Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Kviečiame teikti pasiūlymus konferencijai „Muzikos komponavimo principai“

2024 m. lapkričio 13–15 d., Vilniuje įvyks 24-oji tarptautinė konferencija „Muzikos komponavimai principai: ethno- in contempo“.

24-oji tarptautinė konferencija Muzikos komponavimo principai kviečia nagrinėti etniškumo vaidmenį šiuolaikybėje. Konferencijos tikslas yra permąstyti etniškumo reikšmę XX–XXI a. muzikoje, išryškinti estetines ir technines jo raiškos galimybes. Žvelgdami į profesionaliõsios Vakarų muzikos istoriją galime pastebėti, jog etniniai aspektai neretai redukuojami iki atpažįstamumo funkcijos, kuriems realizuoti pasitelkiami bendrakultūriniai struktūriniai principai. Vis dėlto, besikeičiančios mąstymo paradigmos skatina pergalvoti šiuolaikinio žmogaus/kūrėjo santykį su etnosu ir ieškoti aktualių funkcinių ir struktūrinių sprendimų. Šiuolaikiniuose kontekstuose etniškumas gali skleistis netikėčiausiais asambliažais: nuo vienijančio ar segreguojančio tapatybės faktoriaus iki į masinį vartojimą orientuotų komercinių apropriacijų.

Konferencija įausta į renginių triptiką, skirtą globalumo ir lokalumo (nacionalumo, , etniškumo, mažumų, kultūrinių užribių) sąveikos problematikai. Šių metų renginys tarsi tiesia tiltą tarp praėjusiais metais nagrinėtos globalumo ir nacionalumo sąveikos ir kitąmet minėtino lietuvių genijaus M. K. Čiurlionio 150-tojo jubiliejaus.

Konferencijos aktualijas glaustai atspindi šios potemės:

  1. Ethno- ir contempo sąveikos ir sankirtos: etniškumo raiškõs šiuolaikiniuose kontekstuose teoriniai, istoriniai, filosofiniai diskursai.
  2. Ethno- vaidmuo sociopolitiniuose ir sociokultūriniuose kontekstuose: kultūros politikos, tapatybės, protesto, mažumų problematika.
  3. Ethno– funkcijos šiuolaikinėje komponavimo praktikoje: atpažįstamumas, egzoticizmas, konformizmas, protestas,
  4. Techniniai ethno- funkcijų sprendimai šiuolaikinėje komponavimo praktikoje: tembro, ritmo, melodikos, modusų, formaliųjų struktūrų, estetikos ir kt. aspektai.
  5. Tradiciniai etniškumo raiškõs pavidalai (heterofonija, monodija, polifonija, kt.) šiuolaikinėje komponavimo praktikoje.
  6. Etniškumo raiškõs lygmenys komponavimo praktikoje: audijavimo, notacijos, atlikimo, komunikacijos aspektai.
  7. Užkoduotas ethno– tarpdiscipliniškumas: sinkretizmas, menų sintezė, multimedija ir kt. etniškumo raiškõs galimybės šiuolaikiniuose kontekstuose.

Paraiškas (pranešimo anotaciją ir trumpą biografiją) siųsti elektroniniu paštu: pmc.lmta@gmail.com. Anotacija turi būti ne ilgesnė nei 500 žodžių. Pranešimo trukmė apie 20–25 min.

Konferencija vyksta anglų kalba. Esant poreikiui, dalyviams suteikiama galimybė pranešimus pristatyti nuotoliniu būdu.

Paraiškas galima siųsti iki 2024 m. rugsėjo 8 d. imtinai. Visos paraiškos bus įvertintos konferencijos mokslinio komiteto, o apie rezultatus bus pranešta visiems pateikėjams iki rugsėjo 20 d.

Dalyvio mokestis* (tik atrinktiems dalyviams)
Pristatant gyvai – 30 €
Nuotoliniu būdu – 50 €

Kasmet konferencijos pagrindu yra sudaromas recenzuojamas (peer reviewed) leidinys „Muzikos komponavimo principai“, kuriame bus publikuojami atrinkti konferencijos dalyvių straipsniai.

 * jei negalite sumokėti dalyvio mokesčio, susisiekite su mumis elektroniniu paštu.

Organizatoriai:
Lietuvos kompozitorių sąjunga
Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Konferencijos mokslinis komitetas:
Prof. dr. Rimantas Janeliauskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija)
Prof. dr. Antanas Kučinskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija)
Prof. dr. Mārtiņš Viļums (Lietuvos muzikos ir teatro akademija )
Doc. dr. Marius Baranauskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija)
Prof. Roger Redgate (Londono Goldsmiths universitetas, Jungtinė Karalystė)
Prof. Miloš Zatkalik (Belgrado menų universitetas, Serbija)
Prof. dr. Pavel Puşcaş (Cluj-Napoca Muzikos akademija, Rumunija)
Dr. Bert Van Herck (Naujosios Anglijos konservatorija, JAV)
Dr. Jānis Petraškevičs (Jāzepo Vītuolio Muzikos akademija, Latvija)
Dr. Martin Vishnick (Jungtinė Karalystė)

Konferencijos koordinatoriai:
Doc. Dr. Marius Baranauskas
Dr. Andrius Maslekovas