Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Projektas RE:VIVE – naujas būdas išgirsti mūsų praeitį

Pastaraisiais metais kiekvienas gali pastebėti, kad vis daugiau kultūros paveldo objektų tampa skaitmeniniais ir pasiekiamais internete. Yra labai daug atminties institucijų tinklapių, kur kiekvienas norintis gali skaityti knygas, grožėtis paveikslais, žiūrėti filmus, klausytis garso įrašų ar vartyti tūkstančius fotografijų. Tačiau pernelyg dažnai suskaitmeninti kultūros paveldo objektai taip ir lieka vien tik interneto duomenų bazėse, kurios ilgainiui tampa retai lankomos, o suskaitmenintas turinys pamirštamas. Todėl labai svarbu suskaitmenintą kultūros paveldą pristatyti įvairiai auditorijai jai suprantamais būdais, skatinant kuo įvairesnį pakartotinį šio paveldo panaudojimą.

Atminties institucijos įvairiose pasaulio šalyse inicijuoja daug ir įvairių antrinio kultūros paveldo panaudojimo skatinimo projektų. Vienas iš tokių sėkmingai įgyvendinamų projektų – RE:VIVE, pradėtas prieš beveik 3 metus Nyderlandų garso ir vaizdo instituto iniciatyva.

RE:VIVE projektas sujungia elektroninės muzikos ir archyvų pasaulius bei pristato naujus būdus mūsų praeičiai išgirsti. RE:VIVE bendradarbiauja su menininkais, festivaliais, įrašų kompanijomis, švietimo atstovais, o kultūros paveldas naudojamas kaip kūrybos katalizatorius. Suskaitmenintas paveldas ir jo dėka gimęs naujas kūrinys turi tokią pačią vertę. Be to, norint užtikrinti vadinamąjį gryną pakartotinį paveldo panaudojimą, pristatant auditorijai naują kūrinį šalia pateikiamas ir jo pirminis šaltinis.

RE:VIVE iniciatyva veikia trimis kryptimis. Pirmoji kryptis – naujo elektroninės muzikos albumo leidyba. Šiuo atveju atrenkami archyvinių garso bei vaizdo įrašų pavyzdžiai tam tikra tema ir kviečiamas muzikos kūrėjas, kuris, naudodamas vien tik šiuos pavyzdžius, sukuria naują muzikos kūrinį. Šis naujas kūrinys yra talpinamas internete, taip pat gali būti išleidžiamas fizinėje laikmenoje (dažniausiai vinilo plokštelėse). Vienas iš sėkmingų šios krypties pavyzdžių – 2016 m. išleistas airių techno muzikos dueto Lakker albumas „Struggle&Emerge“. Šiame albume buvo panaudoti garso įrašai, susiję su vandeniu. Antroji kryptis – senųjų archyvinių filmų įgarsinimas. Šiuo atveju RE:VIVE kviečia elektroninės muzikos kūrėjus, kurie nori išbandyti savo įgūdžius, kurdami muziką archyviniams filmams. Vėliau šie filmai rodomi kino teatruose Nyderlanduose, taip prikeliant senuosius filmus antram gyvenimui ir plečiant auditoriją. Trečioji kryptis – praktiniai užsiėmimai studentams ir muzikantams, kurių metu jie turi galimybę sukurti ką nors nauja, panaudojant archyvinius garso ir vaizdo įrašus. Šie užsiėmimai taip pat padeda plėsti auditoriją ir sudominti jaunus kūrėjus archyvine medžiaga, parodant jiems, jog archyvai ir kultūros paveldas taip pat gali įkvėpti. Taigi, RE:VIVE iš tiesų skatina tarptautinį bendradarbiavimą tarp kūrėjų, leidėjų, atminties ir kultūros institucijų bei klausytojų auditorijos. Muzika yra naudojama kaip įrankis skleisti paveldo informaciją, nepaisant valstybių ribų ir geografinių kliūčių.

