Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Stojantiesiems Studentams Darbuotojams Mokymasis visą gyvenimą

Naujienos

2024.09.16

Naujos galimybės LMTA – Kino ir TV katedra tapo Nacionaline kino mokykla (KIMO)

Šį rugsėjį, po daugiau nei trijų dešimtmečių gyvavimo, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Teatro ir kino fakulteto Kino ir televizijos katedra oficialiai tapo LMTA Nacionaline kino mokykla (KIMO). Šis svarbus pokytis žymi naują etapą kino edukacijoje Lietuvoje ir atspindi Akademijos augimą bei pasiekimus.

LMTA yra vienintelė aukštoji mokykla Lietuvoje, kurioje vykdomos kino studijų programos. Kino ir televizijos katedra, 1993 metais įkurta legendinio režisieriaus Henriko Šablevičiaus, išugdė daugiau nei 1000 absolventų, kurie šiandien aktyviai dirba Lietuvos kino industrijoje. Tarp jų – kūrėjai, pelnę tarptautinius apdovanojimus: Laurynas Bareiša, kurio filmas „Piligrimai“ pripažintas geriausiu Venecijos kino festivalio „Orizzonti“ programoje, Marija Kavtaradze, laimėjusi apdovanojimą „Sundance“ kino festivalyje, Saulė Bliuvaitė, įvertinta Lokarno kino festivalyje, Vytautas Katkus, kurio filmas dalyvavo konkursinėje Kanų kino festivalio programoje, Audrius Stonys, pelnęs Europos kino akademijos apdovanojimą, bei kiti.

LMTA absolventų sėkmė, aukšta studijų kokybė ir vieninga bendruomenė lėmė kino studijų populiarumą. Paskutiniaisiais metais LMTA kino krypties studijų specializacijų pasiūla išaugo nuo keturių iki septynių, o studentų skaičius padidėjo apie 40 procentų. Kino studijų plėtra buvo sustiprinta LMTA narystės tarptautiniame aljanse „FilmEU“ ir nauja, modernia infrastruktūra – šie metai pažymėti dėstytojų ir studentų darbų pradžia naujame LMTA studijų miestelyje.

Nacionalinė kino mokykla toliau rengs kino režisierius, vaizdo operatorius, garso dizainerius, montažo režisierius, dramaturgus, prodiuserius bei kino kultūros tyrėjus. Taip pat čia bus vykdomi įvairūs nacionaliniai ir tarptautiniai kino ir medijų tyrimai, inicijuojami projektai, skatinantys tarpkultūrinį dialogą ir inovacijas.

„Nacionalinės kino mokyklos atsiradimas padės užtikrinti tęstinumą tarp skirtingų kino kūrėjų kartų, palengvins žinių perdavimą ir užtikrins galimybę kaupti kino gamybos patirtį. Taip pat tikiu, kad tai taps vienijančia erdve visam kino laukui ir potencialiu forumu diskusijoms apie tolesnį Lietuvos kino vystymąsi,“ – pabrėžia kino režisierius, docentas Laurynas Bareiša.

Nacionalinės kino mokyklos misija – suteikti visapusišką kino ir medijų išsilavinimą, derinant teoriją, praktiką ir inovacijas. „Mes siekiame skatinti kūrybiškumą, eksperimentavimą ir individualų požiūrį, užtikrindami, kad mūsų studentai gebėtų kurti įtaigias ir reikšmingas istorijas,“ – teigia KIMO vadovas doc. Vytautas Dambrauskas.

Pasak LMTA rektorės doc. dr. Juditos Žukienės, „Kino studijos ir jose dėstantys kino menininkai pastaruoju metu Akademijoje džiugina aktualumu, kūrybiškumu ir atvirumu inovacijoms. Neabejoju, kad katedros peraugimas į Nacionalinę kino mokyklą bei naujų erdvių kino kūrybai atidarymas paskatins proveržį studijose ir sustiprins jų konkurencingumą tarptautinėje studijų erdvėje“.

KIMO dėsto garsūs įvairių kartų kino kūrėjai ir tyrėjai, tarp jų – Nacionalinės premijos laureatai bei tarptautiniais apdovanojimais įvertinti menininkai, tokie kaip Laurynas Bareiša, Audrius Stonys, Marija Kavtaradze, Giedrė Beinoriūtė, Ramūnas Greičius, Vytis Puronas, Birutė Kapustinskaitė, Titas Laucius ir kiti. „Nacionaline kino mokykla tapusi katedra įgijo savo veidą ir aiškią viziją, kuri padės išlaikyti ryšį tarp praeities ir ateities kino kūrėjų,“ – įsitikinęs kino režisierius, profesorius, meno daktaras Audrius Stonys.

 

2024 09 16

2024.09.15

Sveikiname dirigentą, pedagogą Modestą Pitrėną su 50-mečiu!

Sveikiname Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Dirigavimo katedros docentą, dirigentą, pedagogą, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą Modestą Pitrėną su 50-uoju jubiliejumi!

Savo muzikinį kelią pradėjęs Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorijoje, chorinio, simfoninio ir operos dirigavimo mokėsi LMTA, prof. Liongino Abariaus bei prof. Juozo Domarko klasėse, vėliau tobulinosi Mozarteume Zalcburge (Austrija). M. Pitrėnas sėkmingai derina chorinio ir simfoninio dirigavimo meistriškumą. Jis įkūrė ir vadovavo chorui „Psalmos“, su kuriuo dalyvavo tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose Europoje bei JAV, pelnydamas daugybę prizų.

M. Pitrėno karjera apima dirigento ir pedagogo veiklą įvairiose Lietuvos ir užsienio institucijose. Jis vadovavo Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos chorui, buvo Vilniaus B. Dvariono muzikos mokyklos orkestro meno vadovas, Kauno miesto simfoninio orkestro, Latvijos nacionalinės operos vyriausiasis dirigentas. Nuo 2015 metų – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas bei pagrindinis dirigentas Sankt Galleno teatre Šveicarijoje. M. Pitrėnas pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą, tarp jų ir Lietuvos nacionalinę premiją (2012), bei ordino Už nuopelnus Lietuvai Karininko kryžių (2019).

Didžiausi sveikinimai nuo LMTA bendruomenės!

2024-09-15

2024.09.06

LAUKIAME TAVĘS OPEROS-BALETO PERKLAUSOJE RUGSĖJO MĖNESĮ!

LMTA Dainavimo, Šokio ir judesio katedrų bakalauro studente, ar norėtum įgauti naujos patirties atliekant XVIII a. prancūzų baroko operą-baletą? 

Dalyvauk Erasmus BIP projekto „LMTA Senosios muzikos savaitė 2025“ André Cardinal Destouches ir Michel Richard Delandede operos-baleto „ELEMENTAI“ (1720) perklausoje!
Operos-baleto atlikimas vyks 2025 m. kovo mėn., Valdovų rūmuose.

Dalyviai:
– Jūratė Širvytė (režisūra, choreografija, LMTA)
– Rūta Vosyliūtė (muzikinės dalies vadovė, projekto koordinatorė, LMTA)
– Erasmus+ BIP Europos aukštųjų muzikos mokyklų studentai ir dėstytojai

Daugiau informacijos apie atranką ir dalyvavimą projekte:

2024.09.05

Konkurso „Tęsiant Čiurlionį“ kūrinių pateikimo terminas: iki spalio 10d. 

Primename, kad konkurso „Tęsiant Čiurlionį“ kūrinių pateikimo terminas yra iki spalio 10d. (imtinai) el. paštu komunikacija@lmta.lt.

Kompozitoriai, dalyvaujantys Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos kūrinių pratęsimo ir stilistinių rekompozicijų konkurse, vasario 6 d. ištraukė burtus, lemiančius, kokius vieno žymiausių Lietuvos muzikos kūrėjų kūrinius teks užbaigti, stilizuoti ar rekomponuoti.

Šis konkursas organizuojamas įgyvendinant projektą „Tęsiant M. K. Čiurlionį: muzikos stiliaus komponavimo teorinė-praktinė studija ir meninė sklaida“, kviečiantį geriau pažinti, puoselėti ir stiprinti lietuvišką muzikos paveldą – M. K.  Čiurlionio kūrybą, taip pat populiarinti ją Lietuvoje ir pasaulyje. Projektas skirtas paminėti artėjantį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150 metų jubiliejų.

Konkurso metu unikaliu M. K. Čiurlionio muzikos stiliumi geriausiai išplėtoti, rekomponuoti, išbaigti jo rankraščiuose nebaigti likę kūriniai bus atliekami koncertuose, o jų vaizdo įrašai – pristatyti visuomenei.

Konkurse pateiktus kūrinius vertins komisija: Algirdas Martinaitis (pirmininkas), Jūratė Landsbergytė-Becher, Mindaugas Urbaitis, Viltė Žakevičiūtė, Šarūnas Nakas, Raminta Šerkšnytė, Teisutis Makačinas. Taip pat bus parengtas projekto metu išplėtotų šio žymaus lietuvių kompozitoriaus muzikos kūrinių katalogas.

Tikimasi, kad šiandienos kompozitoriai iš naujo atras M. K. Čiurlionio komponavimo stilių, įdėmiau pažins jo kūrybinį palikimą, ir tai paskatins muzikos atlikėjus, tyrėjus, edukatorius kurti ir mąstyti „čiurlioniškai“. 

Projektą rengia Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Meno centras ir Kompozicijos katedra.  Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projekto partneriai: Kompozitorių sąjunga, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Lietuvos nacionalinė filharmonija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

2024 09 05

2024.09.02

RUGSĖJIS 2024 | LMTA RENGINIAI

2024 m. rugsėjo mėn. renginiai.
*Informacija nuolat pildoma.

2024 m. rugpjūčio 30 d., penktadienį, 11 val.
LMTA studijų miestelyje
LMTA STUDIJŲ MIESTELIO ATIDARYMO ŠVENTĖ
*Renginys uždaras

2024 m. rugsėjo 2 d., pirmadienį, 12 val.
LMTA Didžiojoje salėje

LMTA STUDIJŲ METŲ PRADŽIOS IŠKILMĖS
Koncertuoja LMTA pirmakursiai
Iškilmes veda Rasa Murauskaitė
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-studiju-metu-pradzios-iskilmes-2/

2024 m. rugsėjo 2 d., pirmadienį, 12 val.
LMTA Klaipėdos fakulteto Koncertų salėje

LMTA STUDIJŲ METŲ PRADŽIOS IŠKILMĖS
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-studiju-metu-pradzios-iskilmes-2/

2024 m. rugsėjo 2 d., pirmadienį, 18 val.
LMTA studijų miestelyje
LMTA STUDIJŲ MIESTELIO ATIDARYMO ŠVENTĖ
18:00 | Petras Vyšniauskas (saksofonas), Petras Geniušas (fortepijonas), aktoriai Ilona Balsytė ir Aidas Giniotis
19:00 | 21st Century Quintet
20:00 | Shower
21:00 | Garbanotas
22:30 | Diskoteka. Už DJ pulto stovės LMTA dėstytojai: Mindaugas Urbaitis, Mantautas Krukauskas ir LMTA absolventas Ignas Šoliūnas.
Viso renginio metu vyks kino rodymai ir šokio pasirodymai.
Koncerto vedėjai – LMTA alumnai, aktoriai Greta Bendžė ir Mantas Bendžius.
Organizatorius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Partneriai: Desrainis24.lt, Pankiki, Slowdown, Būkčia Kombučia.
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-studiju-miestelio-atidarymo-svente/

2024 m. rugsėjo 3 d., antradienį, 12 val.
LMTA Didžiojoje salėje

LMTA INFORMACINĖ DIENA PIRMAKURSIAMS
Organizatorius LMTA Karjeros ir kompetencijų centras
https://lmta.lt/lt/renginys/informacine-diena-2024-pirmo-kurso-studentams/

2024 m. rugsėjo 6 d., penktadienį, nuo 11 val.
XVII TARPTAUTINIS INSTRUMENTINIO FOLKLORO FESTIVALIS „GRIEŽYNĖ 2024“
LMTA Juozo Karoso salėje
11:00 | Doc. dr. Viktorijos Jarmolos paskaita „Ukrainos Polesės muzikavimo tradicija“. Dalyvauja kapela „Kaimo muzika“, Ukraina
14:00 | Tradicinės kantelės improvizacijos meistriškumo pamoka (prof. dr. Arja Kastinen, Suomija)
15:30 | Dzūkų smuiko muzikos koncertas
LMTA Didžiojoje salėje
18:00 | Didysis koncertas
Organizatoriai: Lietuvos nacionalinis kultūros centras, LMTA
https://griezyne.lnkc.lt/index.html?page=Programa&lang=lt

2024 m. rugsėjo 6-8 dienomis
Sodyboje „JUMS“
LMTA PIRMAKURSIŲ STOVYKLA’24
Registracija į stovyklą: https://forms.gle/BKcj6Cz33d1bAQiu6
Užduoti kitus kilusius klausimus gali – žinute Facebook, Instagram ar el. paštu – lmtasa@lmta.lt
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-pirmakursiu-stovykla24/

2024 m. rugsėjo 10–13 dienomis
LMTA Muzikos inovacijų studijų centre, kino teatre „Skalvija“
ANKSTYVOJO KINO FESTIVALIS „PIRMOJI BANGA“
Jungtinis Kompozicijos ir Kamerinio ansamblio katedrų projektas
Lektorius – slovėnų nebylaus kino kompozitorius ir pianistas, profesorius Andrej Goričar
https://lmta.lt/lt/renginys/ankstyvojo-kino-festivalis-pirmoji-banga-paskaita-viesos-repeticijosdirbtuves-kino-seansas/

2024 m. rugsėjo 11-13 dienomis
Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje
NPAPW24 | 3 DAYS OF PERFORMING ARTS TECHNOLOGIES
https://lmta.lt/lt/renginys/npapw24-3-days-of-performing-arts-technologies/

 2024 m. rugsėjo 11 d., trečiadienį, 20 val.
LMTA Didžiojoje salėje
NPAPW24 | JUNGTINIS NUOTOLINIS JAZZ BAND KONCERTAS „VILNIUS – VIENNA – TRIESTE“
https://lmta.lt/lt/renginys/npapw24-jungtinis-nuotolinis-jazz-band-koncertas-vilnius-vienna-trieste/

2024 m. rugsėjo 15 d., sekmadienį, 14 val.
Paliesiaus Dvare
LIETUVIŲ TAUTOS IR FRANCO ŠUBERTO DAINOS 
Atlikėjai: Juozas Rimas (vokalas) Lina Šatkutė (fortepijonas)
Renginys mokamas
https://lmta.lt/lt/renginys/lietuviu-tautos-ir-franco-suberto-dainos/

2024 m. rugsėjo 16–19 dienomis
LMTA Kongresų rūmuose
SVEČIAI IŠ ITALIJOS. MEISTRIŠKUMO KURSAI
* Kursų laikas ir vieta bus tikslinamos vėliau
Kursus veda Alfredo Casella muzikos konservatorijos profesoriai: dirigentas prof. Giovanni Ieie, prof. Davide Borgonovi (tūba), prof. Aldo Caterina (trombonas)
https://lmta.lt/lt/renginys/sveciai-is-italijos-meistriskumo-kursai-ir-koncertas/

2024 m. rugsėjo 17 d., antradienį, 14:00–16:00 val.
LMTA Juozo Karoso salėje 
FABIAN ZIEGLER (ŠVEICARIJA) MEISTRIŠKUMO KURSAI PERKUSININKAMS
https://lmta.lt/lt/renginys/fabian-ziegler-sveicarija-meistriskumo-kursai-perkusininkams/

 2024 m. rugsėjo 18 d., trečiadienį, 18 val.
LMTA Kongresų rūmų Kamerinėje salėje
MEISTRIŠKUMO KURSŲ DALYVIŲ IR DĖSTYTOJŲ KONCERTAS
Dalyvauja Alfredo Casella muzikos konservatorijos profesoriai: prof. Davide Borgonovi (tūba), prof. Aldo Caterina (trombonas), LMTA doc. Marius Balčytis (trombonas), LMTA doc. Laimonas Masevičius (tūba) ir kursų dalyviai. Diriguoja prof. Giovanni Ieie.
https://lmta.lt/lt/renginys/sveciai-is-italijos-meistriskumo-kursai-ir-koncertas/
 
2024 m. rugsėjo 19 d., ketvirtadienį, 14 val.
2024 m. rugsėjo 20 d., penktadienį, 13 val.
2024 m. rugsėjo 24 d., antradienį, 14 val.
LMTA Balkono teatre
 FALLOUT OF THE STIMULUS | LINGVISTINĖ OPERA-PERFORMANSAS | Edukacinis pristatymas
 Renginiai yra nemokami. Privaloma registracija: https://forms.gle/cjkXmUjus8TSYxyk9
https://lmta.lt/lt/renginys/fallout-of-the-stimulus-lingvistine-opera-performansas-edukacinis-pristatymas/

