Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Andrejaus Kureičiko pjesės „Įžeisti. Baltarusi(j)a“ skaitymas

Spalio 17 d. 19 val. LMTA Balkono teatre vyks Andrejaus Kureičiko pjesės „Įžeisti. Baltarusi(j)a“ skaitymas. Režisieriai – Laura Kutkaitė ir Augtumas Danielius Harner, vaidina Benadas Arkauskas, Aurimas Bačinskas, Justina Nemanytė, Vytautas Rašimas, Judita Urnikytė, Sonata Visockaitė, Oskar Wygonowski, kompozitorius Ernestas Sadaunikas. 

„Įžeisti. Baltarusi(j)a“ – tai bene karščiausias šių dienų Europos aktualijas reflektuojanti dviejų veiksmų pjesė, kurią, įkvėptas (o perfrazuojant pjesės pavadinimą – turbūt ir įžeistas) po rugpjūčio 9 d. Baltarusijoje prasidėjusių protestų ir smurto bangos, parašė vienas įdomiausių baltarusių viduriniosios kartos dramaturgų ir scenaristų, Baltarusijos koordinacinės tarybos narys Andrejus Kureičikas. 

Pjesėje pasakojama apie pirmųjų mėnesių po suklastotų prezidento rinkimų įvykius kaimyninėje Baltarusijoje, kurioje šimtai tūkstančių piliečių išėjo į gatves taikiai protestuoti prieš paskutiniuoju Europos diktatoriumi vadinamo Aleksandro Lukašenkos tariamą pergalę. Nepaisant vis augančios Lukašenkai ištikimų jėgos struktūrų agresijos, masinių įkalinimų ir kankinimų, dar nematyto masto mitingai, streikai ir taikios protesto akcijos vis dar tęsiasi.

Nors pjesėje veikia septyni apibendrinti, tačiau bent kažkiek įvykius Baltarusijoje sekančiam žiūrovui nesunkiai atpažįstami personažai, o pjesės veiksmo vieta šokinėja nuo Minsko iki Gardino ar Barysavo, galima sakyti, jog iš tiesų pjesės veiksmas vyksta savotiškoje tautos sąmonėje, kurioje joks veiksmas be asmeninių pasekmių tampa neįsivaizduojamas, o visi veikėjai yra neišvengiamai vienas su kitu susiję. Visi jie turi pakankamai aiškius prototipus. Tai buvę ir dabartiniai šalies vadovai, jų giminės, bendradarbiai, sąjungininkai ir tiesiog paprasti, tačiau be galo drąsūs žmonės, priversti vienaip ar kitaip spręsti klausimus, kuriuos išprovokavo neišvengiamai artėjanti laisvė ir ją užgniaužti pasiryžusi totalitarinė mašina.

Karštu aktualumu alsuojanti Andrejaus Kureičiko pjesė verčiama į daugelį užsienio kalbų, jos skaitymus, teatralizuotus pristatymus gyvai ir internetinėse platformose rengia vis daugiau pasaulio šalių, įskaitant JAV, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Čekijos, Ukrainos teatro menininkų. LMTA teatro režisūros būsimų absolventų ir septyneto nepriklausomų profesionalių teatro aktorių savanoriška kūrybinė iniciatyva yra bene nuoširdžiausias būdas pareikšti pilietinę poziciją ir palaikyti už savo laisvę ir ateitį kovojančią baltarusių tautą.

Norint ateiti į renginį būtina išankstinė registracija internetu https://www.eventbrite.com/e/andrei-kureicik-izeisti-baltarusija-pjeses-skaitymas-tickets-124947046981?fbclid=IwAR12f7n_o8jr5Hy2dAIi112qzyTnNgvLTPuSUTCOnzZ2PBY0_GBSOa7siQg arba telefonu (8 5) 20 75 791. 

2020 10 16