Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA studentų ir dėstytojų radijo spektaklio premjera

Teatrams ir kitoms gyvų kultūrinių patirčių erdvėms užsidarius, alternatyvūs kūrybos formatai išgyvena atgimimą, sutartinai teigia teatro menininkės Aldona Vilutytė ir Birutė Kapustinskaitė, kviečiančios į intriguojančią radijo spektaklio „Niekada nežinai“ premjerą, kuri įvyks gruodžio 27 d. 18.10 val. LRT KLASIKA eteryje.

„Niekada nežinai“ – tai radijo spektaklis, kurį pagal dramaturgės ir kino scenaristės B. Kapustinskaitės pjesę tuo pačiu pavadinimu sukūrė gausi teatralų ir garso menininkų komanda. Pjesės tekstus įskaitė ir vaidmenis kūrė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vaidybos studentai, kūrybingų garsinių sprendimų ieškojo LMTA garso dizaino specializacijos būsimieji profesionalai, muzikiniais radijo spektaklio kūrimo klausimais konsultavo aktorius ir kompozitorius Vytautas Leistrumas, o visam kūrybiniam procesui vadovavo patyrę savo srities meistrai – spektaklį režisavusi A. Vilutytė, spektaklio garso konsultantas Saulius Urbanavičius ir projekto koordinatorius rašytojas bei literatūros kritikas Rimantas Kmita.

„Pati pjesė man priminė seną gerą Jimo Jarmuscho filmą „Kava ir cigaretės“ arba net dramaturgijos klasiko Antono Čechovo tekstus, kuriuose „žmonės geria arbatą, ir čia pat dūžta jų likimai“. Tik šios B. Kapustinskaitės pjesės personažai gyvena šiuolaikinėje visuomenėje, o jų likimai sprendžiasi kavinėjeׅ: geriausi bičiuliai išsiskiria, motina sūnui ištaria, kad geriau būtų jo negimdžiusi, draugas prisipažįsta, kad norėjo nusižudyti, o draugė to net nepastebėjo“, – pasakoja spektaklio režisierė A. Vilutytė.

„Niekada nežinai“ – tai vieno veiksmo pjesė aštuoniems kavinės lankytojams, kurią dramaturgė B. Kapustinskaitė sukūrė prieš ketverius metus, visuomenėje vyraujant visai kitoms realijoms. Vis dėlto pjesės tema – nerimas ir baimė, kurią išgyvename susidūrę su nežinomybe – šiandien nuskamba itin aktualiai ir kaip reta tiksliai apibrėžia šiandienines pandeminės nežinios užklupto žmogaus jauseną. „Tuo metu, kai pradėjau rašyti pjesę, ką tik buvo įvykę teroristiniai išpuoliai Prancūzijoje, kai koncerto metu buvo įsiveržta į salę. Atsimenu, kad tai sukėlė didelį nesaugumo jausmą – iš tikrųjų negali žinoti, kada ir kur kažkas tokio baisaus gali tavęs laukti. Norėjau, kad pjesės kalba būtų kaip nugirstas pokalbis prie gretimo staliuko, o temos, jungiančios staliukus, suktųsi apie tas įsivaizduojamas baimes, kurios sukelia daug nerimo, bet labai retai kada išsipildo iš tikrųjų“, – pasakoja pjesės autorė B. Kapustinskaitė.

Radijo spektaklio „Niekada nežinai“, kuris buvo kuriamas bendradarbiaujant su Lietuvos muzikos ir teatro akademija, paruošiamasis etapas nedaug tesiskyrė nuo įprasto darbo teatre ar kine. LMTA vaidybos studijų programos trečiakursiai (kurso vad. Nelė Savičenko ir Gytis Ivanauskas) analizavo tekstą ir vaidmenis, vyko atskirų scenų repeticijos, prie kurių ilgainiui prisijungė kiti kūrybinės komandos nariai, išgryninę akustinę ir muzikinę spektaklio formą.

Paklausta, kokia galėtų būti radijo teatro auditorija, spektaklio režisierė A. Vilutytė tikino sutinkanti, kad toks teatro formatas galbūt labiau pažįstamas vyresnei auditorijai, tačiau neabejojanti, jog spektaklyje nagrinėjamos temos ir įdomūs garso sprendimai padarys įspūdį ir jaunesnės kartos klausytojams. B. Kapustinskaitei dėl to abejonių taip pat nekilo: „Dabar yra audio formatų – tinklalaidžių, muzikos platformų, visko, kas klausoma, – klestėjimo laikas“, teigė dramaturgė.

Radijo spektaklio pagal B. Kapustinskaitės pjesę „Niekada nežinai“ premjera – gruodžio 27 d., sekmadienį, 18.10 val. per LRT KLASIKĄ. LRT KLASIKĄ girdėti galite ir portale LRT.LT.

2020 12 26