Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA knygos „Sutartinių audos“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje

Šiųmetėje Vilniaus knygų mugėje – vasario 22 d., šeštadienį, 15 val. – įvyks Daivos Račiūnaitės-Vyčinienės knygos „Sutartinių audos“ pristatymas. Pernai pasirodžiusi knyga jau sukėlė didžiulį susidomėjimą tarp lietuvių skaitytojų. Šioje naujoje mokslo monografijoje (apimančioje beveik 600 puslapių!) sudėti naujausi etnomuzikologės, habilituotos daktarės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorės, visą gyvenimą paskyrusios sutartinių tyrinėjimui, atlikimui ir puoselėjimui, tyrimai.

Knygos pristatymas vyks „Litexpo“ parodų centro 1.3 salėje (ši salė yra atskirame Muzikos salės pastate). Dalyvaus autorė, dr. Jurga Jonutytė, dr. Gustaw Juzala, dr. Brigita Bublytė, Julija Ikamaitė, renginį moderuos prof. Rūta Gaidamavičiūtė.

Knygą „Sutartinių audos“ kviečiame įsigyti Knygų mugėje 3 salėje – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos stende 3.61.

Kelias dešimtis tūkstančių metų visas kultūrinis paveldas, visa žinija iki rašto buvo perduodama dainomis. Indijoje vedų tekstai buvo ir tebėra įsimenami bei atliekami pagal tam tikrą melodiją. Sutartinės taip pat laikytinos savotiška tradicinės žinijos „saugykla“, iki mūsų laikų išsaugojusia kadaise sukurtą poetinių bei muzikinių formulių sistemą, tinkamą ritualiniam muzikavimui. Tik kaip šią archajišką sistemą perprasti?

Kas užkoduota per sutartines paveldėtoje žinijoje? Kokios prasmės slypi „sutarimo“ sąvokoje? Kodėl sekundų sąskambiai tarp balsų net iki XX a. pradžios buvo suvokiami kaip labai gražūs? Kodėl (ar) sutartinės gyvavo tik nedideliame Šiaurės rytų Lietuvos plotelyje? Kodėl (ar) jas giedojo tik moterys (vyrai – labai retai)? Nuo ko priklausė tam tikras sutartinių atlikėjų skaičius bei atlikimo būdas? Kodėl sutartinių giedotojos laikytos raganomis? Ką galėtų atskleisti bendra sutartinių giedojimo ir audimo terminija? Kokie sutartinių ryšiai su kitų tautų daugiabalsėmis tradicijomis? Kodėl sutartinės tapo lietuvių etninės ir kultūrinės tapatybės simboliu? Kodėl šiandien, iš esmės pasikeitus kultūrinei aplinkai ir žmonių mentalitetui, vis dar yra poreikis giedoti sutartines? Ką MUMS reiškia sutartinių giedojimas?

Skaitytojas kviečiamas drauge rasti atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų, ieškoti sutartinių analogijų artimesnių ir tolimesnių tautų folklore keliant painius genezės ir etnogenezės klausimus, persvarstant sutartinių savitumo bei universalumo santykį, aptariant įvairias naujas jų gyvavimo šiandien ir ateityje formas.

LMTA Leidybos centro informacija 
2020 02 17