2024 m. rugsėjo 20 d., penktadienį, 16 val.
LMTA Juozo Karoso salėje
VYGANTO ŠVOBOS KNYGOS „VYŠNIA DŽIAZO SODE“ PRISTATYMAS IR PETRO VYŠNIAUSKO DŽIAZO IMPROVIZACIJOS
https://lmta.lt/lt/renginys/vyganto-svobos-knygos-vysnia-dziazo-sode-pristatymas-ir-petro-vysniausko-dziazo-improvizacijos/

2024 m. rugsėjo 23–25 dienomis, 11–15 val.
LMTA Juozo Karoso salėje
PROF. ZORYANA KUSHPLER (AUSTRIJA) DAINAVIMO MEISTRIŠKUMO KURSAI
https://lmta.lt/lt/renginys/prof-zoryana-kushpler-austrija-dainavimo-meistriskumo-kursai/

2024 m. rugsėjo 23 d., pirmadienį, 14 val.
Lietuvos kompozitorių namuose
REKOMPOZICIJŲ IR STILIZACIJŲ KONKURSO „TĘSIANT ČIURLIONĮ“ PRAKTINĖ KONFERENCIJA
Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-mečiui
https://lmta.lt/lt/renginys/rekompoziciju-ir-stilizaciju-konkurso-tesiant-ciurlioni-praktine-konferencija/

2024 m. rugsėjo 25 d., trečiadienį, 17 val.
Lietuvos mokslų akademijos konferencijų salėje
LMTA PROF. IRENOS LAURUŠIENĖS PAGERBIMO VAKARAS „SVEIKINU GYVENIMĄ“
https://www.lma.lt/news/2416/67/Lietuvos-muzikos-ir-teatro-akademijos-prof-Irenos-Laurusienes-pagerbimo-vakaras-Sveikinu-gyvenima

2024 m. rugsėjo 26 d., ketvirtadienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje
LMTA PROFESORIAUS ARTŪRO ANUSAUSKO (FORTEPIJONAS) JUBILIEJINIS KONCERTAS
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-profesoriaus-arturo-anusausko-jubiliejinis-koncertas/ 

2024  m. rugsėjo 27-29 dienomis
LMTA Didžiojoje salėje, LMTA Balkono teatre, Studijų miestelio Teatro salė​je
TARPTAUTINIS MUZIKOS FESTIVALIS „INTO THE OPEN“
Koncertai, praktinis seminaras ir diskusijos

SALIŲ ADRESAI: 
LMTA studijų miestelis (Olandų g. 21A, Vilnius)
LMTA Didžioji salė (Gedimino pr. 42, Vilnius) 
LMTA Juozo Karoso salė (Gedimino pr. 42, Vilnius)
LMTA Balkono teatras (Gedimino pr. 42, Vilnius) 
LMTA Studijų miestelio Teatro salė​ (Olandų g. 21A, Vilnius)
LMTA Kongresų rūmai (Vilniaus g. 6-2, Vilnius)
LMTA Muzikos inovacijų studijų centras (Gedimino pr. 42, Vilnius)
Lietuvos mokslų akademijos Didžioji konferencijų salė (Gedimino pr. 3, Vilnius)
Kino teatras „Skalvija“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius) 
Lietuvos kompozitorių namai (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius)
LMTA Klaipėdos fakultetas (K. Donelaičio g. 4, Klaipėda) 
Sodyba „JUMS“ (Sodo g. 27, Bijūnų k., Trakų raj.)
Paliesiaus Dvaras (Dvaro g. 7, Paliesius, Ignalinos r. sav.)


Renginiai nemokami, išskyrus kitaip pažymėtus.
Lietuvos muzikos ir teatro akademija pasilieka teisę keisti renginių programą.
menas@lmta.lt
www.facebook.com/lmtamenocentras 

2024.08.30

Įvyko LMTA studijų miestelio atidarymo ceremonija!

Šį penktadienį Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) atvėrė pirmuosius studijų miestelio pastatus, iškilusius Olandų g. 21A, Vilniuje. Nuo rugsėjo čia įsikūrusiame Teatro ir kino fakultete bei Mažajame salių bloke studijas pradės teatro, kino ir šokio specialybių studentai ir dėstytojai.

Kaip atidarymo metu sakė LMTA rektorė doc. dr. Judita Žukienė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bendruomenei tai – ilgametės svajonės išsipildymo pradžia. Tai žinojimas, kad visų susitelkimas ir sutarimas, nuoseklus išsikelto tikslo siekis, kantrybė ir atkaklumas galiausiai neįmanomą verčia įmanomu.“

Oficialioje atidarymo ceremonijoje dalyvavo Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, švietimo, mokslo ir sporto ministrė, LMTA alumnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, profesorius, LMTA Garbės daktaras Vytautas Landsbergis, Vilniaus meras Valdas Benkunskas, Lietuvos aukštųjų mokyklų rektoriai, kultūros ir meno įstaigų vadovai bei kiti garbūs svečiai.

Skambant LMTA Varinių pučiamųjų instrumentų orkestro „Brass LT“ fanfaroms, LMTA rektorė kartu su Seimo ir Vyriausybės vadovėmis perkirpo simbolinę naujojo studijų miestelio juostelę. Šalia dviejų naujų pastatų buvo pažymėta vieta, kur turės iškilti teorinėms paskaitoms skirtas statinys. Savo eilės taip pat laukia ir Muzikos fakultetas.

Šventės svečiams buvo pristatytos teatro, kino ir šokio studijoms pritaikytos erdvės: moderni virš 170 žiūrovų talpinanti Juodoji teatro salė, auditorijos vaidybos ir režisūros užsiėmimams bei individualiam darbui ir saviruošai, šiuolaikinio ir klasikinio šokio studijos, erdvi, beveik 9 m aukščio Baltoji šokio salė, kino studentams paruoštos filmavimo studijos, grimo cechas, garso įrašų studija, vaizdo ir garso montažinės, šviesų testavimo ir filmų peržiūrų auditorijos, kino salė-laboratorija ir 99 vietų kino salė.

Pirmųjų dviejų LMTA studijų miestelio pastatų statybos įgyvendinto projekto vertė – per 29 mln. Eur, iš kurių 19 mln. Eur finansavo ES regioninės plėtros fondas ir valstybės biudžetas, o 10,2 mln. Eur padengė LMTA nuosavomis ir skolintomis lėšomis. Investicijos buvo skirtos Studijų miestelio pirmojo statybų etapo pastatų rangos darbams, specializuotai meno studijoms, kūrybinėms ir tyrimų inovacijoms skirtai įrangai įsigyti. Studijų miestelio projektavimo darbus atliko UAB „Paleko archstudija“ ir UAB „Projektų rengimo centras“. Rangos darbus vykdė UAB „Infes“.​

Gabijos Matkutės nuotraukos

LMTA inf.
2024 08 30

2024.08.29

LMTA jaunieji tyrėjai – doktorantų vasaros mokykloje

Naujus studijų metus LMTA doktorantai pasitiko intensyviai besimokydami: keturias dienas kartu su kolegomis iš Latvijos kultūros akademijos jie praleido romantiškoje Stamerienos pilyje, kur klausė paskaitų, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse bei diskusijose ir konsultavosi su mentoriais – muzikos, kino ir scenos meno ekspertais.

Ši doktorantų vasaros mokykla – bendras Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Latvijos kultūros akademijos projektas, įgyvendintas siekiant stiprinti šių aukštųjų mokyklų bendradarbiavimą ir plėsti doktorantų kompetencijas, sudaryti galimybę pristatyti savo tyrimus, keistis idėjomis ir mokytis neformalioje aplinkoje. Meno ir menotyros doktorantai dirbo su latvių kompozitoriumi Kristu Auznieku, britų muzikologu ir pianistu Julianu Hellaby, suomių dokumentinio kino kūrėja Susanna Helke ir Didžiojoje Britanijoje meninius tyrimus atliekančia aktore Ilona Krawczyk, taip pat su LMTA mokslininkėmis, kuruojančiomis meninius tyrimus – muzikologe Lina Navickaite-Martinelli ir teatrologe Ramune Balevičiūte. Ramunė Balevičiūtė taip pat moderavo viešą diskusiją apie tyrimų reikšmę profesionalaus menininko karjerai.

„Esu labai dėkinga Latvijos kultūros akademijos rektoriui Dāviui Sīmaniui už galimybę surengti doktorantų vasaros mokykloje tokie nepaprastoje vietoje – Stamerienos pilyje. Regis, jau vien praeities slėpinių prisigėrusios sienos, senovės auros apgaubti kambariai ir terasos, taip pat pilį supantis nuostabus parkas – pati aplinka skatino naujas įžvalgas ir kūrybiškumą. Sutarėme, kad projektą tęsime ir tobulinsime ir kitais metais“, – sakė viena iš stovyklos organizatorių, LMTA meno ir mokslo prorektorė Ramunė Balevičiūtė.

„Doktorantų vasaros mokykla man buvo apie pažinimo, smalsumo provokavimo ir atradimo procesus. Labai džiaugiuosi, kad turėjome galimybę dalintis koncentruota mokslo ir meninių tyrimų erdve su programos lektoriais – skirtingų sričių menininkais-tyrėjais bei kitais meno doktorantais. Jaučiu, kad tiek paskaitos, tiek individualios sesijos su mentoriais ar pokalbiai su kitais doktorantais ne tik praplėtė žinių lauką, bet ir padėjo geriau įsiklausyti į savo pačios atliekamą meninį tyrimą. Atrodo, kad doktorantų vasaros mokyklos programa sukūrė erdvę, leidžiančią iš kitų perspektyvų stebėti savo tyrimo procesą, aptikti jo trūkumus, užčiuopti galimus jų sprendimus ir pažadinti smalsumą judėti pirmyn“, – patirtimis dalijosi meno doktorantė, teatro režisierė Monika Klimaitė-Daunienė.

Kita vasaros mokyklos dalyvė, kino kūrėja Miglė Križinauskaitė-Bernotienė pabrėžė galimybę tobulėti tarpdisciplininiame ir tarptautiniame kontekste. „Labai vertinu tai, kad teminis dėmesys meniniams tyrimams, ypač „dreamvoice“ technikai, puikiai atitiko mano meninės praktikos ir meninio tyrimo interesų sritį. Dalyvaudama doktorantūros vasaros mokykloje galėjau pasisemti neįkainojamų įžvalgų iš dėstytojų, mentorių ir kolegų, kurių skirtingos perspektyvos ir patirtis meninių tyrimų srityje labai praturtino mano suvokimą. Programos struktūra, kurią sudarė paskaitos, seminarai, individualios sesijos su mentoriais ir bendros kūrybinės laboratorijos, suteikė visapusišką ir įtraukiančią mokymosi patirtį“, – džiaugėsi meno doktorantė.

 

2024 08 29

2024.08.27

Atidaromas LMTA studijų miestelis!

Po daugiau kaip dvylika metų  trukusių derybų, pasiruošimo darbų ir sėkmingų statybų naujus studijų metus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) teatro, kino ir šokio specialybių studentai ir dėstytojai pradeda naujuose studijų miestelio pastatuose, iškilusiuose Olandų g.  21A, Vilniuje. Teatro ir kino fakultete bei Mažajame salių bloke bus sutelkta ir efektyviai naudojama menų sinergija ir atsiveriančios tarpdisciplininio meno galimybės. Tai unikali studijų, kūrybos ir tyrimų erdvė, leidžianti praktikoje taikyti aktualiausias meno ir mokslo inovacijas.

Teatro studijoms duris atveria moderni virš 170 žiūrovų talpinanti Juodoji teatro salė, 9 erdvios auditorijos vaidybos ir režisūros užsiėmimams bei 6 mažesnės auditorijos individualiam darbui ir saviruošai. Su specializuota grindų danga įrengtos 4 šokio auditorijos visiškai pritaikytos šiuolaikinio ir klasikinio šokio studijoms. Šokio pasirodymams atidaroma itin erdvi, beveik 9 m aukščio Baltoji šokio salė.

Kinui skirta naujoji infrastruktūra pritaikyta visiems kūrybos, gamybos ir sklaidos etapams: nuo filmavimo ir montažo iki filmų demonstravimo. Tam skirtos didžioji ir mažoji filmavimo studijos, grimo cechas, garso įrašų studija, vaizdo ir garso montažinės, šviesų testavimo auditorija, filmų peržiūrų auditorijos, kino salė-laboratorija (Dolby Atmos garso sistema) ir 99 vietų kino salė (Dolby surround garso sistema).

Siekiant užtikrinti kuo geresnes sąlygas dėstytojams ir studentams, naujuose Akademijos rūmuose įrengtos 3 modernios poilsio erdvės, kurios taps diskusijų, bendradarbiavimo ir naujų idėjų generavimo vieta. Fakulteto dėstytojų susitikimams, aptarimams ir pasirengimui paskaitoms skirtas naujasis profesoriumas.

Pirmųjų dviejų LMTA studijų miestelio pastatų statybos įgyvendinto projekto vertė – per 29 mln. Eur, iš kurių 19 mln. Eur finansavo ES regioninės plėtros fondas ir  valstybės biudžetas, o 10,2 mln. Eur padengė LMTA nuosavomis ir skolintomis lėšomis. Investicijos buvo skirtos Studijų miestelio pirmojo statybų etapo pastatų rangos darbams, specializuotai meno studijoms, kūrybinėms ir tyrimų inovacijoms skirtai įrangai įsigyti. Studijų miestelio projektavimo darbus atliko UAB „Paleko archstudija“ ir UAB „Projektų rengimo centras“. Rangos darbus vykdė UAB „Infes“.

 

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studijų miestelio pirmojo statybų etapo įgyvendinimas ir naujų, specialiai teatrui, kinui ir šokiui skirtų modernių erdvių atvėrimas jau šiandien daro įtaką Fakulteto plėtrai, užtikrina studijų konkurencingumą ir sudaro sąlygas plėtoti ryšius ir bendrus projektus su tarptautiniais partneriais. Sėkmingas projekto įgyvendinimas yra išskirtinis įvykis Lietuvos kultūroje. Naujasis meno kūrybos, mokslinių tyrimų ir studijų inovacijų kompleksas bus atveriamas plačiajai visuomenei: LMTA kvies į savo studentų ir dėstytojų spektaklius, šokio renginius, kino peržiūras, projektų pristatymus, diskusijas ir pažintis su dabarties ir ateities kūrėjais.

Pirmųjų LMTA studijų miestelio pastatų atidarymas įvyks rugpjūčio 30 d.

2024 08 27

2024.08.20

Prestižinio Lokarno kino festivalio pagrindiniai apdovanojimai – LMTA alumnams ir dėstytojams

2024 m. rugpjūčio 17 d. Šveicarijoje įvyko tarptautinio 77-ojo Lokarno kino festivalio apdovanojimų ceremonija. Lietuvių kino kūrėjai išdidžiai parsivežė net šešis apdovanojimus!

Pagrindinį festivalio prizą – auksinį leopardą – laimėjo režisierės, LMTA alumnės Saulės Bliuvaitės debiutinis ilgo metro filmas „Akiplėša“ (“Toxic”). Šis filmas taip pat laimėjo apdovanojimą už geriausią debiutą bei du piniginius prizus, skirtus ekumeninės ir jaunimo žiuri. 

„Akiplėša“ pasakoja apie paauglių gyvenimą nykiame industriniame rajone. Svajodamos ištrūkti iš jokių perspektyvų neturinčio miesto, trylikametės Marija ir Kristina ruošiasi dalyvauti didžiausioje visoje šalyje modelių atrankoje. Kad atitiktų grožio standartus, merginos imasi drastiškų priemonių. „Ši istorija paremta tikrais nutikimais, o personažai – tikrais žmonėmis. Pradėjusi kurti šį filmą maniau, jog pasakoju istoriją apie praeitį, apie savo kartos veidą, apie tai, ko jau nebėra, tačiau kūrybinio proceso metu bendraudama su daugybe įvairaus amžiaus paauglių supratau, kad filmo tema labai aktuali ir jiems. Leidau sau neprisirišti prie laikmečio, sujungti savo patirtis su šiuolaikinių paauglių istorijomis. Tai suformavo šio filmo pasaulį, neturintį laiko apibrėžimo“, – pasakoja filmo „Akiplėša“ (“Toxic”) režisierė Saulė Bliuvaitė. Filmo operatorius Vytautas Katkus, prodiuserė Giedrė Burokaitė, vykdomoji prodiuserė – Justė Michailinaitė. 

