Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Stasiui Vainiūnui – 110

Balandžio 2 d. minėjome žymaus lietuvių kompozitoriaus ir pianisto, ilgamečio Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriaus ir Fortepijono katedros vedėjo Stasio Vainiūno 110-ąsais gimimo metines.

Stasys Vainiūnas. Nuotrauka iš www.mic.lt

Stasys Vainiūnas (1909–1982) buvo vienas ryškiausių XX a. vidurio Lietuvos kompozitorių, ypatingą dėmesį savo kūryboje skyręs fortepijonui. Pats buvo koncertuojantis atlikėjas: pirmuosius fortepijono rečitalius surengė dar 1931 m. Kaune ir Rygoje (kur mokėsi). 1933 m. Vienoje (Austrijoje) tapo pirmuoju lietuvių pianistu, dalyvavusiu tarptautiniame konkurse ir pelniusiu laureato vardą.

Stasys Vainiūnas buvo atsidavęs pedagogas: pradėjo mokytojauti 1938 m. Klaipėdos muzikos mokykloje, vėliau dirbo Šiauliuose, nuo 1942 m. dėstė Kauno konservatorijoje, nuo 1949-ųjų – Valstybinėje konservatorijoje Vilniuje, 1953 m. tapo profesoriumi.

1965 m. S. Vainiūno vadovaujama Fortepijono katedra pradėjo rengti Respublikinius jaunųjų atlikėjų konkursus, kuriems ilgainiui – nuo 1989-ųjų – buvo suteiktas Stasio Vainiūno vardas. 1993 m. konkursas tapo tarptautiniu.

Stasio Vainiūno gimtadienis minimas ne tik Lietuvoje. Kovo 29 d. Aleksandro Skriabino muziejuje Maskvoje buvo surengtas kompozitoriaus 110-osioms gimimo metinėms skirtas koncertas, kuriame S. Vainiūno kūrinius atliko pianistai Anastasija Milovanova, Valerija Kuznecova, Aleksejus Vakeris ir smuikininkė Aliona Čechova.

Balandžio 24 d. Stasio Vainiūno kūrybinės veiklos minėjimo koncertas rengiamas Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4, Vilnius). Violončelininkas Robertas Grodas ir pianistas Eugenijus Žarskus atliks violončelei ir fortepijonui pritaikytus S. Vainiūno „Prisiminimą“ smuikui ir fortepijonui bei Sonatą smuikui ir fortepijonui. Taip pat skambės Sergejaus Prokofjevo Sonata violončelei ir fortepijonui C-dur. Vakarą ves muzikologė, LMTA docentė dr. Rima Povilionienė. Pradžia 18 val.

LMTA informacija
2019 04 03