Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Birutės Vainiūnaitės koncertas Paryžiuje

Lapkričio 25 d. pianistė, LMTA profesorė Birutė Vainiūnaitė koncertavo Paryžiaus Amerikiečių bažnyčioje („L’église américaine de Paris“).

Šioje sakralinėje erdvėje jau daugelį metų rengiami koncertai, kuriuos nuo 1976 m. organizuoja Paryžiuje gyvenantis vargonininkas ir vadybininkas Fredas Gramannas. F. Gramanno kvietimu Birutė Vainiūnaitė štai jau keletą dešimtmečių beveik kasmet atvyksta koncertuoti į „L’église américaine“.

Birutė Vainiūnaitė ir Fred Gramann

Įstabioje Paryžiaus koncertinėje erdvėje B. Vainiūnaitė atliko Edvardo Griego penkioliką „Lyrinių pjesių“ – tai tapo ir pianistės kompaktinės plokštelės „Iš Lyrinių pjesių“ (2017) pristatymu prancūzų publikai. Taip pat B. Vainiūnaitė skambino savo mėgstamiausio autoriaus, Claude’o Debussy keturiolika „Preliudų“ (beje, 2018-aisiais minime 100 metų po kompozitoriaus mirties) ir pluoštelį lietuviškų kūrinių. Tai – Stasio Vainiūno pjesės „Auštantis rytas“ ir „Liūtis“ iš ciklo „Gimtinės pievos“ bei Anatolijaus Šenderovo „Gintaro rūmai“ iš ciklo „M. K. Čiurlionio eskizai“.

Pasak pianistės, „noblesse oblige“, todėl lietuviškus kūrinius B. Vainiūnaitė nuolat atlieka Paryžiuje, kur jos pirmasis koncertas įvyko dar aštuntojo dešimtmečio viduryje, o „L’église américaine“ lietuvių pianistė koncertuoja nuo dešimtojo dešimtmečio. Prancūzų publika yra girdėjusi ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Juozo Gruodžio, Vytauto Bacevičiaus, Antano Jasenkos kūrinių. A. Jasenkos „ME.KA“ prieš keletą metų paliko klausytojams ypač gerą įspūdį. 

B. Vainiūnaitės koncertų mielai ateina pasiklausyti ir Paryžiuje gyvenantys lietuviai, o šį kartą iš Londono atvyko buvusi profesorės studentė Viktorija Surdokaitė.

Birutė Vainiūnaitė jau ruošiasi kitų metų koncertui Paryžiuje, kuris „L’église américaine“ planuojamas 2019-ųjų spalio 19 d.

LMTA informacija
2018 12 05