Kitas filmas, į Lietuvą parvežantis dar du apdovanojimus – režisieriaus Lauryno Bareišos filmas „Sesės“ (“Drowning dry” prod. Klementina Remeikaitė, Matiss Kaža). Šis filmas buvo apdovanotas geriausios režisūros apdovanojimu, o vaidybinė filmo komanda – Gelminė Glemžaitė, Agnė Kaktaitė, Giedrius Kiela ir Paulius Markevičius – apdovanota už geriausią vaidybą.

Filmas vyksta karštą vasaros dieną. Į sodybą ramiai praleisti savaitgalio atvyksta dvi poros – Justė su šeima ir Ernesta su sūnumi ir vyru, kuris ką tik šventė pergalę kovos menų ringe. Ežeras, lauko terasa su griliumi, pokalbiai apie gyvenimą ir ateities planus – viskas kaip įprasta. Tačiau greitai ima aiškėti, kad po idiliška santykių išore slypi neišsakyti jausmai, pavydas ir konkurencija. Tik laiko klausimas, kada viskas iškils į paviršių. Kas, ko ir kam pavydi? Kas, su kuo ir dėl ko konkuruoja? Laikas eina ir savaitgalis pasisuka netikėta linkme.

 

Režisierius, LMTA Nacionalinės kino mokyklos (KIMO) docentas bei vienas iš kino magistrantūros programos vadovų Laurynas Bareiša prieš dvejus metus laimėjo Venecijos kino festivalio „Horizontų“ programą su debiutiniu filmu „Piligrimai“ (prod. Klementina Remeikaitė).

Šaltiniai: kinopavasaris.lt; lkc.lt.

 

2024.08.14

VIEŠAS VALSTYBĖS ILGALAIKIO MATERIALIOJO TURTO NUOMOS KONKURSAS

Lietuvos muzikos ir teatro akademija skelbia viešą valstybės ilgalaikio materialiojo turto (negyvenamųjų patalpų) nuomos konkursą.

  1. Nuomojamų patalpų adresas: K. Donelaičio a. 2, Klaipėda, pastatas pažymėtas plane  4B4p, unikalus numeris – 2190-4000-1011. Nuomojamas plotas – 575,04 kv. m (plotai atskirai nenuomojami). Minimali mėnesinė 1 m2 kaina– 4,86 EUR be PVM1; minimalus mėnesinis nuomos mokestis – 2794,69 EUR be PVM. Patalpų paskirtis – ugdymui.
  2. Turto apžiūros laikas 2024 m. rugpjūčio 22 d.,  10-11 val., tel. pasiteiravimui +370 682 32965 V. Savickienė.
  3. Nuomos sutarties terminas – penkeri metai, numatant galimybę sutartį pratęsti, bet ne ilgesniam nei 10 metų laikotarpiui.
  4. Pradinį įnašą,  lygų 3 mėnesių minimaliam nuomos mokesčio dydžiui, 8384,07 EUR, sumokėti iki 2024-08-28  10 val., rekvizitai:  Lietuvos muzikos ir teatro akademija, įmonės kodas 111950624, PVM mokėtojo kodas LT119506219, a/s Nr. LT14 7300 0100 0245 5553, Swedbank,  kodas 73000.
  5. Konkurso sąlygos skelbiamos tinklapiuose lmta.lt, www.vtips.lt skiltyje Skelbimai.
  6. Paraiškų dalyvauti konkurse registracija vyks darbo dienomis nuo 2024-08-26 iki 2024-08-28 10.00 val., 100 kab., Gedimino pr. 42, LT-01110 Vilnius, kontaktinis asmuo – A. Girdziušaitė, tel. 8-5 2610134.
  7. Užklijuotame voke konkurso dalyvis privalo pateikti visus konkurso sąlygose reikalaujamus dokumentus. Kartu su voku pateikiami finansų įstaigos išduoti dokumentai, patvirtinantys, kad pradinis įnašas sumokėtas.
  8. Konkursą laimi tas pretendentas, kurio pasiūlyta nuompinigių suma yra didžiausia.
  9. Konkurso komisijos posėdis įvyks 2024-08-28 10:00 val. 105 kab., Gedimino pr. 42, LT-01110 Vilnius.
  10. Pirmajam konkursui neįvykus ir/ar nenustačius jo laimėtojo, antrasis konkursas dėl tų pačių patalpų nuomos įvyks 2024-09-06 10:00 val. tuo pačiu adresu.

1Vadovaujantis 2002 m. kovo 5 d. Lietuvos Respublikos Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 31 straipsnio 2 dalimi “PVM neapmokestinama kitų, negu gyvenamosios patalpos, nekilnojamųjų pagal prigimtį daiktų nuoma.”

2024 08 14

2024.07.31

Taikomasis teatras – teatro ateitis

Lietuva, atrodo, tikra teatro šalis – pasaulinio garso režisieriai, pilnos salės. Vis tik, kiek pažįstame kitokį teatrą? Lietuvos muzikos ir teatro akademija šiemet siūlo išskirtinę galimybę studijuoti Taikomojo teatro magistro studijas Klaipėdoje.

Apie tai, koks yra Taikomasis teatras pasakoja LMTA Klaipėdos fakulteto Teatro katedros dėstytojai: docentas Vytautas Kontrimas ir docentė daktarė Raimonda Agnė Medeišienė.

Pirmiausia, koks reiškinys yra taikomasis teatras?

R.A.M. Taikomasis teatras, jo metodai – tai iš teatrinės aplinkos pasiskolinti įrankiai (pavyzdžiui, aktorių trenažas, teatro schema), išvystyti pasitelkiant kitų mokslo ar meno sričių (psichologijos, literatūros, muzikos, medijų ir kt.) elementus ir taikomi dirbant su grupe.

V.K. Taikomojo teatro studijos ne tik praplečia jūsų profesinius horizontus, bet ir suteikia vertingų įgūdžių, kurie gali būti pritaikomi įvairiose gyvenimo situacijose. Jei ieškote būdų, kaip padaryti savo darbą prasmingesnį ir efektyvesnį, šios studijos yra puikus pasirinkimas. Metodai, kurių išmoksite, yra pagįsti teorija bei išbandomi praktiškai.

Koks vaidmuo taikomajame teatre tenka auditorijai?

R.A.M. Taikomasis teatras pagal savo prigimtį yra interaktyvus, tad žiūrovas yra priimamas kaip lygiavertis dalyvis, pašnekovas ir kūrėjas. Auditorijos vaidmuo yra esminis: ji siūlo, kaip spręsti situacijas, kartais keičia aktorių scenoje, pasakoja savas istorijas, įsitraukia į kuriamą realybę ir atlieka vaidmenis, teikia pasiūlymus ir nulemia finalą.

Kokias mūsų dienomis aktualias visuomenei problemas gali padėti spręsti taikomasis teatras?

V.K. Pavyzdžiui, taikomieji teatro metodai buvo naudojami pabėgėlių stovyklose, siekiant sukurti pozityvesnę atmosferą, taip pat ir konflikto zonose. Taikomojo teatro praktikas dirba su konkrečia grupe; jis suburia žmones, kurie gali būti priešiškai nusiteikę vieni kitų atžvilgiu, ir naudoja teatro technikas komunikacijos, empatijos, supratimo tarp jų skatinimui. Šie metodai padeda jiems pradėti klausytis vieni kitų ir kalbėtis apie savo problemas, taip mažinant atotrūkį ir gydant praeities žaizdas.

R.A.M. Dažnokai girdima, jog taikomasis teatras orientuotas darbui su marginalizuotomis grupėmis, su pabėgėliais, su problematiškais jaunuoliais. Tas tiesa, tačiau būtina minėti, jog taikomasis teatras, jo metodai sėkmingai veikia įvairiausiose grupėse. Pavyzdžiui, su savo taikomojo teatro trupe „4Rooms“ dirbome ir tebedirbame su švietimo darbuotojais, su mokiniais, su socialiniais darbuotojais, su tarptautinėmis įmonėmis, kurioms svarbu efektyviai analizuoti konkrečias situacijas profesinėje aplinkoje, atrasti jų priežastis ir ieškoti visiems priimtinų sprendimų. Problemas, kurias norima aptarti pasitelkiant taikomąjį teatrą, pasirenka auditorija, ir jos yra pačios įvairiausios: aplinkosauga; tolerancija kitataučiams ar kitokiems nei save identifikuoju aš, žmonėms; profesinis perdegimas, tėvų-vaikų-mokyklos santykis; komplikuoti asmeniniai sprendimai, lemiantys santykius su aplinkiniais ir t.t., ir pan.  

Ir atvirkščiai – kaip visuomenės pokyčiai daro įtaką taikomajam teatrui?

R.A.M. Visuomenės pokyčiai atveria naujų, aktualių temų pokalbiui su auditorija. Paskutiniais dešimtmečiais tie pokyčiai yra didžiuliai, o mūsų noras juos suprasti, priimti bei gebėjimas prie jų prisitaikyti niekaip nespėja kartu. Kaip teigia Augustas Boalis, scena kaip galingas teleskopas priartina dalykus. Scenoje beveik neįmanoma nieko paslėpti, o sukurta estetinė erdvė turi galios tirti įtampas, konfliktus, ir patalpinti jas didesniame kontekste.

Kokius tyrimus atlieka magistrantai? Gal keliais sakiniais nupasakotumėt labiausiai įsiminusius?

R.A.M. Bene visi taikomojo teatro magistrantai ateina su profesine ir asmenine patirtimi ir yra skatinami rinktis jiems aktualias temas bei tyrimus. Tad temų ir tyrimų įvairovė jau nebestebina. Magistrantai tyrinėjo tokias temas kaip: „Režisuojančio aktoriaus kūrybinės strategijos“, „Žaidybinio teatro formos šiuolaikinėje Užgavėnių šventės tradicijoje“, „Taikomojo teatro metodai darbui su mamų, auginančių vaikus su autizmo spektro sutrikimais, savitarpio pagalbos grupe”, „Proceso dramos įtaka savo kūno vertinimui siekiant pakeisti #Instagram poveikį”, „Taikomasis teatras kaip reflektyvi amžėjimo fenomeno patirtis”.

Kokiam žmogui tiktų šios studijos? Kalbėkime ir apie charakterį, ir apie vertybines nuostatas.

R.A.M. Motyvacija ir atvirumas naujoms patirtims yra svarbiausias kriterijus. Studijos – tai visgi dviejų intensyvių metų įsipareigojimas. Dar svarbu turėti prieigą praktikai su žmonių grupe, nes teorinės žinios be reguliarios praktikos nesuteiks nei patyrimo džiaugsmo, nei padės taikomojo teatro praktikui tobulėti. Ir tam neprivalu meno srities bakalauras. Kviečiame ir socialinių, ir edukacinių, ir net techninių sričių diplomus turinčius, jei tik turi pasiryžimo ir noro gilintis į taikomojo teatro galimybes.

V.K. Taikomųjų teatro metodų studijos  tampa vis populiaresnės tarp tų, kurie siekia praplėsti savo žinias ir įgūdžius teatre, taip pat ir už jo ribų. Šios studijos suteikia galimybę išmokti įvairių technikų, kurios gali būti pritaikytos dirbant su socialinėmis grupėmis, kūrybiniais kolektyvais, kultūros centrais ir švietimo įstaigose. Šios studijos yra ypač naudingos mokytojams, atlikėjams, socialiniams darbuotojams ir visiems, dirbantiems su įvairių amžiaus grupių, kultūrų ir sluoksnių žmonėmis.

Kokia taikomojo teatro magistro ateitis? Galimybės baigus studijas? Pasidalinkite sėkmės istorijomis, ką veikia ar yra nuveikę absolventai?

R.A.M. Mūsų visų ateitis – kokią susikursime. Menų magistro diplomas nesukurs darbo vietos, nepadės sėkmingiau bendrauti su grupe. Lietuva – ne Jungtinė Karalystė, kur yra tradicija finansuoti taikomojo teatro praktikus, o sprendimus priiminėja ekspertai, gebantys vertinti pristatomą idėją. Visgi tradiciją kuriame mes patys, ir norintys praturtinti savo profesinę veiklą taikomuoju teatru tikrai ras būdų. Be to, studijų metu bendramoksliai padeda tobulinti idėjas, o jas išvysto, paverčia realybe. Būtina paminėti, kad taikomojo teatro programa pradėjo bendradarbiauti su Norvegijos ir Estijos teatrinėmis mokyklomis, ir šiais mokslo metais mūsų magistrantai turės galimybę praktikuotis su kolegomis iš šių šalių. Tas neabejotinai prisidės prie naujų idėjų generavimo ir jau tarptautinio bendradarbiavimo.

V.K. Mokymasis nesibaigia baigus programą. Absolventai toliau taiko ir tobulina šias technikas savo profesinėje veikloje. Jie nuolat eksperimentuoja ir kuria naujus metodus, toliau tobulindami savo įgūdžius ir darydami teigiamą įtaką savo bendruomenėms.

Esu komunikacijos specialistė. Ar aš galiu studijuoti taikomąjį teatrą?

R.A.M. Esu tikra, kad turėtumėte ir asmeninės, ir profesinės naudos. Be to, bendraujant su bendrakursiais užsikuria rimta tinklaveika: čia susitinka jau turintys įvairių profesinių patirčių žmonės. Tai yra didžiulis pliusas. Jie papildo vienas kitą, padeda tobulinti idėjas, o jas išvysto, paverčia realybe.

O kam šios studijos netiktų?

R.A.M.  Vengiantiems bendravimo ir nesmalsiems. Tiems, kurie mano viską jau žinantys, kuriems būtina gauti vieną tikslų ir aiškų atsakymą. Daugybę dalykų taikomajame teatre pasiūlo žiūrovas, todėl svarbu treniruoti sugebėjimą priimti įvairovę ir ja remiantis vystyti idėjas bei kurti kartu.

Palinkėjimas būsimiems studentams?

R.A.M. Pakartosiu, kas jau pasakyta Steve Jobs ir barono Miunhauzeno: Likit alkani. Likit neprotingi. Nesustabarėkit. Ir nebūkite labai rimti, nes rimtas veidas – dar ne proto požymis.

Kviečiame domėtis Taikomojo teatro magistro studijomis LMTA Klaipėdos fakultete ir nepraleisti papildomo priėmimo! Stojimui į Taikomojo Teatro specializaciją būtina registruoti prašymą LAMA BPO informacinės sistemos aplikacijoje nuo 2024 m. rugpjūčio 19 d. ir išlaikyti stojamąjį egzaminą, kuris vyks rugpjūčio 21 d. 10 val. nuotoliu.

Daugiau informacijos: https://lmta.lt/lt/fakultetas/klaipedos-fakultetas/kf-teatro-katedra/teatro-menas-taikomasis-teatras-magistro-studijos/

2024 07 31

2024.07.29

LMTA docentė, režisierė Inesa Kurklietytė ruošiasi naujo lietuviško ilgametražio vaidybinio  filmo vaikams gamybai

Šiuo metu Lietuvoje vyksta režisierės Inesos Kurklietytės naujo ilgametražio vaidybinio kino filmo vaikams „Aš pakeisiu pasaulį“ parengiamieji darbai. Tai – jau antras lietuviškas filmas vaikams, kurį bendrai įgyvendins žinoma Lietuvos režisierė Inesa Kurklietytė kartu su prodiusere, VšĮ „Fralita Films“ vadove Živile Gallego.

Naujasis filmas „Aš pakeisiu pasaulį“, kurio scenarijų kūrė rašytoja Rebeka Una kartu su režisiere  Inesa Kurklietyte, dėmesį atkreips į vaikų išgyvenamas problemas vienuolikametės Lukos, trokštančios pakeisti netobulą pasaulį, akimis. Vienišo vaiko nuotykiai dideliame mieste – taps pagrindine filmo ašimi.

Lukos noras pakeisti pasaulį begalinis, tačiau pasikeitimas pasiekiamas ne gaudant priešus ar grumiantis su jais, o keičiant save. Pabėgusi nuo neteisingo pasaulio ji su kitais vaikais keliauja požemiais, ieškodama vienintelio draugo, kuriuo pasitiki – retriverio Bulkos. Tuneliuose vaizduotė nukelia ją į skirtingus pasaulius, kur ji gelbsti silpnesnius, kovoja su priešu Simu, daro sprendimus ir keičia pasaulio tvarką. Geriausias pasaulio variantas priklauso nuo Lukos, kur ji žengs toliau – nuo jos pasirinkimų.

