Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Diskusija Knygų mugėje apie lietuvių muziką Šaltojo karo istorijoje

Lietuvos muzikos ir teatro akademija vasario 21 d. 11 val. Vilniaus knygų mugėje rengia diskusiją „Nailono uždanga. Lietuvių muzika tarptautinėje Šaltojo karo istorijoje“. Pokalbyje dalyvaus muzikologas ir politikas Vytautas Landsbergis, dirigentas Donatas Katkus, kompozitorius Šarūnas Nakas, leidinio autorės, muzikologės Rūta Stanevičiūtė ir Danutė Petrauskaitė. Pokalbį moderuos istorikas Aurimas Švedas.

Pokalbis skirtas akademijos išleisto dvitomio „Nailono uždanga“ (sudarytojos ir autorės Rūta Stanevičiūtė, Danutė Petrauskaitė, Vita Gruodytė, išleido Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2018) pristatymui. Dvitomį sudaro monografija „Nailono uždanga. Šaltasis karas, tarptautiniai mainai ir lietuvių muzika“ ir laiškų knyga „Lietuvių muzikų užsienio korespondencija 1945–1990“.

Diskusijos dalyviai – knygoje aptariamų procesų aktyvieji dalyviai ir kultūros tyrėjai – gvildens lietuvių muzikos dalyvavimo Šaltojo karo tarptautinių ryšių ir mainų istorijoje klausimus. Diskutuos, kaip ir kokiais kanalais sovietiniais metais vyko muzikinės informacijos, žmonių ir institucijų mainai tarp Lietuvos ir užsienio. Kas skatino megzti tarpasmeninius ryšius Šaltojo karo ideologinės priešpriešos sąlygomis? Kokį poveikį tarptautiniai mainai ir ryšiai turėjo lietuviškajai muzikos scenai?

Knygos autorės pasitelkia vengrų istoriko György Péteri sąvoką „Nailono uždanga“ kaip sisteminės skirties tarp Vakarų ir Rytų pasaulių pralaidumo metaforą. Ji ypač paranki aiškinantis, kaip tarp šių pasaulių vyko meniniai mainai. Diskusijoje bus siekiama kritiškai apsvarstyti lietuvių muzikinės kultūros atvirumo ir uždarumo ribas 1945–1990 metais.

Šaltojo karo laikais Vakarų ir Rytų meniniai ryšiai mezgėsi per meno kūrinių sklaidą, menininkų ir kitų kultūros lauko dalyvių užsienio išvykas. Juos papildė Vakarų meno idėjų, technologijų ir praktikos perėmimas bei perkūrimas į rytus nuo „Geležinės uždangos“. Vyko ir atvirkštinis procesas – komunistinių šalių meno ir menininkų realus arba įsivaizduojamas dalyvavimas užsienio kultūrose.

Diskusija „Nailono uždanga. Lietuvių muzika tarptautinėje Šaltojo karo istorijoje“ – vasario 21 d. 11 val. „Litexpo“ rūmų salėje 5.2.

LMTA informacija
2018 02 18