Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Akademijos gimtadieniui – LMTA simfoninio orkestro koncertai

Balandžio 1 dieną Lietuvos muzikos ir teatro akademija švenčia savo 89-ąjį gimtadienį. LMTA simfoninis orkestras savo alma mater sukaktį švęs scenoje. Diriguojamas žymaus italų dirigento Giancarlo Guarino orkestras balandžio 1 d. koncertuos Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje, o balandžio 2 d. – LMTA Didžiojoje salėje. Klausytojai išgirs didingąją Johanneso Brahmso Simfonija Nr. 3 F–dur bei trijų XIX ir XX a. prancūzų kompozitorių kūrinių programą, kurios solistai – jau spėję Lietuvos ir užsienio scenose užsirekomenduoti LMTA studentai Justina Varkulevičiūtė (arfa), Eglė Gudaitytė (fleita) ir Džiugas Daugirda (marimba). Koncertai nemokami.

LMTA simfoninis orkestras ir dirigentas Martybas Staškus (c) LMTA. Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Antrasis seniausias iš dabar gyvuojančių Lietuvos simfoninių kolektyvų, LMTA simfoninis orkestras, įsteigtas 1953 metais. Skirtingais laikotarpiais su šiuo jaunimo orkestru dirbo ir jį ugdė ryškiausi Lietuvos batutos meistrai ir atlikėjai: Abelis Klenickis, Jurgis Fledžinskas, Juozas Domarkas, Gintaras Rinkevičius, Laurynas Vakaris Lopas, Robertas Šervenikas. Nuo 2013 m. orkestrui vadovauja dirigentas doc. Martynas Staškus.

LMTA simfoninį orkestrą sudaro Styginių bei Pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų katedrų studentai, kurie kasmet pavasarį ir rudenį susiburia bendram muzikavimui ir rengia naujas programas. Tuomet akademijos erdvės prisipildo orkestro repeticijų garsų, sienas drebina didingas repetuojančio kolektyvo skambesys. Dirbti su orkestru neretai kviečiami ir kviestiniai dirigentai.

Šį kartą LMTA simfoniniam orkestrui diriguos žymus italų batutos meistras, profesorius Giancarlo Guarino. Su pagyrimu baigęs smuiko ir kamerinės muzikos studijas Italijoje ir Vokietijoje, dirigavimo mokėsi pas tokius batutos meistrus kaip Romolo Gessi, Julius Kalmar, Piero Bellugi, Donato Renzetti ir Jorma Panula. Nuo 1996 m. Giancarlo Guarino yra Trento konservatorijos kamerinės muzikos profesorius, dėsto dirigavimą akademijoje „Scuola di Musica Eccher“.   

Giancarlo Guarino vadovauja Trento kameriniam orkestrui „Ensemble Zandonai“, su kuriuo koncertuoja Italijoje ir svetur, išleido plokštelių, padarė įrašų Italijos R.A.I. televizijoje. 2012 m. orkestras išleido Giancarlo Guarino tėvui, žymiam italų pianistui, dirigentui ir kompozitoriui skirtą knygą ir plokštelę „Piero Guarino – La Vita e la Musica“ („Piero Guarino – gyvenimas ir muzika“). Nuo 2018 m. „Ensemble Zandonai“ rengia projektą „Giovani in Sinfonia“ („Jaunimas simfonijoje“), kurio metu jauni atlikėjai iš viso pasaulio griežia orkestre greta juos globojančių patyrusių kolegų.

Giancarlo Guarino taip pat diriguoja įvairiems Italijos ir užsienio kolektyvams (Mantujos kamerinis, Haydno orkestras Bolcane, „Mitteleuropa Orchestra“, „Orchestra Settenovecento“, Kijevo jaunimo akademijos orkestras ir kt.). Kviečiamas būti tarptautinių konkursų žiuri nariu, bendradarbiauja su Sibelijaus muzikos akademija Helsinkyje ir Karališkąja konservatoriją Briuselyje.

LMTA simfoniniam orkestrui Giancarlo Guarino diriguoja pirmą kartą. Su LMTA kolektyvu dirigentas parengė didelę programą. Greta didingosios Johanneso Brahmso Simfonijos Nr. 3 nuskambės trys XIX a. antrosios pusės–XX a. prancūzų kompozitorių kūriniai, kuriuos atliekant publika turės progos išgirsti jaunuosius LMTA solistus. Gabrielio Pierné (1863–1937) Koncertą arfai ir orkestrui su orkestru atliks Justina Varkulevičiūtė (Joanos Daunytės arfos kl. 4 kurso studentė), Georges‘o Hüe (1858–1948) Fantaziją fleitai ir orkestrui – Eglė Gudaitytė (Vytenio Gursčio fleitos kl. 4 kurso studentė), Emmanuelio Séjourné (1961) Koncerto marimbai ir orkestrui finalą – Džiugas Daugirda (Sigito Gailiaus mušamųjų instr. kl. 1 magistrantūros kurso studentas).

Koncertų Raudondvaryje ir Vilniuje pradžia – 18 val. Įėjimas laisvas.

LMTA informacija / Beata Baublinskienė
2022 04 01 

Džiugas Daugirda. Asm. arch. nuotr.
Justina Varkulevičiūtė. Klasika.org nuotr.
Eglė Gudaitytė. Asm. arch. nuotr.
Giancarlo Guarino. Asmeninio archyvo nuotr.