„Filmo scenarijus sukurtas populiarios vaikų ir paauglių rašytojos Rebekos Una novelių „Aš pakeisiu pasaulį“ ir „Šiukšlių dievas“ motyvais. Mane sužavėjo rašytojos knygose atviras ir kartu labai šiuolaikiškas bendravimas su vaikais, neslepiant nuo jų, kad pasaulis nėra vien spalvotas saldainiukas, kad vaikai irgi kovoja ir išgyvena labai skirtingas emocijas. Pilna nuotykių būsimo filmo herojės vienuolikmetės Lukos kelionė padeda jai suprasti pačią save,  priešuose pamatyti draugus, pamilti tai, kad buvo tolima ir nesuprantama. Filme sieksime su mažaisiais žiūrovais kalbėtis lengvai apie rimtus dalykus, apie praradimų kartėlį ir atradimų džiaugsmą, apie tai, kaip nebijoti išsiskirti iš minios, apginti savo tiesą, ir atrasti tikrą draugą. Subūrėme puikią filmo komandą – operatorius Feliksas Abrukauskas, dailininkė Neringa Baciuškaitė, kostiumų dailininkė Monika Vėbraitė. Šiuo metu vyksta filmo paruošiamieji darbai. Tai yra puikus laikas bandyti ir kurti naują kino pasakojimą mūsų jauniesiems žiūrovams.“

„Džiaugiamės, kad filmo kūrybinėje kelionėje šalia vaidinančių vaikų sutiko filmuotis žinomi lietuvių kino aktoriai: Juozas Budraitis, Indrė Patkauskaitė, Valentinas Novopolskis. Sukūrus filmą vaikams „Drugelio širdis“, sulaukėme daug gražių atsiliepimų, kad tokių filmų mažieji žiūrovai labai laukia. Su režisiere Inesa Kurklietyte nusprendėme kurti naują filmą su naujais herojais ir jų išgyvenimais. Įkvėpimo vėl ieškojome lietuvių literatūroje ir susitikimas su vaikų ir jaunimo rašytoja Rebeka Una virto gražia filmo kelionės pradžia.“ – pasakoja prodiuserė Živilė Gallego.

2022-aisiais sukurtas filmas vaikams „Drugelio širdis (rež. Inesa Kurklietytė, prod. Živilė Gallego)“, pasakojantis istoriją apie negalią turintį ir patyčias išgyvenantį berniuką Juozapą. Filmas ne tik užkariavo Lietuvos vaikų širdis, bet ir apkeliavo virš 50 festivalių, buvo gausiai apdovanotas bei įvertintas tarptautiniame kontekste.

Filmą prodiusuoja kino kompanija „Fralita films“. Filmo parengiamuosius darbus remia Lietuvos kino centras ir Kūrybiškos Europos programa „MEDIA“

Nuotraukų autorius: Modestas Endriuška.

2024 07 29

2024.07.23

LIETUVOS JAUNIEJI AKTORIAI SĖKMINGAI PASIRODĖ SPOLETO TEATRO FESTIVALYJE ITALIJOJE

Birželio pabaigoje – liepos pradžioje nuostabiame Italijos Spoleto mieste 67-ąjį kartą vyko prestižinis tarptautinis teatro festivalis „Dei Due Mondi“, kurio metu jaunieji aktoriai ir režisieriai iš visos Europos turėjo galimybę pristatyti savo kūrinius konkursinėje jaunimo programoje „European Young Theatre“. Ši festivalio dalis, skirta jauniesiems menininkams, organizuojama jau vienuoliktąjį kartą.

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) atrinkta dalyvauti programoje su drąsiu ir provokuojančiu spektakliu „Shopping and F*cking“, kurį režisavo akademijos studentas, režisierius Jonas Kuprevičius. Festivalio programa buvo įvairi ir įdomi, pristatanti geriausius 2023-2024 mokslo metų akademinius darbus iš Šveicarijos, Ispanijos, Italijos, Škotijos ir Lietuvos aukštųjų teatro mokyklų. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros studentai šiame tarptautiniame festivalyje laimėjo antrąją vietą. Spektaklio gastroles užsienio festivalyje prodiusavo VšĮ „Judesio ir minties teatras“.

Spektaklis „Shopping and F*cking“

Spektaklyje „Shopping and F*cking“ vaidina talentingi jaunieji aktoriai, profesoriaus Gintaro Varno mokiniai Rūta Jonikaitė, Šarūnas Rapolas Meliešius, Samuelis Valentinas Sauchatas ir Nojus Mikalauskas. Mark‘o Ravenhill‘o parašyta pjesė „Shopping and F*cking“ yra stipri, šokiruojanti ir įtaigi drama, kuri narplioja vartotojiškumo, priklausomybių ir žmonių santykių problemas šiuolaikinėje visuomenėje. Spektaklį režisavo talentingas jaunasis režisierius Jonas Kuprevičius, kurio kūrybinis požiūris, sceninė estetika ir gebėjimas dirbti su jaunais aktoriais ir lėmė spektaklio sėkmę tarptautinėje scenoje ir buvo įvertintas už savo sceninę drąsą ir meninę išraišką. Jaunieji aktoriai pademonstravo ne tik puikius vaidybos įgūdžius ir profesinį pasirengimą, bet ir įtaigų jaunatvišką supratimą apie aktualias visuomenės socialines problemas.

Mintimis apie dalyvavimą tarptautiniame festivalyje dalijasi režisierius Jonas Kuprevičius:
„Visuomet gera nuvykti į Italiją ir pakvėpuoti jos oru, tačiau šįkart kelionė tapo ypatinga dėl dalyvavimo European Young Theatre konkurse.

Jame pristatėme vieną iš mūsų sukurtų kūrybinių darbų. Kiekvienam pristatančiam savo kūrybą užsienyje yra garbė atstovauti savo šalį. Šįkart taip pat jautėme tokias nuotaikas ir dar kartą studentų tarpe parodėme lietuviškos teatro mokyklos lygį. Pripažinimą supratome ir iš aplodismentų ir iš sveikinimų po pasirodymo. Tiesą pasakius, buvo kiek keista gauti tiek dėmesio, bet ir džiugu, kad toliau sėkmingai išlaikome pagarbą lietuviškam teatrui ir kuriame naujus ryšius, kurie, labai tikiuosi, ateityje išaugs ir į bendrus darbus.“

Aktorė Rūta Jonikaitė:
„Jaučiu didžiulį džiaugsmą ir kūrybinę privilegiją, kad galėjau grįžti į Spoleto jau antrą kartą. Buvo malonu vėl pamatyti šį žavų miestelį, kuris prisikelia būtent šiam festivaliui ir į jį užplūstant menininkų gausai. Gali jausti kaip jis vėl pradeda kvėpuoti menu. Įdomu buvo pamatyti ką kuria mūsų bendraamžiai iš kitų šalių, kokios temos jiems rūpi. Jaučiuosi praplėtusi savo akiratį profesine prasme ir esu dėl to be galo dėkinga.“

Aktorius Nojus Mikalauskas:
„Užsisėdėjęs akademijoje retai susimastau, kad už jos ribų ir tuo labiau užsienyje teatras yra visai kitoks. Be akivaizdžių malonumų Italijoje – geras oras, skanus maistas, nuostabiai gražus Spoleto miestas, aš taip pat džiaugiuosi galėdamas susipažinti ir su tos šalies žmonėmis ir pasisemti patirties ne tik iš Italijos teatro studentų, bet taip pat ir iš kitų Europos šalių teatrų. Dalyvaudamas šiame festivalyje pirmą kartą buvau priverstas tiek teorine, tiek praktine prasme į savo profesiją pažvelgti out of the box. Kiekviena festivalio diena buvo kupina naujų patirčių ir artėjant savaitės pabaigai norėjosi, jog dienos būtų buvusios kiek ilgesnės, bet vienaip ar kitaip galiu nubraukti dulkes nuo vaizduotėje esančios malonių prisiminimų lentynos ir į ją padėti šį vasaros momentą. Ačiū.“

Aktorius Šarūnas Rapolas Meliešius:
„Dalyvavimas Spoleto aukštųjų teatro mokyklų festivalyje buvo nuostabi galimybė susipažinti su jaunais užsienio teatro kūrėjais, jų kūryba ir pamatyti, kad teatras gali suvesti ir lygiai taip pat sujaudinti žmones atvykusius iš visai skirtingų pasaulio kraštų. Nesvarbu kokia kalba yra kalbama, nesvaru kurioje šalyje sukurtas darbas.“

Aktorius Samuelis Valentinas Sauchatas:
„Galimybė dalyvauti šiame festivalyje man suteikė keletą svarių profesinių patirčių ir prisidėjo prie platesnio suvokimo apie skirtingas teatrines kryptis bei stilistikas kitose Europos meno mokyklose bei leido pirmą kartą pamatyti, kuo gyvena kiti jaunieji kūrėjai. Taip pat labai sujaudino bei leido patobulėti naujai atrastas profesinis iššūkis: vaidinti angliškai. Įkvėpė ir kitų studentų drąsūs darbai: labai daug iniciatyvos kurti rizikingomis, asmeniškomis ir skaudžiomis temomis, eksperimentuojant. Vakarais turėjome vertingų diskusijų apie teatrą skirtingose teatro mokyklose. Tokios horizontus praplečiančios patirtys ne tik ugdo jauną menininką, bet suteikia galimybę parvežti gerąsias patirtis į lietuviškąjį kontekstą ir jomis pasidalinti. Na o jau apie galimybę išvysti visą Italijos grožį bei kitus spektaklius, net nepradėsiu.“

Spoleto ir Asyžius: Italijos kultūros perlai 

Jaunųjų menininkų kelionė buvo praturtinta kultūriniais įspūdžiais iš Spoleto ir Asyžiaus, kurie suteikė ne tik meninį, bet ir dvasinį praturtėjimą. Spoleto ir Asyžius yra ne tik gražūs miestai, bet ir svarbūs Italijos kultūrai. Spoleto yra žinomas dėl savo kasmetinio „Festival dei Due Mondi“ – vieno iš svarbiausių meninių renginių Italijoje, kuris pritraukia pasaulinio garso menininkus. Miestas taip pat garsėja savo istorine katedra ir Ponte delle Torri tiltu. Šis miestas yra neatsiejamas nuo kultūrinio ir meninio gyvenimo Italijoje.

Po festivalio jaunieji menininkai ir jų dėstytojai aplankė garsiąją Asyžiaus katedrą, kur galėjo pasigrožėti Italijos kultūra bei istorija. Studentai turėjo progą pasivaikščioti siauromis Asyžiaus senamiesčio gatvelėmis, pajusti unikalią šio viduramžių miesto atmosferą ir pasigrožėti nuostabiais Umbrijos kraštovaizdžiais. Spoleto ir Asyžius yra svarbūs Italijos kultūrai miestai, žinomi dėl savo turtingos istorijos, architektūros ir meninio palikimo. Ši kelionė ne tik praturtino jų kultūrinę patirtį, bet ir suteikė įkvėpimo būsimiems kūrybiniams darbams.

Lietuvos kultūros pristatymo užsienyje svarba

Dalyvavimas tarptautiniuose kultūros renginiuose, tokiuose kaip „European Young Theatre“ festivalis, suteikia galimybę parodyti Lietuvos jaunųjų menininkų talentą ir kūrybiškumą, padeda plėtoti tarptautinius ryšius ir bendradarbiavimą. Tai taip pat skatina kultūrinį dialogą apie šiuolaikinį scenos meną. Šiuo spektakliu Lietuvos jaunieji aktoriai ne tik pademonstravo aukštą meninį lygį ir profesinį pasirengimą, bet ir parodė, kaip Lietuvos menininkai sugeba kritiškai reflektuoti globalius ir socialiai jautrius klausimus.

Padėka

Dalyvavimas „European Young Theatre“ festivalyje Spoleto mieste suteikė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros studentams unikalią galimybę parodyti savo talentą tarptautinėje arenoje ir įgyti neįkainojamos patirties. Sėkmingas pasirodymas ne tik pademonstravo jų profesionalumą, bet ir patvirtino Lietuvos, kaip aukštos kokybės teatro šalies, reputaciją. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedra bei Judesio ir minties teatras nuoširdžiai dėkoja Vilniaus miesto savivaldybei bei Danguolei ir Viktorui Butkams už skirtą finansavimą. Parama suteikė galimybes jauniesiems menininkams dalyvauti tarptautiniame festivalyje Italijoje.

Organizatorių sukurtas vaizdo įrašas apie festivalį:

2024 07 23

2024.07.19

Neužilgo startuos papildomas priėmimas į LMTA!

Nuo 2024 m. rugpjūčio 19 d. prasideda papildomas priėmimas į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

Teikti prašymus studijuoti (į valstybės finansuojamas ir nefinsauojamas studijų vietas) galima į žemiau išvardintas programas ir specializacijas:

  • Kompozicija (visos specializacijos)
  • Muzikos atlikimas (visos specializacijos)
  • Meno tyrimai ir komunikacija (visos specializacijos)
  • Teatro menas (tik Taikomojo teatro specializacija)
  • Kino menas (visos specializacijos)
  • Šokio menas

Stojamieji egzaminai vyks rugpjūčio 20-22 dienomis pagal stojamųjų egzaminų reikalavimus

Kilus klausimams rašykite el. paštu priemimas@lmta.lt

LMTA informacija
2024 07 19

2024.07.09

Nuaidėjo šimtmečio dainų šventė

2024 m. liepos mėnesį Lietuva pradėjo jubiliejine, šimtąja, Dainų švente. Ši unikali tradicija, pripažinta UNESCO, subūrė tūkstančius dalyvių iš Lietuvos ir užsienio, kurie kartu šventė tautos kultūros, istorijos ir tradicijų gyvybingumą. Šventės tema „Kad giria žaliuotų“ simbolizavo gamtos ir kultūros sintezę, skatinančią išsaugoti tiek gamtą, tiek kultūrą ateities kartoms.

Sukurti įspūdingą ir įkvepiančią šventės atmosferą savo dainomis, šokiais, dirigento mostais, instrumentų garsais padėjo gausybė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų, alumnų bei dėstytojų. Esame labai dėkingi jiems!

Pagrindiniais šventės akcentais tapo Jubiliejinė dainų diena Kaune „Miškais kalnai žaliuoja“, kanklių koncertas „Skambėkite, kanklės“, ansamblių vakaras „Gyvybės medis“, vokalinių ansamblių koncertas „Žeme, kas tu esi?“, pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“, šokių diena „Amžių tiltais“. Šventės finalas – dainų dienos eisena ir koncertas Vingio parke, kuriame dalyvavo beveik 400 chorų ir apie 12000 dainininkų.

2024 07 09

2024.07.02

Sveikiname Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventus!

Šįmet su diplomais rankose iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos išlydėjome pusantro šimto bakalaurų ir virš šimto magistrų!

Daugiausiai absolventų baigė muzikos fakultetą – 68 bakalaurai ir 73 magistrai. Diplomus gavo atitinkamai 58 ir 30 Teatro ir kino fakulteto bakalaurai ir magistrai, o Klaipėdos fakultete studijas sėkmingai užbaigė  24 pirmosios pakopos ir 9 antrosios pakopos absolventai. 

Džiaugiamės ir didžiuojamės visais, savo aukštajam mokslui ir profesionalios karjeros startui pasirinkusiais Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Dabar absolventams atsiveria daug galimybių, ir studijų tęsimas kitoje pakopoje – magistrantūroje ar doktorantūroje – viena jų. 

Tad linkime dar susitikti akademijos auditorijose tęsiant muzikos, teatro, kino meno ir savęs pažinimo kelionę! 

Taip pat primename, kad diplomų įteikimo iškilmių nuotraukas rasite fotografijų galerijoje

 

2024-07-02

2024.07.01

Nauji veidai: NERINGOJE 26-tąjį kartą Vasaros Medijos Studija 2024 buria kūrėjus iš Lietuvos ir viso pasaulio

Pasitinkant trumpiausią metų naktį, Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) kartu su Audiovizualinių menų industrijos Inkubatoriumi (AMII) subūrė jaunuosius kino kūrėjus iš viso pasaulio į Pervalkoje jau 26-tąjį kartą vykdomas tarptautines kino dirbtuves „Vasaros Media Studija 2024“!

Šiais metais projekte dalyvauja dalyviai iš 11 šalių: Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Ispanijos, Portugalijos, Ukrainos, Brazilijos, Kanados, JAV ir Didžiosios Britanijos. Organziatoriai labai džiaugiasi margame šių metų projekto dalyvių tarpe matydami ir tikrą neringietį, operatorių Adomą Barkauską. Atrinkti kūrėjai projekte dalyvaus dvi savaites: nuo birželio 23 iki liepos 6 dienos. Viso projekto metu dalyviai gilins teorines ir praktines žinias, glaudžiai bendradarbiaus tarpusavyje bei su patyrusiais dėstytojais, kurie visada yra pasiruošę dalintis kino meno subtilybėmis ir pasirengę padėti. Siekiant vis plačiau apimti kiekvieną kino gamybos sritį, kasmet „Vasaros Media Studija“ giliau nagrinėja skirtingą industrijos sritį, o šių metų tema „Scenarijaus meistriškumas“ – suteikia dalyviams galimybę nuodugniau suprasti kinematografišką istoriją, jos išpildymą paverčiant urbanistines ir gamtines Neringos vietoves kino aikštelėmis.

