Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA pradėjo „Erasmus+“ mobilumo projektą Senegale

Gegužės 12-18 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Šokio ir judesio katedros docentė Aira Naginevičiūtė ir koncertmeisteris Vladas Dieninis kartu su LMTA Tarptautinių projektų koordinatore Giedre Kabašinskiene lankėsi Senegalo nacionalinėje aukštojoje menų mokykloje (Ecole Nationale des Arts) Dakare.

Šį LMTA darbuotojų vizitą į Afrikos kontinentą finansavo „Erasmus+“ KA107 programa, Europos Komisijos sprendimu pradėta įgyvendinti 2015 m. Pagrindinis mobilumo programos tikslas – paskatinti bendradarbiavimą su ne Europos šalių partnerinėmis institucijomis.

Šokio ir judesio katedros bei Tarptautinių ryšių skyriaus iniciatyva prieš metus buvo kreiptasi į Senegalo nacionalinę menų mokykla (lENA) Dakare. Suderinus LMTA ir lENA „Erasmus+“ bendradarbiavimo sutartį, LMTA Tarptautinių ryšių skyrius pateikė paraišką „Erasmus+“ KA107  programai. Atsižvelgiant į geresnio formaliojo švietimo ir neformaliojo ugdymo, profesinio mokymo ir darbo rinkos tarpusavio sąsajų supratimo poreikius, LMTA numatė bendradarbiavimą Senegale ne tik su aukštąja menų mokykla, bet ir su profesine Afrikos tradicinio ir šiuolaikinio šokio mokykla Ecoles des Sables bei tarptautiniu šiuolaikinio šoko festivaliu KAAY FECC. Švietimo mainų paramos fondo ekspertams paraišką teigiamai įvertinus, buvo gautas finansavimas šiam „Erasmus+“ mobilumo projektui.

Gegužę įvyko pirmas LMTA atstovų vizitas Dakare. Šokio katedros docentė, choreografė Aira Naginevičiūtė ir katedros koncertmeisteris, perkusininkas ir šiuolaikinio šokio spektaklių muzikos kūrėjas Vladas Dieninis lENA studentams pravedė intensyvius šokio kompozicijos meistriškumo kursus. Aira ir Vladas yra sukūrę unikalią šokio ir muzikos improvizacijos metodiką ir kaip „Erasmus“ programos dėstytojai neretai svečiuojasi Europos partnerinėse mokyklose, kur veda tarpdisciplininės improvizacijos kursus. Intensyvius šokio ir muzikos improvizacijos kursus šie dėstytojai kasmet veda ir atvykusiems į LMTA „Erasmus“ studentams.

Vizito Dakare metu kartu su aukštosios mokyklos lENA vadovais bei profesinės Ecole des Sables ir KAAY FECC atstovais apsvarstytos tolesnės bendradarbiavimo galimybės, įvertintos kliūtys, trukdančios pilnavertiškai įgyvendinti „Erasmus+“ mainų programą (pvz., vizų klausimas). Susitikimuose buvo aptartos tolimesnės dėstytojų mainų galimybės, pasikviečiant Afrikos šokio motina tituluojamą, Afrikos tradicinio ir šiuolaikinio šokio metodo dėstytoją, Ecole de Sables šokio mokyklos įkūrėją, choreografę ir atlikėją Germaine Acogny. Artimiausiu metu numatoma įgyvendinti atsakomąjį Senegalo administracijos ir dėstytojų vizitą bei kitais metais, jei bus gautas finansavimas (mobilumo paraiškos rezultatai bus paskelbti birželio pradžioje), pradėti  studentų mainų programą.

LMTA ir Afrikos institucijų atstovai susitikimo metu pritarė pagrindinei programos idėjai, kad Erasmus mainai padės ne tik geresniam kitų kultūrų pažinimui, bet ir Europos Sąjungos vertybių supratimui. Be to, jie paskatins greta dažniausiai mobilumo vizitų metų vartojamos anglų kalbos bendrauti frankofoniškame Senegale dominuojančia prancūzų kalba.

Pagrindinis „Erasmus+“ (KA107) programos tikslas – geresnis švietimo, mokymo ar su juo susijusios praktikos, politikos ir sistemų įvairių kontinentų šalyse supratimas; geresnis gebėjimas skatinti pokyčius, siekiant modernizuoti švietimo organizacijas ir atverti jas tarptautinei besimokančiųjų bendruomenei.

Giedrė Kabašinskienė
2019 05 21