Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Prof. Diego Cannizzaro paskaita apie senosios italų muzikos atlikimo subtilybes

Sausio 10 d., penktadienį, 10 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Vargonų salėje (316 aud., Gedimino pr. 42, Vilnius) rengiama italų senosios muzikos žinovo, vargonų ir klavesino atlikėjo bei istorinių vargonų tyrinėtojo dr. Diego Cannizzaro pakaita „Italų muzika vargonams ir klavesinui nuo Girolamo Frescobaldi iki Alessandro Scarlatti“. Paskaitos trukmė 1,5 val. Įėjimas laisvas.

Ištikimų entuziastų, nuosekliai besidarbuojančių senosios muzikos baruose, dėka Lietuvoje senosios muzikos atlikimo menas po truputį įsilieja į akademinės muzikos pasaulį ir savo koncertais, teatralizuotomis programomis, senųjų operų pastatymais patraukia vis didesnį klausytojų ratą.

Kaip senąją muziką atlikti? Kaip interpretuoti trejų, ketverių ar daugiau šimtų metų senumo muzikos kūrinį? Kaip perskaityti ir suprasti seną muzikos rankraštį? Tai atviri klausimai, muzikantams suteikiantys ne tik beribės fantazijos sparnus, bet ir reikalaujantys gilaus išmanymo, gausybės žinių.

Vilniuje šią savaitę vieši italų senosios muzikos žinovas, vargonų ir klavesino atlikėjas bei istorinių vargonų tyrinėtojas dr. Diego Cannizzaro iš Sicilijos (Italija), kuris besidomintiems pristatys viešą paskaitą „Italų muzika vargonams ir klavesinui nuo Girolamo Frescobaldi iki Alessandro Scarlatti“.

Diego Cannizzaro yra Kaltanisetos V. Bellini konservatorijos (Sicilija, Italija) vargonų muzikos profesorius, E-Campus universiteto Čefalu skyriaus (Sicilija, Italija) mokslo darbuotojas. Romos La Sapienza universitete apgynė daktaro disertaciją „XVI–XVII a. muzika vargonams ir klavesinui: Neapolio karalystės ir Sicilijos muzikinis paveldas“. Jis yra vargonų atlikimo ir vargonų kompozicijos magistras (Perudžos F. Morlacchi konservatorija Italija), fortepijono meno magistras (Palermo V. Bellini konservatorija Italija), literatūros mokslų magistras (Palermo universitetas Italija). Podiplominės studijos: Pistojos akademijoje (Italija), Šiaurės Vokietijos vargonų akademijoje Bremene (Vokietija), Santjago de Kompostela universitetas (Ispanija).

D. Cannizzaro yra Sicilijos istorinių vargonų paveldo garbės inspektorius prie Sicilijos vyriausybės, Čefalu vyskupijos patarėjas istorinių vargonų klausimais, Palermo universiteto organologijos konsultantas, Palermo regiono istorinių vargonų konsultantas, Istorinių vargonų restauravimo techninis konsultantas Kastelbuono mieste, Sicilijos istorinių vargonų festivalio „In tempore organi“ meno vadovas. Ilgą laiką buvo Čefalu miesto Tisia instituto Pontifiko akademijos Liturginės muzikos katedros vadovas.

D. Cannizzaro skaitė pranešimų apie istorinius vargonus tarptautinėse konferencijose; nuolatos publikuoja mokslinius ir taikomojo pobūdžio straipsnius; paskelbė straipsnių pagrindiniame Italijos leidinyje „Arte organaria e organistica“, skirtame istorinių vargonų tyrimams; yra Čefalu dienraščio „La rivista della Chiesa Cefaludense“ nuolatinis straipsnių apie vargonus ir vargonų muziką autorius. Paskaitas ir meistriškumo kursus apie senąją italų muziką vargonams dėstė Sankt Peterburgo konservatorijoje, „Orchestra Barocca Siciliana“ renginiuose, Engieno (Enghien) Šv. Augustino ir Ato (Ath) Šv. Julijaus kolegijose Belgijoje, San Sebastiano mieste Ispanijoje, Maltos universitete. 

2020 01 07