Dalyviams jau paskaitas skaito ir savo žiniomis bei patirtimis dalinasi unikalūs kino kūrėjai, kurie taip pat atvyko iš įvairių pasaulio kraštų: kino režisierius, Oskaro nominantas Jonathan Tammuz (Kanada/UK), scenaristas ir režisierius Damià Serra Cauchetiez (Ispanija, Katalonija), Indianos Universiteto scenaristikos profesorė Susan Kelly (JAV), prodiuserė, profesorė Anna Huth (Lenkija), prodiuseris Paul Nethercott (JAV).

Šiais metais dalyviai buvo suskirstyti į 8 kino gamybos komandas ir jau vykdo filmavimus filmavimų dienoms. Dalyviai kurdami filmus puikiai naudojasi esamos vietovės galimybėmis, bendrauja ir bendradarbiauja su vietos gyventojais, verslininkais bei kultūros atstovais, taip pat nardo po Neringos simboliais tapusias vietoves. Tad jei Neringos saloje išvysite kino filmus kuriančias grupes, kuriose aidi juokas ir puikios idėjos – neišsigąskite, tai Vasaros Medijos Studijos dalyviai. O jau liepos 5 d. 18 val. Juokrantėje esančiame Liudviko Rėzos kultūros centre  bus galima pamatyti jaunųjų menininkų sukurtus filmus. Daugiau informacijos: www.summermediastudio.lt.

Projekto organizatoriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius.

Projekto rėmėjai ir partneriai: Neringos miesto savivaldybė, Kūrybiškos Europos MEDIA biuras, Erasmus+, Klaipėdos miesto savivaldybė, Valstybinis studijų fondas, Lietuvos kino centras, AVAKA, LMTA Studentų atstovybė, VilniusTECH, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Studentų atstovybė, Latvijos Kultūros akademija, Talino Universitetas, Beira Interior Universitetas, „Neringa – kultūros sala“, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras, Studio Nethercott, „Cine Wave“, Klaipėdos kino biuras, Liudviko Rėzos kultūros centras, Klaipėdos jaunimo teatras, „Taško“ teatras.

 

„Summer Media Studio“ inf.

2024-07-01

2024.06.20

Vilniuje įgūdžius tobulins ir koncertuos talentingiausi Europos jaunieji kamerinės muzikos ansambliai

Visą Joninėmis prasidedančią savaitę Vilniuje atlikimo įgūdžius tobulins talentingiausi Europos jaunieji kameriniai ansambliai. Europos kamerinės muzikos akademijos (angl. European Chamber Music Academy, ECMA) sesija bus užbaigiama paleidžiant atlikėjų karjeros įgūdžių skaitmeninę platformą ir dviem kamerinių ansamblių koncertais, kurie vyks Energetikos ir technikos muziejuje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rūmuose. 

„Tai jau aštuntoji Europos kamerinės muzikos akademijos meistriškumo, paskaitų, dirbtuvių ir koncertų sesija, kurią organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Jaučiamės pagerbti būdami šios prestižinės organizacijos nariais jau daugiau nei 10 metų. Lietuva – vienintelė Baltijos šalis, priklausanti šiai organizacijai. Mūsų rengiamos sesijos visuomet sulaukia didelio užsienio profesorių ir ansamblių dėmesio bei itin puikaus įvertinimo“, – teigia Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kamerinio ansamblio katedros prof. dr. Indrė Baikštytė.

Šįkart per ECMA sesiją daugiausia dėmesio bus skiriama kamerinės muzikos ansamblių atlikėjų karjerai planuoti ir naujų atlikimo formų įgūdžiams lavinti. Praktines paskaitas ves kamerinės muzikos grandai: ECMA meno vadovas, smuikininkas, Vienos muzikos ir scenos menų universiteto vicerektorius prof. Johannesas Meisslas, pianistas, Vienos muzikos ir scenos menų universiteto prof. Avedis Kouyoumdjianas ir altininkas, Berno menų universiteto prof. Patrickas Jüdtas. Patirtimi dalinsis ir žinomi meno vadybos specialistai: kuratorius ir konsultantas Andreas Vierzigeris, dirbantis su tokiais prekių ženklais, kaip Vivienne Westwood, Netflix ar Sony Pictures, ir koučerė, startuolių mentorė, strateginio valdymo ir marketingo konsultantė  Inga Uus.

Aštuntoji  ECMA sesija ypatinga tuo, kad jai vykstant startuos naujas jauniesiems kamerinės muzikos ansamblių atlikėjams tobulėti padėsiantis skaitmeninis įrankis ECMA Digital Knowledge Platform. Šioje platformoje kamerinės muzikos ansamblių atlikėjai ras daug naudingos informacijos, pamokų, paskaitų, pranešimų apie kamerinės muzikos atlikimą, dėstymą, karjeros galimybes. Naujas skaitmeninis įrankis startuos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, iš kur jo paleidimas bus transliuojamas į daugelį Europos muzikos aukštųjų mokyklų. Per renginį gros du ECMA sesijoje dalyvaujantys fortepijoniniai trio: „Ensemble Ramé“ ir „Trio Susato“.

ECMA sesijoje dalyvauja 6 ansambliai iš 5 Europos muzikos aukštųjų mokyklų: „Susato Trio“, „Trio Sheliak“, „Ensemble Ramé“, „Cuore Piano Trio“, „Coda Quartet“, „Helio String Quartet“. Išties įspūdinga tai, kad šių ansamblių sudėtyje yra muzikantų net iš 10 skirtingų šalių: Austrijos, Šveicarijos, Lenkijos, Belgijos, JAV, Filipinų, Ukrainos, Norvegijos, Kinijos ir Lietuvos. Mūsų šaliai šiemet atstovauja jaunas ir perspektyvus styginių kvartetas „Helio String Quartet“. Visus šiuos ECMA sesijoje dalyvaujančius kamerinius ansamblius galėsime išgirsti dviejuose visuomenei atviruose koncertuose, vyksiančiuose birželio 27 d. 19 val. Energetikos ir technikos muziejuje bei birželio 29 d. 19 val. „Organum“ koncertų salėje.

„Šiuose ypatingoje aplinkoje vyksiančiuose koncertuose išgirsime ištobulintų fortepijoninių trio ir styginių kvarteto interpretacijų. Programoje yra tiek jau laiko patikrintų kamerinės muzikos šedevrų, tiek XX a. antrosios pusės naujo skambesio kūrinių. Tai tik patvirtina, kokia didelė yra kamerinės muzikos galia – suartinanti pasaulį ir jo žmones“, – sako I. Baikštytė.

ECMA, arba Europos kamerinės muzikos akademija, yra tarptautinis Europos muzikos akademijas jungiantis tinklas, kurio misija – puoselėti jaunuosius talentus daugiausia dėmesio skiriant jau susiformavusiems kamerinės muzikos ansambliams: styginių kvartetams, fortepijoniniams trio ir kt. Siekdama skatinti kamerinės muzikos tradicijas bei geriausius jaunus ir veržlius ansamblius, ECMA organizuoja aukščiausio lygio atlikėjų mokymus ir suteikia galimybių prisistatyti plačiajai visuomenei per koncertus.

ECMA mokslus baigė ir sėkmingą pasaulinę karjerą padarė garsūs ansambliai, pavyzdžiui, „Boulanger Trio“, „Quartetto di Cremona“, „Minetti Quartet“, „Quatuor Zaïde“, „Trio Gaspard“, „Trio Bohémo“ ir daugelis kitų. O du Lietuvos kolektyvai – fortepijoninis trio „FortVio“ (2012–2014 m.) ir styginių kvartetas „Mettis“ (2014–2016 m.) – dėl ECMA mokymų tapo garsių tarptautinių konkursų laureatais, taip pat užsienyje surengė daug koncertų, kuriuose skambėjo ne tik pasaulio klasikinė bei šiuolaikinė muzika, bet ir lietuvių kamerinės muzikos repertuaras.

2024-06-20

 

2024.06.17

Nauja knyga apie Baltijos šalių muziką po 1990-ųjų

Tartu universiteto leidykla išleido JAV muzikologų Jefferso Engelhardto ir Katherine Pukinskis sudarytą knygą Baltic Musics Beyond the Post-Soviet (2024), kurioje skelbiami ir LMTA muzikologijos profesorių Rūtos Stanevičiūtės ir Rūtos Gaidamavičiūtės straipsniai.

Knygų serijoje „Politika ir visuomenė Baltijos jūros regione“ publikuotame straipsnių ir pokalbių rinkinyje apie Baltijos šalių muziką už posovietinio laikotarpio ribų skirtingų kartų mokslininkai ir menininkai plėtoja kritinius Baltijos šalių muzikos kultūrų tyrimus.

Kaip pažymi sudarytojai, šioje knygoje muzikologijos, lyginamosios literatūrologijos ir sociologijos mokslininkai, atlikėjai ir kompozitoriai persvarsto istoriografines ir etnografines praktikas, permąsto kūrybą ir atlikimą. Peržengdama posovietinio laikotarpio ribas, autoriai siūlo alternatyvius Baltijos šalių muzikinę praeitį žyminčių garsinių patirčių aprašymus ir įtikinamus Baltijos šalių muzikinės dabarties pasakojimus.

Su knyga galima susipažinti atviros prieigos talpykloje: https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/90965

Mokslo centro inf.
2024 06 17

2024.06.14

Pirmasis „FILMEU“ forumas įvyko

Pirmasis metinis Europos universitetų aljanso „FilmEU“ forumas „FilmEU Summit 2024. Navigating the future“, subūręs daugiau nei 150 dalyvių: dėstytojų, administracijos darbuotojų ir studentų iš aštuonių šalių, įvyko praėjusią savaitę. Jame dalyvavusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos komanda dalinasi įspūdžiais ir naujienomis.

Forumo darbotvarkėje buvo gausu įvairaus formato renginių: aljanso vadovų simpoziumas, teminių darbo grupių susitikimai, įkvepiantys ekspertų pranešimai, įdomūs meninių tyrimų projektų rezultatų pristatymai, studentų filmų peržiūra bei neformalus bendravimas su kolegomis iš visų aljanso partnerinių aukštųjų mokyklų.

Renginio metu vyko įvairios uždaros ir atviros sesijos – darbo grupių susitikimai, veiklų pristatymai, kviestinių lektorių pranešimai, vadovų simpoziumas, akademinės tarybos ir aljanso valdymo komiteto susitikimai, kurių metu buvo aptarti svarbūs klausimai, susiję su kino ir medijų industrijos ateitimi, moksliniais ir meniniais tyrimais bei inovacijomis, taip pat aukštojo mokslo integracija.

Susitikimų metu buvo aptartas vienas iš svarbių „FilmEU“ aljanso uždavinių – prisidėti prie Europos aukštojo mokslo srities integracijos ir standartizacijos, kuri leistų studentams ne tik lengviau judėti tarp skirtingų šalių ir universitetų, bet ir didintų jų kvalifikacijų pripažinimą visoje Europoje.

„Dar prieš prasidedant oficialiai programai, LMTA ir kitų šalių aukštųjų mokyklų atstovai intensyviai dirbo prie jungtinės bakalauro studijų programos kūrimo. Buvo aptartas ir patvirtintas studijų turinys, numatomi programos studijų rezultatai, studentų judėjimas tarp institucijų, studijų kokybės užtikrinimas ir kiti svarbūs elementai. Numatoma, jog ši jungtinė studijų programa startuos 2025 metais. LMTA, kaip šios jungtinės studijų programos asocijuota narė, savo indėlį įneš organizuodama mišriąją intensyvią programą (angl. Blended Intensive Programme / BIP) visiems ketinamos vykdyti jungtinės studijų programos studentams. Tikimasi, jog ši programa atvers dar platesnes tarptautines galimybes tiek LMTA, tiek užsienio studentams“, – naujienomis dalinasi Natalija Verbickienė, Kokybės ir strateginio planavimo skyriaus vedėja.

Svarbu ir tai, kad Bratislavoje forumo metu susirinkusi Europos kino ir medijų meno universiteto akademinė taryba, kurią sudaro rektoriai, prezidentai, dekanai, iniciatyvinis komitetas, studentų ir darbuotojų atstovai, paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo palaiko bendro Europos akademinio laipsnio idėją ir įgyvendinimą.

Projektų vadybininkė Ingrida Jasonienė sako, kad forume vykusio „WIRE“ susitikimo metu iki 2028 metų galo suplanuotos mokymų sesijos doktorantams, nuotoliniai meninių tyrimų (Artistic Research) kursai (MOOC) ir rudens seminarai (Fall Seminar) tyrėjams, įtraukiant ir trečiųjų šalių tyrėjus iš Ukrainos ir Balkanų mokyklų, taip pat mokymai tyrėjams „FilmEU“ aljanso mokyklų laboratorijose.

„FilmEU“ projekto koordinatorius Vitalij Zenčenko pabrėžia, kad ypatingo paminėjimo vertas forume dalyvavusių studentų tarptautinės audiovizualinės komandos darbas: „Įvairių specialybių studentai – fotografai, operatoriai, montuotojai – atliko puikų darbą kurdami renginio vaizdo apžvalgas, socialinių tinklų įrašus, įrašydami interviu su renginio svečiais ir organizatoriais. Džiaugiamės, kad tarp jų buvo net keturi LMTA Kino ir televizijos katedros – Nacionalinės kino mokyklos – studentai!“

Kviečiame pasižvalgyti, ką suvažiavimo metu sukūrė studentai: yra jų filmuotos ir sumontuotos renginio video apžvalgos „FilmEU“ YouTube kanale:

2024-06-14

2024.06.11

SVEIKINAME „SIDABRINĖS GERVĖS“ LAUREATUS!

Nuoširdžiai sveikiname LMTA studentus, alumnus bei dėstytojus, tapusius „Sidabrinės gervės“ laureatais, geriausiais 2024 m. kino kūrėjais:

Geriausias studento darbas – „Numeris vienas“ (rež. Milda Augustaitytė, prod. Milda Augustaitytė, Ingrida Danilovaitė)

Geriausias garso režisieriaus darbas –  Saulius Urbanavičius („Čiulbanti siela“)

Geriausias montažo režisieriaus darbas  –  Silvija Vilkaitė („Tu man nieko neprimeni“)

Geriausiais operatoriaus darbas  –  Eitvydas Doškus („Čiulbanti siela“)

Geriausias antraplanis aktoriaus vaidmuo –  Darius Meškauskas („Mano laisvė“)

Geriausias aktorės vaidmuo –  Greta Grinevičiūtė („Tu man nieko neprimeni“)

Geriausias aktoriaus vaidmuo –  Kęstutis Cicėnas („Tu man nieko neprimeni“)

Geriausias trumpametražis kino filmas –  „Tušinukas“ (rež. Adas Burkšaitis, prod. Kotryna Ramanauskaitė, Greta Akcijonaitė, „Greta Garbo Films“)

Geriausias animacinis filmas –  „Ta, kuri žino“ (rež. Eglė Davidavičė, prod. Agnė Adomėnė, „Art Shot“)

Geriausias scenarijaus autorius, geriausias režisieriaus darbas –  Marija Kavtaradze („Tu man nieko neprimeni“)

Geriausias ilgametražis dokumentinis kino filmas –  „Mamutų medžioklė“ (rež. Aistė Stonytė, prod. „Studio Nominum“, Arūnas Matelis, Algimantė Matelienė)

Geriausias vaidybinis ilgametražis kino filmas –  „Tu man nieko neprimeni“ (rež. Marija Kavtaradze, prod. Marija Razgutė, „M-Films“, Luisa Romeo, „Frida Films“, Anna-Maria Kantarius, „Garagefilm“)

© Irmantas Gelūnas / BNS

2024 06 11

2024.06.11

Lietuvos muzikos ir teatro akademija skelbia aukcioną

VšĮ Lietuvos muzikos ir teatro akademija (toliau – LMTA) skelbia pripažinto nereikalingu arba netinkamu (negalimu) naudoti materialiojo turto ir atsargų pardavimo viešąjį aukcioną.

Parduodami naudoti muzikos instrumentai, garso ir vaizdo įranga, kitas turtas. Parduodamo turto sąrašas skelbiamas tinklalapyje www.lrvalstybe.lt skiltyje „Aukcionai“ ir LMTA tinklalapyje adresu www.lmta.lt

Aukcionas vyks 2024 m. birželio 21 d.  8 val. 30 min., adresu  Gedimino pr. 42  Vilniuje, 101 kab. Dalyvių registracija nuo 8 val. 00 min. tuo pačiu adresu.

