Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Jauniesiems menininkams įteiktos M. K. Čiurlionio ir K. Motiekos stipendijos  

Šiandien M. K. Čiurlionio paskatomis-stipendijomis apdovanoti kūrybiškiausi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Vilniaus dailės akademijos studentai. Specialaus pianistų konkurso laimėtojui taip pat įteikta teisininko, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro K. Motiekos stipendija.

M.K. Čiurlionio vardinė stipendija skirta Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studentei, kompozitorei Liepai Vozgirdaitei ir Vilniaus dailės akademijos studentei Emilijai Grigaliūnaitei. K. Motiekos fondo stipendija skirta LMTA studijuojančiam pianistui Simonui Mikniui.

S. Miknius, A. Šekštelo, A. Pšibilskienė (c) G. Matkutė

„Šiandien tęsiame nuostabią tradiciją Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną pasitikti drauge su dviejų aukštųjų mokyklų bendruomenėmis <…>. Mūsų bendruomenė tiksliai žino, kas yra rezistencija,  kas yra kultūrinė rezistencija, ir, ypatingai, kas yra menininkų rezistencija. Didžiuojamės abiejų aukštųjų mokyklų  profesoriais, docentais ir kolegomis, tuo metu buvusiais pirmose Sąjūdžio ir viso nepriklausomybės judėjimo  gretose. Tai yra žinutė, pamoka mums“, – susirinkusius sveikino Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorė doc. dr. Judita Žukienė.

Nuo 2020 m. teikiama M. K. Čiurlionio paskata-stipendija kasmet skiriama vienam LMTA Kompozicijos katedros ir vienam Vilniaus dailės akademijos studentui, jos steigėja – M. K. Čiurlionio draugija. Ji skiriama studentams, kurių kūrybos ir studijų erdvėje, greta kitų interesų bei temų, yra šiuolaikiškai permąstoma M. K. Čiurlionio kūryba ir jo puoselėti idealai Lietuvos ir pasaulio kultūros kontekstuose.

Šiemet M. K. Čiurlionio paskata-stipendija atiteko kompozicijos bakalauro IV kurso studentei Liepai Vozgirdaitei (prof. dr. Mārtiņšo Viļumso kl.) už stambios formos kompozicijos elektroakustinių skulptūrų triptikui „…auf…“ preparuotiems kontrabosui, saksofonui ir patefonams sukūrimą.

 „Man labai džiugu atstovauti M. K. Čiurlionio draugiją ir įteikti pačią didžiausią Lietuvoje stipendiją studentams. Ypač džiugu, kad M. K. Čiurlionio vardas ir asmenybė leidžia mums apmąstyti bendrai ir muziką, ir dailę. Jis buvo novatorius, akademinių standartų laužytojas, taip pat labai giliai jautęs gamtą <…>. Iš tiesų M. K. Čiurlionis iki šio lieka labai aktualus, premija skirta tradicijai palaikyti, kultūros jėgai išsaugoti. Taigi nors dabar labai populiaru laužyti tradicijas, tačiau manome, kad ši stipendija padeda tradicijas saugoti – M. K. Čiurlionio estetikos tradicijas, kurios dar bus aktualios labai ilgai“, – įteikiant paskatas-stipendijas kalbėjo M. K. Čiurlionio draugijos narys dr. Vytautas Tumėnas.

S. Miknius, A. Šekštelo, A. Pšibilskienė, E. Grigaliūnaitė, M. Vilums (c) G. Matkutė

Taip pat šiais metais Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paskata-stipendija skirta Vilniaus dailės akademijos Grafikos studijų programos IV kurso studentei Emilijai Grigaliūnaitei ir jos projektui „Bevardžiai ežerai“. Laimėtojai ši paskata-stipendija buvo skirta už kūrybos konceptualumą, netradicinį geografinių objektų pateikimą, už dėmesį Lietuvos ežerams, jų vardams bei originaliai duomenų archyvavimo meninei interpretacijai kūrybiniame projekte „Bevardžiai ežerai“. 

Antrąjį kartą buvo teikiama žinomo teisininko, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Kazimiero Motiekos stipendija. Stipendijos steigėjas – Kazimiero Motiekos fondas. Į ją pretenduoti galėjo akademijos Fortepijono ir vargonų katedros studentai – pianistai. Ši stipendija teko konkursą laimėjusiam pianistui, antro kurso studentui Simonui Mikniui (prof. Daumanto Kirilausko kl.).

„Kiekvienas, kuris prisidėjo steigiant šią  stipendiją, pagerbė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Kazimiero Motiekos atminimą <…>. Penki pasirodymai konkurse liudija, kad fortepijono katedros profesūra sėkmingai perteikia fortepijono meno paslaptis savo studentams. Labai džiaugiuosi, kad šią premiją laimėjo antro kurso studentas“, – sakė prof. Audronė Pšibilskienė.

„Nepaprastai džiaugiamės, kad Kazimiero Motiekos fondas remia ne tik iškiliausius jaunuosius teisininkus, bet ir meno talentus. Atkaklumo, užsispyrimo, noro ir žinių reikalauja ir muziko darbas. Ir tai, kad mes šiandien galime įteikti Kazimiero Motiekos stipendiją gerbiamam Simonui Mikniui, kuris, kaip profesorė minėjo, yra antro kurso studentas, bet demonstruoja tokį nepaprastą veržlumą, tik rodo, kad mes turime ir turėsime kuo didžiuotis“, – renginyje kalbėjo advokatų kontoros „Motieka ir Audzevičius“ partneris advokatas Albertas Šekštelo.

Paskatos-stipendijos įteiktos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje vykstant šventiškam Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos koncertui, kuriame praėjusių metų M. K. Čiurlionio paskatos-stipendijos laureatas kompozitorius Domantas Pūras atliko paties sukurto kūrinio vargonams ir elektronikai „Like an Underground River“ („Kaip požeminė upė“) IV dalį „Pine Trees“ („Pušys“).

Arnoldo, V. Augustino ir M. K. Čiurlionio kūrinius atliko akademijos Medinių pučiamųjų kvintetas, kamerinis choras (vadovas prof. Gintautas Venislovas) ir šių metų K. Motiekos stipendijos laureatasSimonas Miknius.

2024 03 08