Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Vasario 15 d. įteiktos Nacionalinės premijos LMTA dėstytojoms

LMTA profesorei, aktorei Eglei Gabrėnaitei ir docentei, kompozitorei Justei Janulytei vasario 15 d. LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė iškilmingai įteikė Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Prof. Eglei Gabrėnaitei premija įteikta už viso gyvenimo nuopelnus – „sceninio charakterio ryškumą ir profesinį maksimalizmą“, doc. Justei Janulytei – „už vizualiųjų metaforų muzikinį įprasminimą“. Abi laureatės yra ir LMTA alumnės.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos (c) Robertas Dačkus

Eglė Gabrėnaitė 1972 m. baigė Lietuvos SSR konservatoriją. 1972–1990 m. Lietuvos dramos teatro, nuo 1990 m. Vilniaus mažojo teatro aktorė. Aktorė sukūrė kelias dešimtis įsimintinų vaidmenų teatre ir kine. Vienas pastarųjų vaidmenų – Ponia Citel Thomo Bernhardo „Didvyrių aikštėje“ (2015), režisavo Krystianas Lupa. Vaidino filmuose „Sadūto tūto“, „Mano vaikystės ruduo“, „Turtuolis vargšas“, „Žalčio žvilgsnis“ ir kituose.
E. Gabrėnaitė scenoje ir kine sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų, yra pelniusi daugybę apdovanojimų ir titulų, tarp jų – Lietuvos šviesuolės. Menininkė didžiuojasi išugdžiusi tokius mokinius kaip režisierius Mindaugas Karbauskis, aktoriai Gabija Jereminaitė-Ryškuvienė, Aleksas Kazanavičius ir daugelis kitų.
 
Kompozitorei Justei Janulytei pastarieji kūrybos metai buvo itin intensyvūs, kupini premjerų ir debiutų, tarp jų – prestižiniame Vilniaus festivalyje. Savitais darbais J. Janulytė atkreipė į save dėmesį dar studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje metais pradėjusi skinti premijas Lietuvos kompozitorių sąjungos konkursuose. 2009-aisiais ji tapo ir Tarptautinės kompozitorių tribūnos Paryžiuje nugalėtoja jaunimo kategorijoje ir ėmė vis dažniau kurti užsienio kolektyvams, sulaukė pripažinimo daugelyje Europos šalių, JAV, Kanadoje, Australijoje.

Justė Janulytė M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje mokėsi fortepijono, chorinio dirigavimo, muzikos teorijos ir iš prof. Broniaus Kutavičiaus gavo kompozicijos pradmenis. 2004 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bakalauro studijas: kompoziciją pas prof. Osvaldą Balakauską bei muzikos teoriją pas prof. Gražiną Daunoravičienę. 2004-2005 m. studijavo Milano Giuseppe Verdi konservatorijoje ir 2006 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kompozicijos magistrantūrą. Tobulinosi Baltijos šalių jaunųjų kompozitorių kursuose Dundagoje (2002, Latvija), tarptautiniuose meistriškumo kursuose kompozitoriams ir muzikologams Varšuvoje (2003), Helenos Tulvės meistriškumo kursuose Taline (2006), Lucos Francesconi kompozitorių laboratorijoje „Earlab“ Strėzoje (2006, Italija). Justė Janulytė yra LMTA Kompozicijos katedros docentė.

 
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos (c) Robertas Dačkus