Parduodamą turtą galima apžiūrėti 2024 m.  birželio 18-19 d. imtinai, prieš tai užsiregistravus tel. (8 5) 261 01 34.

Minimalus kainos didinimo intervalas turi būti nemažesnis kaip 10 procentų nuo pradinės pardavimo kainos.

Už aukciono organizavimą atsakingas asmuo ir aukciono vedėjas – Turto valdymo skyriaus vyr. energetikas Vidmantas Plankis.

Aukciono dalyviai privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, jeigu aukciono dalyvis veikia įgaliotas kito asmens, jis turi turėti įgaliojimą. Iš aukciono dalyvių mokestis neimamas. 

Už aukcione įsigytą turtą atsiskaitoma per banko ar kitą kreditą įstaigą per 3 (tris) darbo dienas aukcionui pasibaigus, banko pavedimu, pinigai pervedami į LMTA sąskaitą LT14 7300 0100 0245 5553, AB bankas „Swedbank“, banko kodas 73000.

Aukciono rengėjas už parduodamo turto kokybę neatsako ir jokių pretenzijų nepriima.

Parduodamo turto sąrašas:

Eil.

Nr.

Inventorinis Nr.

Turto pavadinimas

Kiekis vnt

Pradinė pardavimo kaina, Eurais (vnt/su PVM)

1

2

3

4

5

1

102311MI

Daugiafunkcis pultas

„Yamaha 01V Digital“

1

50,00 

2

103002M

Komutatorius Catalyst 3560

1

50,00 

3

108282M

Laidinio ryšio telefonų stotelė

1

50,00 

4

102251MI

Fortepijonas „Estonija“

1

500,00

5

102088MI

Fortepijonas „Estonija“

1

500,00

6

102097MI

Fortepijonas „Petrov“

1

420,00

7

102101MI

Fortepijonas „Estonija“

1

500,00

8

102113MI

Fortepijonas „Estonija“

1

500,00

9

102116MI

Fortepijonas „Gerbstad“

1

100,00

10

102135MI

Pianinas „Ryga“

1

50,00

11

102159MI

Pianinas „Petrov“

1

50,00

12

102165MI

Fortepijonas „Petrov“

1

500,00

13

102180MI

Fortepijonas „Estonija“

1

500,00

14

102216MI

Fortepijonas „Gerb-Veindorf“

1

100,00

15

102221MI

Fortepijonas „Estonija“

1

500,00

16

101969MI

Didelė fleita „Yamaha“ g.314100

1

50,00

17

101984MI

Saksofonas altas g.005986

1

50,00

18

101992MI

Trimitas „Yamaha“ g.230056

1

50,00

19

101996MI

Trombonas „Yamaha“ g.224915

1

50,00

20

101998MI

Trombonas „Yamaha“ g.224872

1

50,00

21

102147MI

Fleita g.9363

1

50,00

22

108363M

Kelio užtvaras

1

100,00

23

101967MI

Fleita „Pikola Yamaha“

1

 100,00

24

101968MI

Fleita „Pikola Yamaha“

1

100,00 

25

101970MI

Didelė fleita „Yamaha“ g.305882

1

100,00 

26

101971MI

Didelė fleita „Yamaha“ g.315598

1

 100,00

27

101972MI

Didelė fleita „Yamaha“ g.308484

1

 100,00

28

101974MI

Obojai „YOB“ g.001771

1

 100,00

29

101975MI

Obojus „Marigoux“ 30022

1

 100,00

30

101982MI

Saksofonas sopranas

1

100,00 

31

101983MI

Saksofonas altas g.006040

1

100,00 

32

101985MI

Saksofonas altas g.005072

1

100,00 

33

101986MI

Saksofonas tenoras g.043066

1

 100,00

34

101987MI

Saksofonas tenoras g.043080

1

 100,00 

35

101989MI

Valtorna „Yamaha YHR 664″

1

 100,00 

36

102205MI

Obojus „Sonora“ g.12958

1

 100,00 

37

102209MI

Obojus Yamaha g.12975

1

 100,00 

38

102210MI

Obojus g.13079

1

 100,00 

39

102411MI

Obojus „YOB-832, trijų dalių, medžiaginis dėklas g.004116

1

 100,00 

40

102412MI

Obojus „YOB-832, trijų dalių, medžiaginis dėklas g.004272

1

 100,00 

41

102417MI

Klarnetas „YCL-CS“, keturių dalių g.2231

1

 100,00 

42

102422MI

Trimitas „YTR-6345GS“ g.711917

1

 100,00 

43

102424MI

Trimitas „YTR-4335GS“ g.710961

1

 100,00 

44

102431MI

Valtorna „YHR-667VS“ 30C4,

dviejų dalių g.001377

1

 100,00 

45

102261MI

Vargonai

1

1580,00 

46

102040MI

Garso kolonėlė 008-031-02-V

1

50,00 

47

102041MI

Garso kolonėlė 008-031-02-V

1

50,00 

48

102042MI

Garso kolonėlė 008-031-02-V

1

50,00 

49

102043MI

Garso kolonėlė 008-031-02-V

1

50,00 

50

105908

Kėdės teatrinės

100

10,00

51

106821

Saksofonas – sopranas g.5498

1

50,00

52

106818

Saksofonas – altas g.150614

1

50,00

53

106825

Saksofonas g.5473

1

50,00

54

106827

Saksofonas sopranas g.5640

1

50,00

55

106826

Saksofonas g.85444

1

50,00

¹Pastaba: Eil. Nr.50 , inventorinis numeris 105908, turto pavadinimas –kėdės teatrinės, parduodamos po 1 vnt (iš viso 100 vnt), pradinė pardavimo kaina: 10 Eur (vnt/su PVM).

2024.06.10

BIRŽELIS 2024 | LMTA RENGINIAI

2024 m. birželio mėnesio LMTA renginiai. Informacija nuolat pildoma.

2024 m. birželio 1 d., šeštadienį, 17 val.
LMTA Juozo Karoso salėje
LEIDINIO „DAINOS CHORUI“ PRISTATYMAS
https://lmta.lt/lt/renginys/leidinio-dainos-chorui-pristatymas/

2024 m. birželio 1 ir 3 dienomis
Menų spaustuvėje, LMTA Balkono teatre
LMTA DOKTORANTAI: IEVA JACKEVIČIŪTĖ (REŽISŪRA)
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-doktorantai-ieva-jackeviciute-rezisura/

2024 m. birželio 3–5 dienomis, 18 val.
LMTA Balkono teatre
OPERA COSÌ FAN TUTTE („VISOS JOS TOKIOS“)
https://lmta.lt/lt/renginys/wolfgang-amadeus-mozart-o-p-e-r-a-cosi-fan-tutte-visos-jos-tokios/

2024 m. birželio 3 ir 5 dienomis
LMTA Didžiojoje ir Juozo Karoso salėse
LMTA DOKTORANTAI: JOANA DAUNYTĖ (ARFA)
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-doktorantai-joana-daunyte-arfa-3/

2024 m. birželio 4 d., antradienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje
VAKARAS, SKIRTAS LMTA PROFESORIAUS TRIMITININKO ADOMO KONTAUTO 70-MEČIO JUBILIEJUI
https://lmta.lt/lt/renginys/vakaras-skirtas-lmta-profesoriaus-trimitininko-adomo-kontauto-70-mecio-jubiliejui/

2024 m. birželio 7 d., penktadienį, 18 val.
LMTA Balkono teatre
„KULTŪROS NAKTIS“ | OPERA „PAPER TOWN“
https://lmta.lt/lt/renginys/kulturos-naktis-opera-paper-town/

2024 m. birželio 7 d., penktadienį, 19 val. Lukiškių aikštėje
„KULTŪROS NAKTIS“ | KARTŲ POKALBIŲ CIKLAS „SUSIKLABĖJIMAI DIDŽIOJOJE“: MOKYTOJAI IR MOKINIAI
https://lmta.lt/lt/renginys/kulturos-naktis-kartu-pokalbiu-ciklas-susikalbejimai-didziojoje-mokytojai-ir-mokiniai/

2024 m. birželio 7 d., penktadienį, 21:00 ir 00:00 val.
Lukiškių aikštėje. Tiesioginė transliacija Marijampolėje, Lazdijuose, Smalininkuose
„KULTŪROS NAKTIS“ | FORTEPIJONINĖS MUZIKOS NAKTIS „JUODAIS BALTAIS“
https://lmta.lt/lt/renginys/kulturos-naktis-2024-m-fortepijonines-muzikos-naktis-juodais-baltais/

2024 m. birželio 8 d., šeštadienį, 14 val.
LMTA Didžiojoje salėje
XV NACIONALINIO MOKSLEIVIŲ MUZIKOS KŪRINIŲ KONKURSO „MANO NATA“ BAIGIAMASIS KONCERTAS
https://www.facebook.com/events/1131564437883499

2024 m. birželio 11 ir 13 dienomis
LMTA Juliaus Juzeliūno erdvinio garso sferoje
LMTA Juozo Karoso salėje
LMTA DOKTORANTAI: VILTĖ ŽAKEVIČIŪTĖ (KOMPOZICIJA)
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-doktorantai-vilte-zakeviciute-kompozicija/

2024 m. birželio 12 d., trečiadienį, 18 val.

LMTA Klaipėdos fakulteto Koncertų salėje
„MIUZIKLŲ SŪKURYJE“: IEVA ANDRIULIONYTĖ (VOKALAS), JUSTINA KRIKŠČIUKAITĖ (FORTEPIJONAS)
https://lmta.lt/lt/renginys/miuziklu-sukuryje/
 
2024 m. birželio 12 d., trečiadienį, 19 val. MAMA studios
LMTA DOKTORANTAI: RYHOR KHARANEKA (SAKSOFONAS, ŠIUOLAIKINĖ MUZIKA)
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-doktorantai-ryhor-kharaneka-saksofonas-siuolaikines-ir-improvizacines-muzikos-specializacija-doc-liudas-mockunas/

2024 m. birželio 12 d., trečiadienį, 20 val., MAMA studios
LMTA MAGISTRANTAI: KAROLINA RAMONĖ (BALSAS), DEIVIDAS SKRIDAILA (GITARA)
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-magistrantai-karolina-ramone-balsas-deividas-skridaila-gitara/

 2024 m. birželio 14 d., penktadienį, 18 val.
Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedroje
LMTA PUČIAMŲJŲ IR MUŠAMŲJŲ INSTRUMENTŲ ORKESTRO KONCERTAS
https://lmta.lt/lt/renginys/muzikinis-sveikinimas-palaimintojo-arkivyskupo-teofiliaus-matulionio-dienai-pamineti/

2024 m. birželio 17 d., pirmadienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje
LMTA DOKTORANTAI: PAULIUS GEFENAS (FLEITA)
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-doktorantai-paulius-gefenas-fleita-6/

2024 m. birželio 19 d., trečiadienį, 18 val.
LMTA Klaipėdos fakulteto Koncertų salėje
KOTRYNOS BALTRIMAITĖS (FORTEPIJONAS) REČITALIS
https://lmta.lt/lt/renginys/kotrynos-baltrimaites-fortepijonas-recitalis/

2024 m. birželio 21 d. penktadienį, 12 val.
LMTA Klaipėdos fakulteto Koncertų salėje
DIPLOMŲ ĮTEIKIMO IŠKILMĖS
LMTA Klaipėdos fakulteto absolventams
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-diplomu-iteikimo-iskilmes-2024/

2024 m. birželio 21 d. penktadienį, 14 val.
LMTA Didžiojoje salėje
DIPLOMŲ ĮTEIKIMO IŠKILMĖS
Kino ir televizijos, Meno istorijos ir teorijos, Vaidybos ir režisūros katedrų, Meno vadybos skyriaus absolventams
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-diplomu-iteikimo-iskilmes-2024/

2024 m. birželio 24–29 dienomis
LMTA Centriniuose ir Kongresų rūmuose, „Organum“ koncertų salėje, Energetikos ir technikos muziejuje
EUROPOS KAMERINĖS MUZIKOS AKADEMIJOS (ECMA) MEISTRIŠKUMO PAMOKŲ, PASKAITŲ IR KONCERTŲ SESIJA
https://lmta.lt/lt/renginys/europos-kamerines-muzikos-akademijos-ecma-meistriskumo-pamoku-paskaitu-ir-koncertu-sesija/

2024 m. birželio 27 d., ketvirtadienį, 14 val.
LMTA Balkono teatre
LMTA DOKTORANTAI: MANTĖ VALIŪNAITĖ (KINOTYRA)
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-doktorantai-mante-valiunaite-menotyra/

2024 m. birželio 28 d. penktadienį, 11 ir 13 val.
LMTA Didžiojoje salėje
DIPLOMŲ ĮTEIKIMO IŠKILMĖS
11 val. – Fortepijono ir vargonų, Koncertmeisterio, Akordeono, Liaudies instrumentų, Etnomuzikologijos, Muzikologijos, Choro dirigavimo, Dainavimo katedrų absolventams
13 val. – Pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų, Kompozicijos, Džiazo, Styginių instrumentų, Dirigavimo katedrų absolventams
https://lmta.lt/lt/renginys/lmta-diplomu-iteikimo-iskilmes-2024/


SALIŲ ADRESAI:
LMTA Didžioji salė (Gedimino pr. 42, Vilnius)
LMTA Juozo Karoso salė (Gedimino pr. 42, Vilnius)
LMTA Balkono teatras (Gedimino pr. 42, Vilnius)
LMTA Juliaus Juzeliūno erdvinio garso sfera (Gedimino pr. 42, Vilnius)
LMTA Kongresų rūmai (Vilniaus g. 6-2, Vilnius)
LMTA Klaipėdos fakultetas (K. Donelaičio g. 4, Klaipėda)
Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)
MAMA studios (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius)
Energetikos ir technikos muziejus (Rinktinės g. 2, Vilnius)
Valdovų rūmai (Katedros a. 4, Vilnius)
Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedra (T. Brazio g. 6, Kaišiadorys)
Marijampolės skveras prie kino teatro „Spindulys“ (Kauno g. 13, Marijampolė)
Lazdijų Nepriklausomybės aikštė (Lazdijai)
Smalininkų Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centras (Nemuno g. 30, Smalininkai, Jurgarko raj.)


Renginiai nemokami, išskyrus kitaip pažymėtus

Lietuvos muzikos ir teatro akademija pasilieka teisę keisti renginių programą

 

Renginiai

2024/09/19 - 2024/09/24

FALLOUT OF THE STIMULUS | LINGVISTINĖ OPERA-PERFORMANSAS | Edukacinis pristatymas

Rugsėjo 19 d., 14:00
Rugsėjo 20 d., 13:00
Rugsėjo 24 d., 14:00
LMTA Balkono teatras (Centriniai rūmai, Gedimino pr. 42, Vilnius)
 
FALLOUT OF THE STIMULUS | LINGVISTINĖ OPERA-PERFORMANSAS | Edukacinis pristatymas
 
 
Apie kūrinį:
Operoje-performanse „Fallout of the Stimulus“ pasakojama istorija, remiantis įvairiais kalbos įsisavinimo ir praradimo dėsniais. Vaikų kalbos raidos etapai, „code-switching“ ar Vernikės bei Broka afazijų bruožai, kaip pagrindinis istorijos balsas, atspindi kelis abstrakčius vieno žmogaus gyvenimo etapus ir nagrinėja jo ryšį su savo aplinka.
Lingvistiniai ir bendresni naratyviniai procesai kūrinyje atskleidžiami per vokalo ir instrumento sąveiką bei panaudojant tris skirtingas kalbas: anglų, ispanų bei Čilei priklausančios Ugnies Žemės salos autochtonų kalbą – selk’nam. Tuo pačiu sukuriamos ir įvairios nuorodos į kolektyvinę žmonių patirtį jiems augant ir žengiant į nepažįstamas teritorijas. Kada renkamės keistis, prisitaikyti, skolintis ar perimti? O kada linkstame sau sukurti visiškai naują pasaulį? Kad ir koks chaotiškas būtų žmogaus vidus ar išorė, ar su tuo susitaikydami tampame inertiški?
Šį kartą operos-performanso rodymai orientuoti į edukaciją, kadangi po jų publikos lauks diskusija, kurioje aptarsime pagrindinius kūrinio klausimus apie šiuolaikinį meną, kalbą ir saviraišką. Ypač kviečiame dalyvauti vyresnių klasių moksleivius, tačiau laukiami visi!
 
