Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA renka naują dramaturgų kursą

Šį rudenį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje startuos naujas dramaturgų kursas, į kurį kviečiami stoti visi, norintys savo ateitį sieti su rašymo, teatro ir kino profesijomis. 

Birutė Kapustinskaitė su studentais

Naujam kursui vadovaus dramaturgė, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė Birutė Kapustinskaitė. Dėstys ką tik savo debiutinį filmą Toronto kino festivalyje pristačiusi režisierė Marija Kavtaradzė, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, daugybę apdovanojimų už kūrybą pelnęs rašytojas, poetas, dramaturgas Mindaugas Nastaravičius, „Sidabrinės gervės“ laureatė, dramaturgė, scenaristė, rašytoja Teklė Kavtaradzė, šių metų „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose pripažinta geriausia režisiere ir scenariste Eglė Vertelytė, improvizacinio teatro „Kitas kampas“ įkūrėjas, režisierius ir aktorius Kirilas Glušajevas ir kiti aktyviai kuriantys savo sričių profesionalai: scenaristai, dramaturgai, režisieriai, rašytojai ir teoretikai.

Kiekvienais metais dirbtuvių principu bus kviečiami dėstyti ir užsienio scenaristai, dramaturgai, režisieriai, praplėsiantys studentų žinias ir mąstymą.

Ketverius metus truksiančių bakalauro studijų metu studentai susipažins su dramaturgijos teorija, teatro dramaturgijos ir kino istorija, rašymu kinui ir teatrui, režisūros pagrindais, kūrybiniu rašymu, kino gramatikos pagrindais (garso, video, montažo abėcėle), o baigę studijas gebės analizuoti draminius kūrinius, dirbti kaip kino, teatro ir televizijos scenaristai, dramaturgai, scenarijaus analitikai (angl. script doctors) ir konsultantai, reklamų scenarijų ir koncepcijų kūrėjai. 


* Ar dramaturgo profesija paklausi?

Scenarijaus rašymas pirmiausia yra amatas, kurį įvaldęs niekada nesėdėsi be darbo. Jei gebi rašyti, kūrybiškai mąstyti, analizuoti ir valdai struktūras – būsi reikalingas vienoje ar kitoje srityje. Gerai savo amatą valdantys rašytojai-praktikai yra ir visada bus paklausūs. Didėja Lietuvos kino centro finansavimas, atsiranda vis daugiau koprodukcijų su užsieniu, plečiasi reklamos verslas, todėl rašančių žmonių poreikis juntamas nuolat. 

* Kas dažniausiai stoja į dramaturgiją?

Kiekvieno kurso studijuojančiųjų amžius varijuoja nuo ką tik baigusių mokyklą abiturientų iki žmonių, kuriems 35-eri ir daugiau. Tai specialybė, kurios mokytis niekada ne vėlu; su metais įgaunama patirtis dar labiau padeda suprasti veikėjus ir papasakoti istoriją. 

* Kokių savybių ar patirčių reikia, norint tapti dramaturgu?

Reikalingas analitinis mąstymas ir rašymo, struktūros pajauta. Visa kita – amatas, kurį galima išugdyti. 

* Kiek LMTA jau išleido dramaturgų kursų?

Studijas baigė jau trys laidos, dvi šiuo metu dar studijuoja. Lietuvoje tai – nauja specialybė, tačiau pasauliniame kontekste istorijos pasakojimo ir rašymo mokslas turi gilias šaknis. Jaunosios kartos profesionalūs dramaturgai, dar visai neseniai pradėję savo profesionalų kelią, šiandien gali džiaugtis pasiekimais Lietuvoje ir tarptautiniuose festivaliuose, o jų kūryba matoma teatre ir kino ekranuose. 


Stojamieji egzaminai į kino dramaturgijos specialybę vyks liepos 4, 5 d. 
LMTA Atvirų durų diena vyks kovo 23-ąją.
Konsultacijos dėl stojamųjų – balandžio 27 d., gegužės 25 d. 
Savo darbų pavyzdžius ir biografijas stojantieji gali siųsti iki birželio 20 d. registruotu paštu, adresu:

Lietuvos muzikos ir teatro akademija 
Gedimino pr. 42, 01100 Vilnius
120 kab. / Priėmimo skyrius 


Kontaktai pasiteirauti
Kino ir televizijos katedra
Koordinatorė Miglė Levickienė
El. paštas: migle.levickiene@lmta.lt 
Mob.: +370 684 20276


2019 03 22