai menotyros kryptyje buvo įvertini 4,5 balais iš 5 galimų.

Pernai MTEP vertinimą atlikusi Lietuvos mokslo taryba sausio 16 d. organizavo konferenciją, skirtą užsienio ekspertų įžvalgoms apie vertinimo rezultatus ir diskusijoms su akademine bendruomene.

Kaip konferencijoje pastebėjo humanitarių mokslų ekspertų grupės vadovė dr. Ivana Diaz Fernandez, kai kurios vertintos kryptys ypatingai džiugino aukštu lygiu, ir atkreipė dėmesį į menotyrą.

„Statistika kalba pati už save, <…> mums įspūdį paliko Lietuvos muzikos ir teatro akademija – tokia maža institucija, bet pasirodė puikiai, <…> tiesiog žiūrėkime į ateitį ir tai, kaip galime tobulėti“, – sakė ekspertė.

MTEP veiklos lygis buvo vertinamas pagal tris kriterijus: mokslinės veiklos kokybės, mokslinių tyrimų ekonominio ir socialinio poveikio bei veiklos perspektyvumo. Visose šiose srityse LMTA tyrimai menotyros kryptyje buvo įvertinti 4,5 balais. Taip pat aukštus įvertinimus – 4 balus – pelnė ir edukologijos krypties tyrimai.

2023 m. ekspertiniame vertinime dalyvavo 22 valstybinai ir 6 nevalstybiniai universitetai ir mokslinių tyrimų institutai. Lietuvos mokslo tarybos parengtoje ataskaitoje LMTA minima tarp 5 valstybinių universitetų, įvertintų aukščiausiais balais mokslo kryptyje (ar mokslo krypčių grupėje).

„Šis vertinimas – kryptingo Akademijos komandos darbo rezultatas. Tai nėra momentinė sėkmė, vertinimas apėmė 2018-2022 m., įvairius mokslinės veiklos aspektus, daugybę duomenų. Įvertinimas ypatingai džiugina, nes šalia aukštos vietos 2022 m. QS pasaulio universitetų scenos menų reitinge tai oficialiai reiškia, kad vykdome ir aukščiausio tarptautinio lygio mokslinę veiklą“, – teigia LMTA rektorė doc. dr. Judita Žukienė.

LMTA mokslo veiklos kokybė vertinimo ataskaitoje įvardinta kaip įspūdinga, inovatyvi ir novatoriška, pabrėžta, kad nors daugiausia dėmesio tyrimuose skiriama muzikai, tarpdisciplininiai tyrimai stiprina ir kitas sritis – teatrą, šokį, kiną. Akcentuotas mokslinės veiklos tarptautiškumas – moksliniai straipsniai ir konferencijos anglų kalba, dalyvavimas tarptautiniuose projektuose ir kt. Anot ataskaitos, tai rodo, kad akademija iš tiesų yra stipri tarptautinio lygio žaidėja.

Konferencijoje vykusioje diskusijoje pabrėžta, kad humanitariniams mokslams toks vertinimas yra itin svarbus ir reikšmingas  ̶  po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo šie mokslai buvo sukurti iš naujo, vyko itin sparti jų plėtra. Lietuvos humanitarinių mokslų srities vertinimą atliko 12 ekspertų iš 9 Europos šalių.

Pagal atlikto vertinimo rezultatus Lietuvos universitetams ir mokslinių tyrimų institutams bus paskirstyta 70 proc. valstybės biudžeto bazinio finansavimo lėšų visų mokslo sričių MTEP veiklai plėtoti per ateinančius penkerius metus. Džiaugiamės ir didžiuojamės LMTA mokslininkais, kurių kompetencijos ir ilgametis darbas lėmė tokį aukštą Akademijos įvertinimą.

LMTA informacija
2024 01 22