Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Tarptautinio Stasio Vainiūno konkurso laurai – danų pianistui

VIII Tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas baigėsi! Po penktadienį ir šeštadienį vykusių finalų paaiškėjo, kas komisijos sprendimu verčiausi laureatų vardų. Kamerinių ansamblių kategorijoje III vietą pelnė „Meteoros Quintet“ (Norvegija) ir „Gloria and Ilana“ (Estija), II vietos laurai atiteko „Duo Sabatini-Rugani“ (Italija) ir „Colore Duo“ (Lietuva). I vieta šioje kategorijoje nepaskirta. Pianistų kategorijos III vietos laurus pelnė Adamas Piorkowskis (Lenkija), II vietą – Kendzsi Tanaka (Vengrija), o I vieta įvertintas Davidas Munkas-Nielsenas (Danija).

I vietos nugalėtojas Davidas Munkas-Nielsenas (Danija)

Konkurso diplomantais tapo Vincenzo De Martino (Italija), Kristina Yorgova (Bulgarija), Benjaminas Goodmanas (Izraelis) ir „Duo Hommage“ (Estija). Be pagrindinių premijų, konkurso dalyviams taip pat įteikti ir specialieji prizai. VšĮ „Impetus musicus“ koncertinis prizas, rečitalis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio memorialiniame muziejuje Druskininkuose atiteko vienai jauniausių konkurso dalyvių Elžbietai Liepai Dvarionaitei. Koncertų ir renginių organizatoriaus „TangoBrucke“ specialusis prizas – pianistui iš Vengrijos K. Tanakai. Savo favoritą pirmąjį kartą rinko ir orkestras – Šv. Kristoforo kamerinio orkestro simpatijos atiteko B. Goodmanui (Izraelis). Specialus Audronės Vainiūnaitės prizas už geriausią S. Vainiūno kūrinio atlikimą atiteko duetui iš Estijos „Duo Hommage“. Birutės Vainiūnaitės specialiuoju prizu už įtaigiausią S. Vainiūno kūrinio atlikimą įvertintas D. Munkas-Nielsenas. Šiam pianistui taip pat atiteko ir kvietimas 2019 m. surengti solo rečitalį „Vaidilos“ teatre. Tradicija jau yra tapęs ir publikos simpatijų prizas – daugiausia žiūrovų palaikymo sulaukė pianistas V. De Martino (Italija) ir ansamblis „Colore Duo“ (Lietuva).

„Atrodo, konkursas ką tik prasidėjo, o šiandien jau skelbiame nugalėtojus – ačiū organizatoriams, kurie užtikrino, kad konkursas vyktų sklandžiai. Daugelis Jūsų dabar esate pilni įvairiausių emocijų – vieni galbūt tikėjotės laimėti daugiau, bet tokie jau yra tie konkursai. Visgi ilgainiui suprasite, kad svarbiausia ne užimtos vietos, o tai, kokią patirtį įgijote. Pavyzdžiui, aš pats daugiausia išmokau iš to konkurso, kuriame net neperėjau pirmojo turo, o kai kurie, kuriuose laimėjau pirmąsias vietas, teliko tik kaip gražus prisiminimas“, – konkurso apdovanojimų ceremonijos metu sakė pianistų žiuri pirmininkas Konradas Maria Engelis.

Mindaugo Mikulėno nuotraukos

Kamerinių ansamblių finalas vyko kovo 23 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Šešis konkurso finalistus vertino tarptautinė žiuri, kuriais vadovavo Avedis Kouyoumdjianas (Austrija). Žiuri nariai – Marje Lohuaru (Estija), Ola Karlssonas (Švedija), Patrickas Jüdtas (Šveicarija), Dalia Balsytė (Lietuva), Audronė Vainiūnaitė (Lietuva) ir Petras Kunca (Lietuva).

Pianistų finalas persikėlė į LDK Valdovų rūmus, kur finalinę proągramą – Wolfgango Amadeuso Mozarto koncertus – dalyviai skambino kartu su Vilniaus miesto Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, kuriam dirigavo Modestas Barkauskas. Konkurso dalyvius vertino žiuri nariai, pirmininkas Konradas Maria Engelis (Vokietija), Mati Mikalai (Estija), Antoine’as de Grolee (Prancūzija), Jurgis Karnavičius (Lietuva), Toms Ostrovskis (Latvija), Gintaras Januševičius (Vokietija–Lietuva), Sergejus Okruško (Lietuva).

Tarptautinį Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkursą organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir VšĮ „Natų knygynas“. Pagrindiniai konkurso rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija, informacinis rėmėjas – LRT. Konkursą globoja LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Organizatorių informacija