Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA dalyvauja folkloro skaitmeninimo projekte

Siekiant kompleksiškai spręsti skaitmeninto kultūrinio paveldo sklaidos problemą ir kuo plačiau atverti kultūrinį paveldą Lietuvos ir pasaulio vartotojams, Lietuvos muzikos ir teatro akademija kartu su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir dar 23 partneriais pradeda įgyvendinti investicijų projektą „Visuomenės poreikius atitinkančios virtualios kultūrinės erdvės vystymas“.

Projekto vertė – 9,9 mln. Eur. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų programos 2 prioriteto „Informacinės visuomenės skatinimas“ 02.3.1-CPVA-V-526 priemonę „Kultūros turinio skaitmeninimas ir sklaida“. LMTA tenkanti finansavimo dalis – 493 tūkst. Eur. 

Pagrindinis investicinio projektas tikslas – vartų į skaitmeninį kultūros paveldą plėtra. Projekto metu bus modernizuotas Virtualios elektroninio paveldo informacinės sistemos funkcionalumas ir sukurtos 9 naujos elektroninės paslaugos, palengvinančios skaitmeninto kultūrinio turinio paiešką, kaupimą, tvarkymą ir naudojimą švietimo, mokslinių tyrimų ir kitais portalo ePaveldas paslaugų gavėjams aktualiais tikslais. Taip pat Projekto metu numatoma aktualizuoti skaitmeninį turinį, sukuriant 3 elektronines priemones: „Mokykis apie Lietuvą“, „Vasario 16-iosios virtualus muziejus“ bei „Sugrįžusi Lietuva“.

Įgyvendinto projekto dėka bus galima efektyviau ir tiksliau vykdyti kultūros objektų paiešką, interaktyviai teikti informaciją apie kultūros turinį; užtikrinti didesnę kultūrinio turinio sklaidą, gausesnį skaitmenintų kultūros paveldo objektų fondą bei aktualizuoti suskaitmenintos kultūros turinį.  LMTA sukauptas muzikinis folkloras taps pasiekiamas ir efektyviau panaudojamas bei integruosis į bendrą atminties institucijų sukaupto kultūros paveldo kontekstą.

Lietuvos muzikos ir teatro akademija turi sukaupusi vieną didžiausių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje specializuotą muzikinio folkloro archyvą, kuris nuolat papildomas nauja medžiaga. Šios medžiagos naudotojai – įvairių etninės kultūros sričių Lietuvos bei užsienio tyrėjai, folkloro ansamblių vadovai ir nariai, pedagogai, kultūros darbuotojai, profesionalaus meno kūrėjai (kompozitoriai, dainininkai, aktoriai, režisieriai, choreografai, instrumentinės muzikos atlikėjai, poetai ir kt.), kiti etninės kultūros propaguotojai ir asmenys, besidomintys šalies tradicijomis ir kultūros savitumu. Pastaraisiais metais ypač išaugo užklausų skaičius dėl susipažinimo su muzikinio folkloro archyvine medžiaga. Atsižvelgiant į augantį susidomėjimą archyvine medžiaga, siekiama, kad Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje sukauptas muzikinis folkloras, taptų pasiekiamu ir efektyviau panaudojamu bei patektų į bendrą atminties institucijų sukaupto kultūros paveldo kontekstą.

Projekto metu, per 30 mėnesių, LMTA numato suskaitmeninti apie 60 000 vienetų archyvinės medžiagos:
– 1956-1973 m. įrašyti liaudies dainininkų ir muzikantų atliktų kūrinių garso įrašai su aprašais,
– 1950-1990 m. užrašyto vokalinio, instrumentinio ir choreografinio folkloro transkripcijos su aprašais,
– 1947-2012 m. folkloro ekspedicijų ir pateikėjų fotonuotraukos su aprašais,
– 1992-2008 m. folkloro ekspedicijose ir kituose renginiuose nufilmuotų liaudies dainininkų, muzikantų ir šokėjų vaizdo įrašai su aprašais,
– 1972-2003 m. ekspedicijų sąsiuviniai.

2018 09 19