Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Iš pasaulinės džiazo vokalo konferencijos

Baigiantis metams prisimename svarbius darbus, kurie dar nebuvo pristatyti viešai, tačiau net ir praėjus keletui mėnesių neprarado svarbos. Vaidybos ir režisūros katedros dėstytoja Indrė Dirgėlaitė šį rudenį skaitė pranešimą vienintelėje pasaulinėje džiazo vokalo konferencijoje „International Jazz Voice Conference“ Helsinkyje.

Konferencija vyko 2017 metų spalio 6-8 dienomis, ją organizavo Jeano Sibelijaus muzikos akademija – Menų universitetas (Helsinkis) bei Akademijos doktorantės Jenny Robson ir Elena Mindru. Į konferenciją suvažiavo džiazo pedagogai ir atlikėjai iš viso pasaulio.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoja Indrė Dirgėlaitė skaitė pranešimą „Unique Self Search in Vocal Jazz: Jazz Voice + Theatrical Elements: Wider Opportunity for Self-expression“ („Unikalaus savęs ieškojimas vokaliniame džiaze: džiazo vokalas + teatriniai elementai: platesnės galimybės saviraiškai“). Pranešime kalbėta apie pasaulinės patirties refleksiją, savojo autentiškumo vertinimą, naujų technikų, mokymo modulių integravimą.

Buvo pristatytas holistinis požiūris į džiazo vokalo studijas: balso, judesio ir teatrinių elementų integravimas, sisteminis požiūris į balso išraiškos galimybes, įtraukiant fizinį, protinį, psichologinį, emocinį ir dvasinį žmogaus lygmenis. Pranešimo tikslas – atskleisti savo unikalumo ieškojimo galimybes džiazo vokalo studijose, integruojant balso, judesio ir teatrinius elementus. Konferencijoje pristatytos naujos tendencijos, idėjos mokymo moduliams, gimusiems iš darbo su aktorinio meistriškumo studentais, vokalistais, užsienio patirties.

Dainininkė, pedagogė ir kompozitorė Indrė Dirgėlaitė studijavo džiazo vokalą Klaipėdos universitete, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, J. Sibelijaus muzikos akademijoje Helsinkyje bei Karališkoje Stokholmo muzikos akademijoje. Šiuo metu ji dėsto LMTA, veda meistriškumo kursus Europos mokyklose: Karališkojoje Stokholmo muzikos akademijoje, Nacionalinėje Danijos scenos menų akademijoje ir kt.

Indrė Dirgėlaitė kuria ir atlieka įvairią muziką. Jos kompozicijose juntama įvairių stilių įtaka: Nu, Cool, eksperimentinio džiazo, Soul, roko muzikos, visa tai nuspalvinant baltiškosiomis spalvomis. Kartu su suomių, švedų, belgų, austrų, lietuvių atlikėjais, bardais, aktoriais Indrė dalyvavo ne viename šiuolaikinio meno, džiazo, folkloro muzikos festivalyje daugelyje Europos šalių – Graikijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Austrijoje, Švedijoje, Suomijoje, Belgijoje ir kt. Ne kartą koncertavo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, įvairiais džiazo bei simfodžiazo orkestrais. Atliko pagrindinius vaidmenis keliose džiazo ir roko operose.

Indrė Dirgėlaitė, Aušra Kaminskaitė