Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA jaunieji tyrėjai – doktorantų vasaros mokykloje

Naujus studijų metus LMTA doktorantai pasitiko intensyviai besimokydami: keturias dienas kartu su kolegomis iš Latvijos kultūros akademijos jie praleido romantiškoje Stamerienos pilyje, kur klausė paskaitų, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse bei diskusijose ir konsultavosi su mentoriais – muzikos, kino ir scenos meno ekspertais.

Ši doktorantų vasaros mokykla – bendras Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Latvijos kultūros akademijos projektas, įgyvendintas siekiant stiprinti šių aukštųjų mokyklų bendradarbiavimą ir plėsti doktorantų kompetencijas, sudaryti galimybę pristatyti savo tyrimus, keistis idėjomis ir mokytis neformalioje aplinkoje. Meno ir menotyros doktorantai dirbo su latvių kompozitoriumi Kristu Auznieku, britų muzikologu ir pianistu Julianu Hellaby, suomių dokumentinio kino kūrėja Susanna Helke ir Didžiojoje Britanijoje meninius tyrimus atliekančia aktore Ilona Krawczyk, taip pat su LMTA mokslininkėmis, kuruojančiomis meninius tyrimus – muzikologe Lina Navickaite-Martinelli ir teatrologe Ramune Balevičiūte. Ramunė Balevičiūtė taip pat moderavo viešą diskusiją apie tyrimų reikšmę profesionalaus menininko karjerai.

„Esu labai dėkinga Latvijos kultūros akademijos rektoriui Dāviui Sīmaniui už galimybę surengti doktorantų vasaros mokykloje tokie nepaprastoje vietoje – Stamerienos pilyje. Regis, jau vien praeities slėpinių prisigėrusios sienos, senovės auros apgaubti kambariai ir terasos, taip pat pilį supantis nuostabus parkas – pati aplinka skatino naujas įžvalgas ir kūrybiškumą. Sutarėme, kad projektą tęsime ir tobulinsime ir kitais metais“, – sakė viena iš stovyklos organizatorių, LMTA meno ir mokslo prorektorė Ramunė Balevičiūtė.

„Doktorantų vasaros mokykla man buvo apie pažinimo, smalsumo provokavimo ir atradimo procesus. Labai džiaugiuosi, kad turėjome galimybę dalintis koncentruota mokslo ir meninių tyrimų erdve su programos lektoriais – skirtingų sričių menininkais-tyrėjais bei kitais meno doktorantais. Jaučiu, kad tiek paskaitos, tiek individualios sesijos su mentoriais ar pokalbiai su kitais doktorantais ne tik praplėtė žinių lauką, bet ir padėjo geriau įsiklausyti į savo pačios atliekamą meninį tyrimą. Atrodo, kad doktorantų vasaros mokyklos programa sukūrė erdvę, leidžiančią iš kitų perspektyvų stebėti savo tyrimo procesą, aptikti jo trūkumus, užčiuopti galimus jų sprendimus ir pažadinti smalsumą judėti pirmyn“, – patirtimis dalijosi meno doktorantė, teatro režisierė Monika Klimaitė-Daunienė.

Kita vasaros mokyklos dalyvė, kino kūrėja Miglė Križinauskaitė-Bernotienė pabrėžė galimybę tobulėti tarpdisciplininiame ir tarptautiniame kontekste. „Labai vertinu tai, kad teminis dėmesys meniniams tyrimams, ypač „dreamvoice“ technikai, puikiai atitiko mano meninės praktikos ir meninio tyrimo interesų sritį. Dalyvaudama doktorantūros vasaros mokykloje galėjau pasisemti neįkainojamų įžvalgų iš dėstytojų, mentorių ir kolegų, kurių skirtingos perspektyvos ir patirtis meninių tyrimų srityje labai praturtino mano suvokimą. Programos struktūra, kurią sudarė paskaitos, seminarai, individualios sesijos su mentoriais ir bendros kūrybinės laboratorijos, suteikė visapusišką ir įtraukiančią mokymosi patirtį“, – džiaugėsi meno doktorantė.

 

2024 08 29