Kūrinio video pristatymas: https://youtu.be/s3H9_id78hM
 
Projekto komanda
Kompozitoriai: Ieva Raubytė, Karolis Dabulskis
Režisierė: Daina Adamkevičiūtė
Tekstai: Louise Glück, Amélie Nothomb
Atlikėjai:
1 dalis
IN BETWEEN TWO WATERS (kompozitorė Ieva Raubytė)
Elzė Liškauskaitė (vokalas, PARENT)
Gintarė Valionytė (fleita, CHILD IN THE ARMS)
2 dalis
NETTLES IN VACUUM (kompozitoriai Ieva Raubytė ir Karolis Dabulskis)
Elzė Liškauskaitė (vokalas, PARENT)
Liepa Ribokaitė (vokalas, LOVER)
Rapolas Bartulis (klarnetas, CHILD IN THE GARDEN)
3 dalis
VOICE BURIAL (kompozitorius Karolis Dabulskis)
Liepa Ribokaitė (vokalas, LOVER)
Salomėja Kalvelytė (altinė fleita, CHILD IN THE SEA)
Garso režisierė: Rugilė Norbutaitė
Šviesų dailininkas: Kasparas Bujanauskas
Kostiumai: Kazys Ričkus
Vadyba: Gabrielė Bobinaitė
 
Prodiuseris: Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Projekto organizatorius: AMI Inkubatorius
Projektas iš dalies finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės 
2024/09/20

VYGANTO ŠVOBOS KNYGOS „VYŠNIA DŽIAZO SODE“ PRISTATYMAS IR PETRO VYŠNIAUSKO DŽIAZO IMPROVIZACIJOS

2024 m. rugsėjo 20 d., penktadienį, 16 val.
LMTA Juozo Karoso salėje
 
VYGANTO ŠVOBOS KNYGOS „VYŠNIA DŽIAZO SODE“ PRISTATYMAS IR PETRO VYŠNIAUSKO DŽIAZO IMPROVIZACIJOS
 
Lietuvos muzikos ir teatro akademija kartu su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centru kviečia į susitikimą su prof. Petru Vyšniausku ir rašytoju Vygantu Švoba. Pokalbis, kurį moderuos knygą išleidusio Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro vadovas dr. Arturas Mickevičius, skirtas knygos „Vyšnia džiazo sode“ pristatymui.

Knygos herojus, žymiausias Lietuvos saksofonininkas prof. Petras Vyšniauskas, su autoriumi Vygantu Švoba, dr. Arturu Mickevičiumi ir renginio dalyviais kalbėsis ne vien žodžiais, bet ir muzikos kalba.
Renginio metu bus galima įsigyti knygą.
 
Apie knygą

Knyga „Vyšnia džiazo sode“ – tai ekspresyvus pasakojimas apie Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą profesorių P. Vyšniauską. Atviri, šmaikštūs, ironiški, ramūs, banguojantys, veržlūs pokalbiai, pasakojimai, įprasminantys vieno iškiliausių ir savičiausių šalies džiazo kūrėjų gyvenimą.

„Šioje knygoje daug sakytinių istorijų, kurias porino Petras ir jam artimi žmonės. Jas išklausęs tik pabandžiau sudėlioti šio visomis tarmėmis kalbančio žemaičio, iškilaus meno žmogaus, žymaus džiazo muzikanto, genialaus improvizacijų meistro, nuo klasikos iki avangardo įvairiuose stiliuose nardančio kūrėjo portretą. Tiksliau sakant, sukurti P. Vyšniausko portretą jo šimtmečio interjerui“, – teigia V. Švoba.

Savo įžvalgomis, prisiminimais kūrinyje dalijasi keliasdešimt Lietuvos menininkų, atskleisdami Lietuvos džiazo istoriją, supažindindami su jos kūrėjais, išskirtiniais kultūros įvykiais, meno pasaulio savitumais. Muzikos virtuozo, pirmojo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Džiazo katedros profesoriaus P. Vyšniausko biografijos vingiai iki prestižinių pasaulio koncertų salių atskleidžiami kūrybiškai, knygos stilius ir dvasia nesileidžia įspraudžiami į jokius rėmus.
2024/09/23

REKOMPOZICIJŲ IR STILIZACIJŲ KONKURSO „TĘSIANT ČIURLIONĮ“ PRAKTINĖ KONFERENCIJA

Rugsėjo 23 d. (pirmadienį), 14 val.
Lietuvos kompozitorių namai (A. Mickevičiaus g. 29)

REKOMPOZICIJŲ IR STILIZACIJŲ KONKURSO „TĘSIANT ČIURLIONĮ“ PRAKTINĖ KONFERENCIJA
Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-mečiui

Konferencija skiriama M. K. Čiurlionio muzikos kūrybos prigimties įžvalgoms, jo rankraščių paslapčių ir įdomybių atskleidimui bei diskusijai apie muzikos kūrinio rekomponavimo strategijas.

Konferencijos pranešimai:

M. K. Čiurlionio rankraščių paslaptys ir labirintai
Prof. dr. Darius Kučinskas

M. K. Čiurlionio muzikos ir dailės sąšaukos
M. K. Čiulionio muziejaus rinkinių skyriaus kuratorė Danutė Gruzdienė

Muzikos kūrinio rekomponavimo strategijos ir praktiniai aspektai
Kompozitorius, aranžuotojas LMTA lektorius Linas Rimša

Rengėjai:
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Meno centras
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kompozicijos katedra

Finansuoja:
Lietuvos kultūros taryba

Projekto partneriai:
Lietuvos kompozitorių sąjunga
Lietuvos nacionalinė filharmonija
Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus
Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija

2024/09/23 - 2024/09/25

PROF. ZORYANA KUSHPLER (AUSTRIJA) DAINAVIMO MEISTRIŠKUMO KURSAI

2024 m. rugsėjo 23–25 dienomis, 11–15 val.
LMTA Juozo Karoso salėje
PROF. ZORYANA KUSHPLER (AUSTRIJA) DAINAVIMO MEISTRIŠKUMO KURSAI 

Ukrainiečių mecosopranas Zoryana Kushpler muzikinį išsilavinimą pradėjo įgyti būdama penkerių metų – iš pradžių su mama mokėsi groti fortepijonu, vėliau – smuiku. Nuo 1993 m. ji pradėjo lankyti dainavimo pamokas Lvovo muzikos akademijoje pas savo tėvą, profesorių Igorį Kushplerį. Jau studijų metais ji debiutavo Lvovo operos teatre Rosinos („Sevilijos kirpėjas“) ir Maddalenos („Rigoletas“) vaidmenimis.

1998 m. Zoryana Kushpler persikėlė į Hamburgo aukštąją muzikos mokyklą, studijavo pas Judith Beckmann. Meistriškumo kursai pas Teresą Berganzą, Renatą Scotto ir Kurtą Mollą užbaigė jos mokymąsi, kurį vainikavo ir apdovanojo pirmoji vieta viename garsiausių konkursų – Miuncheno ARD konkurse 2000 m. Tai buvo jos tarptautinės karjeros pradžia.

Prahos operoje Zoryana Kushpler 2001 m. debiutavo Sesto („La clemenza di Tito“) vaidmeniu, 2004 m. Londono Barbikano centre – Neronės („Popėjos karūnavimas“) koncerte su René Jacobsu.

Vėliau ji priėmė Berno operos (Šveicarija) kvietimą du sezonus būti ansamblio nare ir ten dainavo pagrindinius vaidmenis, tokius kaip Sesto („Giulio Cesare“), Maša („Trys seserys“ pagal Peterį Etveshą), markizė Melibea („Viaggio a Reims“), Suzuki („Butterfly“) ir Preziosilla („La forza des destino“). 2006 m. vasarą, iškart po angažemento Berne, Zoryana Kushpler buvo Aminta („Il re pastore“) su Alessandro de Marchi „Innsbrucker Festwochen“ ir Preziosilla „La forza del destino“ Kelno operoje.

Koncertuose atlikėja pasirodė su Saarbriukeno radijo orkestru („Mirties dainos ir šokiai“ pagal Musorgskį), gastroliavo Ciuriche, Bazelyje ir Ženevoje su Kantata „Aleksandras Nevskis“ su Varšuvos radijo simfoniniu orkestru, o Šlėzvigo-Holšteino festivalyje, diriguojant serui Neville’iui Marrineriui, dainavo Haydno „Nelson-Mass“.

Kamerinė muzika ją labai domina, ji dainavo su Peterseno kvartetu ir pianistu Alexanderiu Schmalczu Venecijoje, Milane, Florencijoje, Feraroje, taip pat Šlėzvigo-Holšteino festivalyje. Taip pat kaip rečitalių atlikėja, akompanuodama savo seseriai dvynei Olenai, ji dainavo daugelyje svarbių rečitalių ciklų, pavyzdžiui, Rheingau Musik Festival, Mecklenburg-Vorpommern Festival, Musikhalle-Laeizhalle Hamburg, Konzerthaus Berlin ir kitur.

Zoryana Kushpler yra dalyvavusi keliuose radijo ir televizijos spektakliuose. Naujausioje jos išleistoje kompaktinėje plokštelėje skamba Dmitrijaus Šostakovičiaus dainos Marinos Zwetajevos tekstais. Jau 1996 m. ji dainavo filmo „La Tregua“ garso takeliui (filmą režisavo Francesco Rosi), suteikdama balsą aktorei Agnieszkai Wagner. Kompanija „Capriccio Delta“ ji įrašė 2010 m. su savo teta seserimi Olena Kushpler kompaktines plokšteles „Slavų sielos“ ir 2015 m. „Canciones españolas“, 2017 m. su ansambliu „Linos Ensemble“ – Aleksandro fon Zemlinskio dainas.

2023 m. įrašė kompaktinę plokštelę „Ukrainian InterMezzo“ su Lugansko simfoniniu orkestru „Gramola“.

2012 m. vasarą Zoryana Kushpler sulaukė didelės sėkmės Seefestspiele Mörbisch festivalyje, kur atliko Princo Orlofskio vaidmenį. Taip pat 2013 m. „Deutsche Grammophon“ kartu su Vienos valstybine opera ir Vienos filharmonijos orkestru, vadovaujant Christianui Thielemannui, ji dalyvavo įrašant Richardo Wagnerio „Nibelungų žiedą“.

2012 m. rugsėjį ji debiutavo JAV su Klivlando orkestru, vadovaujamu Franzo Welserio-Mösto, įrašydama Gustavo Mahlerio 3-iąją simfoniją. 2013 m. vasarį ji dalyvauja Wagnerio „Žiedo ciklo“ koncerte su Bambergo simfoniniu orkestru, o 2013 m. kovą – rečitalyje Vienos muzikiniame teatre (Wiener Musikverein).

2014 m. ji dalyvauja „Elektros“ spektaklyje, atliekamame Semiono Byčkovo butonu Karališkojoje Alberto salėje. Tais pačiais metais ji debiutavo Carnegie Hall su Vienos filharmonijos orkestru, skambindama Beethoveno 9-ąją simfoniją, diriguojant Franzui Welseriui-Möstui.

Nuo 2007 m. iki 2020 m. Zoryana Kushpler buvo Vienos valstybinės operos ansamblio narė, kur, be kita ko, dainavo Ulricos („Un ballo in maschera“), Fenenos („Nabukas“), Preziosillos, Suzuki, Princo Orlofskio („Die Fledermaus“), Polinos („Pikų karalienė“), Olgos („Eugenijus Oneginas“), taip pat Flosshildos („Rheingold“) vaidmenis, Schwertleite („Die Walküre“), Erste Norn („Götterdämmerung“) „Žiede“, diriguojant Francui Welseriui-Moestui ir Christianui Thielemannui , Marceliną („Figaro vedybos“), diriguojant Seiji Ozawai, ir Giuliettą („Les contes d´Hoffmann“), Magdaleną („Die Meistersinger von Nürnberg“), diriguojant Simone Young.

Nuo 2023 m. Zoryana Kushpler yra Zalcburgo Mozarteum universiteto profesorė.

Zoryana Kushpler biografija (angliškai)

2024/09/26

LMTA PROFESORIAUS ARTŪRO ANUSAUSKO JUBILIEJINIS KONCERTAS

2024 m. rugsėjo 26 d., ketvirtadienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje (Gedimino pr. 42, Vilnius)
 
LMTA PROFESORIAUS ARTŪRO ANUSAUSKO JUBILIEJINIS KONCERTAS
 

Dalyvauja LMTA Džiazo katedros vedėjas prof. Artūras Anusauskas (fortepijonas)

Koncerto moderatorė Goda Juodaitytė
 
Programoje skambės A. Anusausko kompozicijos ir improvizacijos
 
Prof. Artūras Anusauskas – džiazo pianistas, kompozitorius, aranžuotojas, LMTA Džiazo katedros vedėjas. Tarptautinių džiazo festivalių Bukarešte, Birštone, Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Liuksemburge, Montreux, Minske, Kijeve, Vitebske, Kišiniove ir kitų dalyvis. Pianistas yra surengęs daug solinių fortepijono muzikos koncertų, koncertavęs su Valstybiniu simfoniniu, Kauno simfoniniu, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniu ir Lietuvos kameriniu orkestrais. Koncertavo su žymiais užsienio atlikėjais: Steve Houghton (JAV), Jimmi Roger Pedersen (Danija), Jeff Cascaro (Vokietija), Anne Kierulf (Danija), Marco Tamburini (Italija), Rusty Jones (JAV), Mauro Campobasso, Daniele Scannapieco, Gaetano Partipilo (Italija), Vytautu Labučiu, Vladimiru Čekasinu. 1994 m. A. Anusausko džiazo kvintetas pelnė Birštono festivalio didįjį prizą, 1997 m. – Tarptautinio Leipcigo improvizacijos konkurso laureatas, 2005 m. apdovanotas Lietuvos muzikų sąjungos „Auksinio disko“ prizu už ryškią pastarųjų metų meninę veiklą. Atlikėjo diskografijoje 29 CD plokštelės.
 
 
Koncertas nemokamas, maloniai kviečiame!
2024/09/27

INTO THE OPEN | ATIDARYMO KONCERTAS

2024 m. rugsėjo 27 d., penktadienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje​​​ (Gedimino pr. 42, Vilnius)
 
INTO THE OPEN | ATIDARYMO KONCERTAS
 
ATIDARYMO KONCERTAS | HELIO STRING QUARTET IR ENSEMBLE ZEITGEIST 

Programa:

Erwin Schulhoff: String Quartet Nr. 1
Atlieka Helio String Quartet (doc. Ingrida Rupaitė):
Saulė Buikaitė, smuikas
Monika Dargytė, smuikas
Rūta Buišaitė, altas
Vaiva Sodaitytė, violončelė

Paul Juon: Suite for Piano trio, op. 89
Jean-Sélim Abdelmoula: Chants de Siris (2023)
Johannes Brahms: Piano trio in c-minor
Atlieka Ensemble Zeitgeist:
Tim Crawford, smuikas
Martin Egidi, violončelė
Martin Jollet, fortepijonas

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
„Into the Open“ (ITO) yra tarptautinis festivalių tinklas, kuris, Europos Komisijos dėka, auga ir tampa tikru Europos festivaliu, rengiamu Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Gruzijoje. Tarpdisciplininiu požiūriu ir žanrų sinteze siekiama kurti naujas koncertines patirtis ir skatinti publikos „susikirtimą“. Festivalyje „Into the Open“ klasikinės muzikos mylėtojai susitinka su teatro ar techno gerbėjais!
ITO yra naujosios kartos muzikos festivalis, vienijantis visus nepaisydamas nei valstybių sienų nei muzikos žanrų. Jis suburia žmones, mylinčius klasikinę muziką ir jungia skirtingas meno formas. Išskirtiniai jaunosios kartos talentai iš viso pasaulio pristato klasikinę muziką kartu su kitais žanrais: šokio, teatro ar vizualiųjų menų menininkais. Rezultatas – nepakartojama patirtis…!
2024 m. rugsėjo pabaigoje ITO pristatys pirmąjį festivalį Vilniuje su jaudinančia programa. Penkiuose renginiuose pasirodys muzikantai iš Berlyno DSO Fricsay akademijos, „Ensemble Modern Academy“, „Ensemble Zeitgeist“, prancūzų didžėjus Halosaur. Savo programą festivalio atidarymo koncerte pristatys LMTA styginių kvartetas „Helio“, vyks workshpai ir diskusijos. Rugsėjo 27 – 29 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademija virs unikalia ir įspūdinga žanrų sintezės scena.
2024/09/27 - 2024/09/29

INTO THE OPEN | FESTIVALIO PROGRAMA

2024  m. rugsėjo 27-29 dienomis
Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje 
 
INTO THE OPEN | FESTIVALIO PROGRAMA
 
„Into the Open“ (ITO) yra tarptautinis festivalių tinklas, kuris, Europos Komisijos dėka, auga ir tampa tikru Europos festivaliu, rengiamu Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Gruzijoje. Tarpdisciplininiu požiūriu ir žanrų sinteze siekiama kurti naujas koncertines patirtis ir skatinti publikos „susikirtimą“. Festivalyje „Into the Open“ klasikinės muzikos mylėtojai susitinka su teatro ar techno gerbėjais!
ITO yra naujosios kartos muzikos festivalis, vienijantis visus nepaisydamas nei valstybių sienų nei muzikos žanrų. Jis suburia žmones, mylinčius klasikinę muziką ir jungia skirtingas meno formas. Išskirtiniai jaunosios kartos talentai iš viso pasaulio pristato klasikinę muziką kartu su kitais žanrais: šokio, teatro ar vizualiųjų menų menininkais. Rezultatas – nepakartojama patirtis…!
2024 m. rugsėjo pabaigoje ITO pristatys pirmąjį festivalį Vilniuje su jaudinančia programa. Penkiuose renginiuose pasirodys muzikantai iš Berlyno DSO Fricsay akademijos, „Ensemble Modern Academy“, „Ensemble Zeitgeist“, prancūzų didžėjus Halosaur. Savo programą festivalio atidarymo koncerte pristatys LMTA styginių kvartetas „Helio“, vyks workshpai ir diskusijos. Rugsėjo 27 – 29 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademija virs unikalia ir įspūdinga žanrų sintezės scena.


