Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Aktorė A. Vilutytė apie susitikimą su mokytoju A. Giniočiu: „gera pabūti kartu“.  

Lietuvos muzikos ir teatro akademija tęsia kartų dialogų ciklą „Susikalbėjimai Didžiojoje“. Tačiau šįkart dialogai bus plėtojami šiek tiek kitaip – ypatingam pokalbiui susitiks mokytojas ir jo mokiniai.

A. Giniotis (c) L. Vansevičienė

Aidas Giniotis – ne vieną Auksinį scenos kryžių pelnęs aktorius, režisierius, vienas „Keistuolių teatro“ įkūrėjų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, į teatro pasaulį palydėjęs ne vieną aktorių laidą. Įdomu tai, kad kai kurie buvę jo mokiniai šiandien ir patys yra mokytojai.

Pirmuosiuose šįmet „Susikalbėjimuose Didžiojoje“ su A. Giniočiu bendraus šie jo mokiniai: aktorės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentės Aldona Vilutytė bei Ieva Stundžytė, aktoriai Jurgis Marčėnas, Matas Pranskevičius ir aktorius, dramaturgas Justas Tertelis. Pokalbį moderuos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Meno istorijos ir teorijos katedros profesorė, humanitarinių mokslų daktarė Ramunė Marcinkevičiūtė.

Ko galime tikėtis mokytojui ir mokiniams susitikus po daugelio metų? Ką prisimins ir apie savo mokytoją papasakos mokiniai, šiandien patys dėstantys mokslo įstaigose, kuriantys vaidmenis teatruose, kine? Artėjant renginiui kalbinome teatro ir kino aktorę, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventę bei docentę A. Vilutytę.

A. Vilutytė (c) L. Juzėnas

„Visų pirma, Aidui esu dėkinga už teatrą vaikams, jo išmokytus žaidimo ir moralinius pricipus kuriant vaikiškus spektaklius. Man, studentei, buvo labai svarbus jo režisuotas diplominis spektaklis-miuziklas pagal M. Servanteso Don Kichotą – „Liūdnojo vaizdo riteris“, kuriame vaidinau Dulsinėją – jame reikėjo sujungti dainavimą, šokį ir vaidybą. Manau, toks sujungimas tiek vaikiškuose spektakliuose, tiek roko operose ir miuzikluose yra labai stipri Aido Giniočio pusė ir dovana aktoriams. Beje, tik pati pradėjusi dėstyti suvokiau nemažai jo, kaip dėstytojo, veiksmų, kurie man, studentei, tada buvo neaiškūs, motyvaciją. Vėliau supratau, kaip jis jautėsi vienose ar kitose situacijose“, – pasakoja A. Giniočio mokinė. Jos manymu, mokytojo, turinčio daugiau patirties, užduotis yra parodyti jaunam žmogui, ką jis gali, ką turi ir ko jis pats dar nežino, taip pat suteikti įrankius, kurie padėtų jam kūrybiniame ir profesiniame kelyje. „Kita užduotis – neužblokuoti kūrybinio polėkio, drąsos, padėti žmogui atsiskleisti. Dėstymas yra dalijimasis patirtimi, asmenybių susitikimas, dialogas ir partnerystė“, – priduria dėstytoja.

Kuo šis susitikimas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje bus ypatingas? Ko, pasak A. Vilutytės, galime tikėtis iš mokytojo ir jo mokinių diskusijos?

„Aš esu pirmosios kartos A. Giniočio mokinė. Mes susitikome 1993 m. – praėjus tik porai metų po sausio 13-osios įvykių, visai neseniai Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Tai buvo labai įtemptas ir įdomus laikotarpis. Daug nežinios, bet ir daug tikėjimo, eksperimentų. Taip pat mačiau kitų kartų studentų mokymosi procesą, kai jau buvau dėstytoja. Manau, laukia įdomi diskusija apie tai, kaip vis su vėlesniu kursu keitėsi Aido Giniočio dėstymas, požiūris į teatrą ir studentus. Bus įdomu paklausyti kitų ir gera pabūti kartu“, – teigia A. Vilutytė.

„Susikalbėjimai Didžiojoje“ su prof. I. Milkevičiūte ir jos mokiniais (c) G. Matkutė

Šiais metais „Susikalbėjimai Didžiojoje“ su mokytoju ir mokiniais vyks dar tris kartus. Kitas diskusijas pratęs profesoriai Juozas Domarkas ir Rimantas Armonas su savo mokiniais, o kartų dialogų ciklą vainikuos „Kultūros naktį“ vyksiantis pokalbis su žymiausiais pianistais!

Pokalbių ciklas „Susikalbėjimai Didžiojoje“ Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyko ir praėjusiais metais, jame dalyvavo pripažinti meno meistrai ir kylantys jaunieji menininkai. „Susikalbėjimus Didžiojoje“ tęsiame toliau, tačiau šįmet Lietuvos ir pasaulio kultūrai reikšmingos asmenybės pokalbiams susitiks kartu su savo auklėtiniais. Pirmoji tokia diskusija įvyko dar 2023 m. gruodžio 13 d. – joje dalyvavo viena garsiausių Lietuvos operos solisčių profesorė Irena Milkevičiūtė ir jos mokiniai.

Kviečiame į susitikimą „Susikalbėjimai Didžiojoje“: mokytojas ir mokiniai! Diskusijoje A. Giniotis ir jo mokiniai dalyvaus š. m. sausio 30 d., antradienį, 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje (Gedimino pr. 42). Įėjimas nemokamas.

LMTA informacija
2024 01 24