Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Ypatinga LMTA simfoninio orkestro rudens sesija

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniam orkestrui šio rudens sesija yra ypatinga. Orkestras lapkričio 15 ir 16 d. surengs du koncertus Anykščiuose ir Vilniuje, o iki tol lapkričio 14 d. – atvirą repeticiją-paskaitą su muzikologu Viktoru Gerulaičiu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei dar anksčiau, lapkričio 7 d., drauge su garsiuoju Karališku „Concertgebouw“ orkestru atliks C. M. von Weberio operos „Oberonas“ uvertiūrą RCO koncerte Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Vienas seniausių Lietuvos simfoninių kolektyvų – LMTA simfoninis orkestras – kasmet rengia dvi sesijas: ridens ir pavasario. Jų metų jaunieji LMTA atlikėjai susiburia į orkestrą ir, vadovaujami LMTA simfoninio orkestro meno vadovo doc. Martyno Staškaus ar kitų LMTA dėstančių dirigentų, ugdo gebėjimą muzikuoti drauge dideliame kolektyve. LMTA simfoninis orkestras yra daugelio Lietuvos profesionalių orkestrų atlikėjų mokykla.

Ši rudens sesija LMTA simfoniniam orkestrui ypatinga. Mat vieną iš šiuo metu ruošiamos programos kūrinių – Carlo Maria von Weberio operos „Oberonas“ uvertiūrą – jaunieji stygininkai ir pūtikai turi galimybę rengti drauge muzikuodami su visame pasaulyje žinomu Nyderlandų Karališkuoju „Concertgebouw“ orkestru (Royal Concertgebouw Orchestra). Žymiojo orkestro koncertas Vilniuje lapkričio 7 d. yra dalis projekto „RCO pasitinka Europą“, kuriame yra ir edukacinė dalis „Side by Side“. Kiekvienoje ES valstybėje „Concertgebouw“ orkestras vieną koncerto kūrinį atlieka su tos šalies jaunimo orkestru, Lietuvoje – su LMTA simfoniniu orkestru.

Ištobulinę C. M. von Weberio „Oberono“ uvertiūros interpretaciją LMTA „simfukai“ turės progą ją pristatyti savo koncertuose Anykščiuose ir Vilniuje: lapkričio 15 d. 17.30 val. – Anykščių menų inkubatoriuje-menų studijoje, lapkričio 16 d. 18 val. – LMTA Didžiojoje salėje.

Koncerto programoje greta „Oberono“ uvertiūros skambės dar keletas ryškių kūrinių: nuotaikingi Leonardo Bernsteino „Simfoniniai šokiai“ iš miuziklo „Vestsaido istorija“ ir operetės „Kandidas“ uvertiūra bei lietuvių muzikos klasiko Balio Dvariono Koncertas smuikui ir orkestrui h-moll. Diriguos orkestro meno vadovas doc. Martynas Staškus, solistės – smuikininkės Ulijona Pugačiukaitė, Erika Ieva Eriksonaitė ir Monika Čepytė.

Ypatingą dėmesį vertėtų atkreipti į B. Dvariono Koncertą h-moll. Jo atskiras dalis pasikeisdamos atliks trys jaunosios solistės: I dalį „Andante semplice“ grieš U. Pugačiukaitė (prof. Rusnės Mataitytės klasė), lyriškąją 2 dalį „Andante, molto sostenuto“ – E. I. Eriksonaitė (prof. Jurgio Dvariono klasė), o judriąją III dalį „Vivo“ – M. Čepytė (doc. Rūtos Lipinaitytės klasė).

B. Dvariono Koncerto h-moll atlikimas pareikalaus iš smuikininkių ypatingo susiklausymo – pirmajai uždavus interpretacinį toną, jį turės pratęsti antroji atlikėja, o iš jos muzikinę estafetę perims trečioji solistė. Kita vertus, toks kūrinio atlikimas taps ir savotišku smuikininkių mini konkursu.

Tuos, ką domina ne tik pati muzika, bet ir istorijos apie ją, kviečiame lapkričio 14 d. 14 val. į LMTA simfoninio orkestro atvirą repeticiją-paskaitą Didžiojoje salėje, kur apie Leonardo Bernsteino „Simfoninius šokius“ iš miuziklo „Vestsaido istorija“ papasakos muzikologas Viktoras Gerulaitis. Skambės L. Bernsteino „Simfoniniai šokiai“. Būtina išankstinė registracija el. paštu menas@lmta.lt. Registracija vyksta iki 2018 m. lapkričio 8 d.

LMTA simfoninis orkestras gyvuoja jau 65 metus – jis buvo įsteigtas 1953-aisiais. Tai yra bene antrasis seniausias iš dabar gyvuojančių Lietuvos simfoninių kolektyvų. Skirtingais laikotarpiais su šiuo jaunimo orkestru dirbo ir jį ugdė prof. Abelis Klenickis, prof. Jurgis Fledžinskas, prof. Juozas Domarkas, prof. Gintaras Rinkevičius, doc. Laurynas Vakaris Lopas, doc. Robertas Šervenikas. Nuo 2013 m. orkestrui vadovauja dirigentas doc. Martynas Staškus.

LMTA simfoninis orkestras gastroliuoja Lietuvoje ir svetur, atlieka ne tik klasikinį repertuarą, bet yra parengęs ir lietuvių kompozitorių kūrinių premjerų, dalyvauja jaunimo orkestrų festivaliuose ir įvairiuose tarptautiniuose projektuose.

Į visus renginius įėjimas laisvas.

LMTA informacija
2018 11 02