2024 m. rugsėjo 27 d., penktadienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje (Gedimino pr. 42, Vilnius)

ATIDARYMO KONCERTAS | HELIO STRING QUARTET IR ENSEMBLE ZEITGEIST 

Programa:

Erwin Schulhoff: String Quartet Nr. 1
Atlieka Helio String Quartet (doc. Ingrida Rupaitė):
Saulė Buikaitė, smuikas
Monika Dargytė, smuikas
Rūta Buišaitė, altas
Vaiva Sodaitytė, violončelė

Paul Juon: Suite for Piano trio, op. 89
Jean-Sélim Abdelmoula: Chants de Siris (2023)
Johannes Brahms: Piano trio in c-minor
Atlieka Ensemble Zeitgeist:
Tim Crawford, smuikas
Martin Egidi, violončelė
Martin Jollet, fortepijonas


2024 m. rugsėjo 28 d., šeštadienį, 12 ir 15 val.
LMTA Balkono teatre​ ​(Gedimino pr. 42, Vilnius)

PRAKTINIS SEMINARAS | 12–14 val.
Tema: „Analoginių signalų perkėlimas į skaitmeninį pasaulį“
Seminarą veda Stephane Lefrancoise kitaip žinomas kaip DJ Halosaur
Dalyvauja LMTA studentai
Seminarą moderuoja Nikolaus Rexroth

DISKUSIJA | 15:00–16:30 val.
Tema: „Kamerinė muzika šiandieninėje klasikinės muzikos scenoje“
Diskusijoje dalyvauja: DSO Akademijos atlikėjai, ansamblis Zeitgeist ir LMTA studentai
Seminarą moderuoja Nikolaus Rexroth


2024 m. rugsėjo 28 d., šeštadienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje​​​ (Gedimino pr. 42, Vilnius)

KONCERTAS | DSO AKADEMIJOS ATLIKĖJAI

Programa:
Ludwig van Beethoven: String quartet c-moll, op. 18 Nr. 4
Caroline Shaw: Entr´acte
Pertrauka
Johannes Brahms: Quintet Nr. 2 G-dur, op. 111
Atlieka:
Aoi Saito, smuikas
Johannes Brzoska, smuikas
Joon Hyuk Hurh, altas
Ukyo Fujiwara, altas
Oliwia Meiser, violončelė


2024 m. rugsėjo 29 d., sekmadienį, 19 val.
LMTA Studijų miestelio Teatro salėje​ (Olandų g. 21A, Vilnius)

UŽDARYMO KONCERTAS | INTERNATIONAL ENSEMBLE MODERN ACADEMY, DJ HALOSAUR IR LMTA STUDENTAI 

International Ensemble Modern Academy

Programa:
Wolfgang Rihm: Verzeichnung-Studie (1986)
Mauricio Kagel: Excerpt from „Aus dem Nachlass“ (1986)
Simon Steen-Andersen: Study for String Instrument #1 (2007)
Saed Haddad: Le contredésir (2004)
Heinz Holliger: Cynddaredd – Brenddwyd (Fury – Dream) for Horn solo (2001/04)
Louis Franz Aguirre: ASHABÁ – for amplified bass clarinet & effects pedal board (2006-16)

DJ Halosaur ir LMTA studentai (Elektroakustinis improvizacinis performansas)

Ensemble Modern atlikėjai:
Robyn Blair, voltorna
Pablo Piñeiro Mundín, klarnetas
Elijah Spies, altas
Uschik Choi, violončelė
Emmett Jackson, kontrabosas
DJ Halosaur (Stephane Lefrancois)

2024/09/28

INTO THE OPEN | PRAKTINIS SEMINARAS IR DISKUSIJA 

2024 m. rugsėjo 28 d., šeštadienį, 12 ir 15 val.
LMTA Balkono teatre​ ​(Gedimino pr. 42, Vilnius)
 
INTO THE OPEN | PRAKTINIS SEMINARAS IR DISKUSIJA 

PRAKTINIS SEMINARAS | 12–14 val.
Tema: „Analoginių signalų perkėlimas į skaitmeninį pasaulį“
Seminarą veda Stephane Lefrancoise kitaip žinomas kaip DJ Halosaur
Dalyvauja LMTA studentai
Seminarą moderuoja Nikolaus Rexroth

DISKUSIJA | 15:00–16:30 val.
Tema: „Kamerinė muzika šiandieninėje klasikinės muzikos scenoje“
Diskusijoje dalyvauja: DSO Akademijos atlikėjai, ansamblis Zeitgeist ir LMTA studentai
Seminarą moderuoja Nikolaus Rexroth

 
 

 
„Into the Open“ (ITO) yra tarptautinis festivalių tinklas, kuris, Europos Komisijos dėka, auga ir tampa tikru Europos festivaliu, rengiamu Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Gruzijoje. Tarpdisciplininiu požiūriu ir žanrų sinteze siekiama kurti naujas koncertines patirtis ir skatinti publikos „susikirtimą“. Festivalyje „Into the Open“ klasikinės muzikos mylėtojai susitinka su teatro ar techno gerbėjais!
ITO yra naujosios kartos muzikos festivalis, vienijantis visus nepaisydamas nei valstybių sienų nei muzikos žanrų. Jis suburia žmones, mylinčius klasikinę muziką ir jungia skirtingas meno formas. Išskirtiniai jaunosios kartos talentai iš viso pasaulio pristato klasikinę muziką kartu su kitais žanrais: šokio, teatro ar vizualiųjų menų menininkais. Rezultatas – nepakartojama patirtis…!
2024 m. rugsėjo pabaigoje ITO pristatys pirmąjį festivalį Vilniuje su jaudinančia programa. Penkiuose renginiuose pasirodys muzikantai iš Berlyno DSO Fricsay akademijos, „Ensemble Modern Academy“, „Ensemble Zeitgeist“, prancūzų didžėjus Halosaur. Savo programą festivalio atidarymo koncerte pristatys LMTA styginių kvartetas „Helio“, vyks workshpai ir diskusijos. Rugsėjo 27 – 29 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademija virs unikalia ir įspūdinga žanrų sintezės scena.
2024/09/28

INTO THE OPEN | ANTRASIS KONCERTAS 

2024 m. rugsėjo 28 d., šeštadienį, 18 val.
LMTA Didžiojoje salėje​​​ (Gedimino pr. 42, Vilnius)
 
INTO THE OPEN | ANTRASIS KONCERTAS 

KONCERTAS | DSO AKADEMIJOS ATLIKĖJAI

Programa:
Ludwig van Beethoven: String quartet c-moll, op. 18 Nr. 4
Caroline Shaw: Entr´acte
Pertrauka
Johannes Brahms: Quintet Nr. 2 G-dur, op. 111
Atlieka:
Aoi Saito, smuikas
Johannes Brzoska, smuikas
Joon Hyuk Hurh, altas
Ukyo Fujiwara, altas
Oliwia Meiser, violončelė

 
 

 
„Into the Open“ (ITO) yra tarptautinis festivalių tinklas, kuris, Europos Komisijos dėka, auga ir tampa tikru Europos festivaliu, rengiamu Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Gruzijoje. Tarpdisciplininiu požiūriu ir žanrų sinteze siekiama kurti naujas koncertines patirtis ir skatinti publikos „susikirtimą“. Festivalyje „Into the Open“ klasikinės muzikos mylėtojai susitinka su teatro ar techno gerbėjais!
ITO yra naujosios kartos muzikos festivalis, vienijantis visus nepaisydamas nei valstybių sienų nei muzikos žanrų. Jis suburia žmones, mylinčius klasikinę muziką ir jungia skirtingas meno formas. Išskirtiniai jaunosios kartos talentai iš viso pasaulio pristato klasikinę muziką kartu su kitais žanrais: šokio, teatro ar vizualiųjų menų menininkais. Rezultatas – nepakartojama patirtis…!
2024 m. rugsėjo pabaigoje ITO pristatys pirmąjį festivalį Vilniuje su jaudinančia programa. Penkiuose renginiuose pasirodys muzikantai iš Berlyno DSO Fricsay akademijos, „Ensemble Modern Academy“, „Ensemble Zeitgeist“, prancūzų didžėjus Halosaur. Savo programą festivalio atidarymo koncerte pristatys LMTA styginių kvartetas „Helio“, vyks workshpai ir diskusijos. Rugsėjo 27 – 29 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademija virs unikalia ir įspūdinga žanrų sintezės scena.
2024/09/29

INTO THE OPEN | UŽDARYMO KONCERTAS

2024 m. rugsėjo 29 d., sekmadienį, 19 val.
LMTA Studijų miestelio Teatro salėje​ (Olandų g. 21A, Vilnius)
 
INTO THE OPEN | UŽDARYMO KONCERTAS )

UŽDARYMO KONCERTAS | INTERNATIONAL ENSEMBLE MODERN ACADEMY, DJ HALOSAUR IR LMTA STUDENTAI 

International Ensemble Modern Academy

Programa:
Wolfgang Rihm: Verzeichnung-Studie (1986)
Mauricio Kagel: Excerpt from „Aus dem Nachlass“ (1986)
Simon Steen-Andersen: Study for String Instrument #1 (2007)
Saed Haddad: Le contredésir (2004)
Heinz Holliger: Cynddaredd – Brenddwyd (Fury – Dream) for Horn solo (2001/04)
Louis Franz Aguirre: ASHABÁ – for amplified bass clarinet & effects pedal board (2006-16)

DJ Halosaur ir LMTA studentai (Elektroakustinis improvizacinis performansas)

Ensemble Modern atlikėjai:
Robyn Blair, voltorna
Pablo Piñeiro Mundín, klarnetas
Elijah Spies, altas
Uschik Choi, violončelė
Emmett Jackson, kontrabosas
DJ Halosaur (Stephane Lefrancois)

 

 
„Into the Open“ (ITO) yra tarptautinis festivalių tinklas, kuris, Europos Komisijos dėka, auga ir tampa tikru Europos festivaliu, rengiamu Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Gruzijoje. Tarpdisciplininiu požiūriu ir žanrų sinteze siekiama kurti naujas koncertines patirtis ir skatinti publikos „susikirtimą“. Festivalyje „Into the Open“ klasikinės muzikos mylėtojai susitinka su teatro ar techno gerbėjais!
ITO yra naujosios kartos muzikos festivalis, vienijantis visus nepaisydamas nei valstybių sienų nei muzikos žanrų. Jis suburia žmones, mylinčius klasikinę muziką ir jungia skirtingas meno formas. Išskirtiniai jaunosios kartos talentai iš viso pasaulio pristato klasikinę muziką kartu su kitais žanrais: šokio, teatro ar vizualiųjų menų menininkais. Rezultatas – nepakartojama patirtis…!
2024 m. rugsėjo pabaigoje ITO pristatys pirmąjį festivalį Vilniuje su jaudinančia programa. Penkiuose renginiuose pasirodys muzikantai iš Berlyno DSO Fricsay akademijos, „Ensemble Modern Academy“, „Ensemble Zeitgeist“, prancūzų didžėjus Halosaur. Savo programą festivalio atidarymo koncerte pristatys LMTA styginių kvartetas „Helio“, vyks workshpai ir diskusijos. Rugsėjo 27 – 29 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademija virs unikalia ir įspūdinga žanrų sintezės scena.
2024/10/02

KONFERENCIJA „MUZIKOS MENO, MOKSLO IR EDUKACIJOS JUNGTYS: ĮŽVALGOS, PATIRTYS, SPRENDIMAI“

2024 m. spalio 2 d., trečiadienį
LMTA Centrinių rūmų J. Karoso salėje (Gedimino pr.42, Vilnius) / ZOOM
 
KONFERENCIJA „MUZIKOS MENO, MOKSLO IR EDUKACIJOS JUNGTYS: ĮŽVALGOS, PATIRTYS, SPRENDIMAI“
 
Prasidėjus naujiems 2024-2025 mokslo metams spalio 2 d. 10 val. kviečiame visus muzikus, tyrėjus, meno, bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinio ir neformalaus švietimo įstaigų muzikos pedagogus į IV respublikinę mokslinę-praktinę konferenciją „Muzikos meno, mokslo ir edukacijos jungtys: įžvalgos, patirtys, sprendimai“.
 
Muzikus, pedagogus ir tyrėjus kviečiame pasidalinti muzikos meno idėjomis, naujausiomis muzikinio ugdymo iniciatyvomis, pasaulio ir Lietuvos praktinėmis patirtimis, švietimo ir muzikinės kultūros aktualijomis.
 
Plenarinis posėdis vyks LMTA Centrinių rūmų J. Karoso salėje ir per nuotolinių konferencijų platformą ZOOM, sekcijų pranešimai vyks tik nuotoliniu būdu per ZOOM.
Pranešėjų registracijos anketa: https://forms.office.com/e/HGxGR9eEqd
Klausytojų registracijos anketa: https://forms.office.com/e/ZbgbgP5xzY
 
Taikomas mokestis 10 Eur
 
Plenarinį posėdį moderuos doc. dr. Eglė Šeduikytė-Korienė, o pranešimų sekciją – doc. dr. Giedrė Gabnytė.
 
PROGRAMA:
10:00 – 12:00 Atidarymas. Plenarinis posėdis (LMTA Centrinių rūmų J. Karoso salė ir ZOOM platforma)
  • „Profesionalaus scenos meno kūryba vaikams“, dr. Ieva Jackevičiūtė
  • „Mokytojo patirtys naujuose švietimo kontekstuose“, dr. Jūratė Litvinaitė
  • „Alfa kartos ugdymas muzikinės kultūros formavimo kontekste“, dr. Lolita Jolanta Piličiauskaitė
12:00 – 13:00 Pietų pertrauka
13:00 Pranešimų sekcija (ZOOM platforma)
2024/10/09 - 2024/10/16

GRĮŽTAMASIS RYŠYS KŪRYBINIAME PROCESE: „CRITICAL RESPONSE“ METODO PRAKTIKA

2024 m. spalio 9 ir 16 d., 9 val.
LMTA J. Karoso salėje (Gedimino pr. 42, Vilnius)

GRĮŽTAMASIS RYŠYS KŪRYBINIAME PROCESE: „CRITICAL RESPONSE“ METODO PRAKTIKA

2024 m. spalio 9 ir 16 d. kviečiame į lektorės dr. Gabijos Natalevičienės praktinį dviejų dienų seminarą „Grįžtamasis ryšys kūrybiniame procese: Critical Response metodo praktika“.

Seminaras organizuojamas tik gyvu formatu, registracija vyksta iki spalio 6 d. Kadangi vietų skaičius ribotas, registracija gali būti sustabdoma anksčiau.

Dalyvio mokestis: 50 Eur.

Išduodami kvalifikacijos kėlimo pažymėjimai.

Registracija į seminarą: https://forms.office.com/e/RMmKvuVztx 

Šiuolaikinis pasaulis nuolat keičiasi, atverdamas kūrybingai asmenybei daug galimybių realizuoti savo turimą potencialą. Kita vertus, greitai vykstantys pokyčiai reikalauja ypatingo lankstumo ir gebėjimo prisitaikyti. Todėl šiandien, kalbant apie šiuolaikiškos ir kūrybiškos asmenybės ugdymą, psichologinio raštingumo temos tampa vis labiau aktualios, o ugdytojai skatinami ieškoti būdų, kurie padėtų atskleisti unikalius kiekvieno ugdytinio gebėjimus.

Amerikiečių choreografė Liz Lerman 1990 m. sukūrė naudingo grįžtamojo ryšio metodą, kuriame ypatingas dėmesys skiriamas žmogaus psichologijos aspektams, suvokiant jų įtaką ir svarbą kūrybos procesams. