Gegužės 8 d. LMTA Etnomuzikologijos katedroje viešės Lodzės universiteto profesorius Gustaw Juzala, kuris ne tik papasakos apie Šalčininkų r. dainas, bet ir dainuos kartu su lenkų folkloro ansambliu „Łałymka“. Paskaita ir koncertas „Šalčininkų rajono dainos: muzikinis dialogas“ vyks LMTA II rūmuose (Vilniaus g. 6-2/Tilto g. 16) Etnomuzikologų fojė, I a. nuo 9.00 val.
Ansamblis, kuriam vadovauja G. Juzala ir Loreta Grigorovič, vos prieš du metus susibūrė Baltosios Vokės pramogų centre. Ansambliečiai dainuoja Lietuvos lenkų folklorą – Vilniaus krašto, taip pat – Kauno ir Kėdainių bei Liaudos apylinkių dainas, surinktas G. Juzalos ekspedicijose per 23 metus. 
Etnomuzikologo teigimu, Lietuvos lenkų folkloras pasižymi didele įvairove ne tik pagal regionus, bet ir pagal tam tikrus socialinius sluoksnius. Žanrais, melodijomis ir pačia dainavimo maniera labai skiriasi vadinamųjų „plikbajorių“, akalicų, ir kaimo dainos. Ansamblis stengiasi atskleisti visą tą įvairovę.
Nors „Łałymka“ gyvuoja dar tik du metus, ansamblis jau yra parengęs vestuvių, krikštynų, kalendorinių apeigų, karinių-istorinių dainų programas. Ansamblį sudaro 15 narių, daugelis jų yra artimi arba tolimi giminės, todėl vyrauja labai šeimyniška atmosfera.
 
LMTA Etnomuzikologijos katedra
2018 05 07