2018 m. Archyvarų asociacija, gavusi dalinį Lietuvos kultūros tarybos finansavimą, RE:VIVE projektą įgyvendino ir Lietuvoje. Projektas įgyvendintas kartu su partneriais – Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Nyderlandų garso ir vaizdo institutu bei Baltijos audiovizualinių archyvų taryba. Projekto tikslas – skatinti tarpinstitucinį ir tarptautinį bendradarbiavimą pakartotinio kultūros paveldo panaudojimo srityje, sukuriant elektroninės muzikos albumą, kuris garso paveldą auditorijai pristatytų jai suprantamiausiu būdu, naudojant jau pažįstamas priemones bei metodus. Projektas aktualus tuo, kad atskleidžia kitokias suskaitmeninto garso paveldo, saugomo atminties institucijose, pakartotinio panaudojimo galimybes. Toks projektas Lietuvoje įgyvendintas pirmą kartą, tačiau jis gali tapti pavyzdžiu kitiems kūrėjams įvairias Lietuvos atminties institucijas vertinti kaip įkvėpimo ir kūrybinės žaliavos šaltinį.

Projekto RE:VIVE Lietuvoje metu kuriamam elektroninės muzikos albumui pasirinkta panaudoti lietuvių folkloro garso įrašus, saugomus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Etnomuzikologijos skyriuje. Čia sukauptas vienas didžiausių muzikinio folkloro archyvų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Šio archyvo specifika – visapusiškas muzikinio folkloro fiksavimas, jame daugiausiai sukaupta dainų, raudų, giesmių, pasakų su dainuojamaisiais intarpais, instrumentinės muzikos. Archyvo fondus gausiausiai papildo kasmet vykstančios 2-3 folkloro ekspedicijos ir trumpalaikės išvykos į įvairius Lietuvos regionus. Muzikinio folkloro archyvas kaupiamas nuo 1950 m. Šiuo metu jame sukaupta apie 100 000 vnt. garso įrašų (apie 1420 valandų).

2018 m. gegužės 23-27 d. Lietuvoje viešėjo elektroninės muzikos albumo kūrėjas iš Škotijos Joshua Sabin bei projekto partnerio – Nyderlandų garso ir vaizdo instituto – atstovas Gregory Joseph Markus. Svečiai apsilankė LMTA Folkloro archyve, kur susipažino su archyvo veikla ir saugomais muzikinio folkloro įrašais. Susitikimų su archyve dirbančiais etnomuzikologais metu Joshua Sabin ir Gregory Joseph Markus domėjosi lietuviško folkloro ištakomis, sąsajomis su kitų šalių folkloru, Lietuvos etnografinių regionų skirtumais ir kt. Svečiai lankėsi folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ renginiuose, kur galėjo tiesiogiai išgirsti ir pamatyti skirtingų etnografinių Lietuvos regionų folkloro ansamblius ir solistus. Svečiams buvo organizuotos išvykos į Rumšiškių liaudies buities muziejų ir senąją Lietuvos sostinę – Kernavę. Visa tai taip pat prisidėjo prie įkvėpimo muzikos kūrėjui bei sėkmingo tolesnio projekto įgyvendinimo.

Siekiant didinti projekto rezultatų sklaidą tarp jaunimo, naujai sukurta muzika nėra platinama įprastiniu būdu, bet skelbiama internete: http://www.baacouncil.org/revive/. Atminties institucijų specialistai su projektu bei jo rezultatais supažindinti įvairių profesinių renginių metu – 2018 m. spalio mėnesį Vilniuje vykusiame Archyvarų asociacijos visuotiniame narių susirinkime, 2018 m. lapkritį Taline vykusioje tarptautinėje Baltijos audiovizualinių archyvų tarybos konferencijoje ir LMTA Folkloro archyve vykusiame projekto pristatyme. Informacija apie projektą ir jo rezultatus taip pat skelbiama projekto partnerių interneto svetainėse bei socialinių tinklų paskyrose.

RE:VIVE projekto rezultatų sklaida nenutrūksta su projekto pabaiga. Projekto partneriai yra numatę ir toliau savanoriškai viešinti projektą ir jo metu sukurtą elektroninės muzikos albumą tiek tarp įvairių klausytojų auditorijos grupių (pvz., muzikos festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje), tiek muzikos kūrėjų bendruomenėse (pvz., organizuojant susitikimus, pristatymus), tiek tarp atminties institucijų specialistų (pvz., įvairiuose vietiniuose ir tarptautiniuose seminaruose bei konferencijose).

Organizatorių informacija
2018 12 10