Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Lenkijos kino meistras Krzysztofas Zanussi dirbs su Lietuvos studentais

Kovo 5-9 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyks garsaus lenkų režisieriaus, aktoriaus, prodiuserio Krzysztofo Zanussi paskaitos ir seminarai.

Zanussi mokymai skirti LMTA Kino meną studijuojantiems II ir IV kurso bakalaurams bei II kurso magistrantams, o taip pat aktoriams, kino kritikams, dramaturgams, prodiuseriams. Mokymų tikslas – suteikti naujų teorinių ir praktinių žinių, rašant filmo scenarijų, atskleidžiant siužeto vystymo postmoderniame pasaulyje ypatumus, sprendžiant darbo su aktoriais, montažo bei kino filmo prodiusavimo ir distribucijos problemas.

Seminarų metu K. Zanussi drauge su mokymų dalyviais analizuos režisieriaus ir operatoriaus darbo specifiką, bendradarbiavimo vaidybiniame kine ir darbo su aktoriais ypatumus, lygins darbo pasiruošimo ir eigos pagrįstumą. K. Zanussi sukaupė nemenkos režisūrinės patirties dirbdamas su aktoriais, kita vertus, pats yra nemažai vaidinęs kitų režisierių filmuose, ypač Lenkijos kino meistro Krzysztofo Kieślowskio filmuose.

Zanussi įvairialypių mokymų tikslas – padėti studentams tobulinti filmų kūrimo meistriškumą, suteikti naujų teorinių ir praktinių žinių, išmokyti jas taikyti kino projektuose.

Režisierius Krzysztofas Zanussi. Fotografas Dawid Skoblewski

Krzysztofas Zanussi (g. 1939 m. Varšuvoje) – kino ir teatro režisierius, scenarijaus autorius, aktorius, knygų autorius, daugelio filmų prodiuseris, pastaraisiais metais prodiusavęs garsios lenkų kino režisierės Agnieszkos Holland filmus. Silezijos universiteto (Katovicuose) profesorius K. Zanussi nuolat kviečiamas dėstyti įvairiose Europos kino mokyklose: Lodzės kino mokykloje (Lenkija), Nacionalinėje kino mokykloje Didžiojoje Britanijoje, „European Graduate School“ (Saas Fee, Šveicarija) veda vasaros meistriškumo kursus.

Zanussi studijavo fiziką Varšuvos universitete ir filosofiją Jogailos universitete Krokuvoje. Vėliau baigė prestižinę Nacionalinę Lodzės kino mokyklą (1967). Nuo 1980 metų jis yra kino studijos „Tor“ direktorius. Už kūrybą ir pedagoginę veiklą buvo nominuotas 30 tarptautinių festivalių ir įvertintas 33 apdovanojimais, iš kurių žymiausi – Italijos kino akademijos teikiamas Davido di Donatello prizas, „Polonia Restituta“ ordino Riterio kryžius, Prancūzijos kultūros ministerijos teikiamas Meno ir literatūros Kavalieriaus ordinas („L’Ordre des Sciences et Lettre“), Maskvos kino instituto garbės daktaro titulas. Prieš 18 metų žymus kūrėjas buvo pagerbtas atidengiant menininko žvaigždę šlovės alėjoje Lodzėje.

Zanusio kūrybinėje biografijoje virš 15 sukurtų filmų. Vienbalsiai trimis pagrindiniais prizais 1973 m. tarptautiniame Lokarno kino festivalyje apdovanotas K. Zanussi filmas „Iliuminacija”. 1980 m. filmas „Pastovus veiksnys“ pelnė žiuri prizą Kanų kino festivalyje, filmas „Papildas“ – specialųjį kino kritikų FIPRESCI paminėjimą 24-jame tarptautiniame Maskvos kino festivalyje. 2012 m. 43-jame tarptautiniame Indijos kino festivalyje K. Zanussi buvo apdovanotas už viso gyvenimo nuopelnus.

Krzysztofo Zanussi filmai yra išskirtiniai. Viena vertus, jo mokslinis išsilavinimas ir, kita vertus, kūrėjo intuicija padėjo rasti daugybę sankirtų tarp mokslo ir kino. Režisieriaus filmai pasižymi originalumu, minties gelme. K. Zanussi kelia moralinius, psichologinius klausimus, ieško paslėptų gyvenimo simbolių. Jis drąsiai eksperimentuoja, savo filmuose tarsi laisvos formos esė balansuodamas tarp mokslo populiarinimo dokumentikos ir vaidybinio kino. Šis junginys greitu montažo ritmu tampa įtaigia ir nesentimentalia pačių įvairiausių jo filmų veikėjų gyvenimo studija. 

————————————-

KRZYSZTOFO ZANUSSI paskaitų ir seminarų PROGRAMA

2018 m. kovo 5–9 d.
LMTA Teatro ir kino fakulteto Kino salė (T. Kosciuškos g. 12, III a.)

Kovo 5 d., pirmadienis
12:00–15:00
Atvira paskaita NARATYVUS MENAS POSTMODERNIAME PASAULYJE
15:30–18:30
Susitikimas su seminaro grupe⃰ 

Kovo 6 d., antradienis
10:00–13:00
Atvira paskaita KONFLIKTAS – DRAMATURGINĖS ĮTAMPOS PRIEŽASTIS
13:30–18:30 Darbas su seminaro grupe

Kovo 7 d., trečiadienis
10:00–13:00
Atvira paskaita „TWIST“ – NETIKĖTAS POSŪKIS ĮVYKIŲ EIGOJE
13:30–18:30
Darbas su seminaro grupe

Kovo 8 d., ketvirtadienis
10:00–13:00
Atvira paskaita VAIDYBOS NETIKĖTUMAI
13:30–18:30
Darbas su seminaro grupe

Kovo 9 d., penktadienis
9:00–13:15
Seminaro grupės⃰  nufilmuotų scenų peržiūra ir aptarimas
14:00–14:45
Šoblės festivalio svečias – režisierius K. Zanussi
KAS MUMS PATINKA EKRANE IR KODĖL?
Šoblės klubas, LMTA TKF, Kosciuškos g. 10, 104 auditorija.

⃰ Grupė pagal atskirą registraciją

Rėmėjas: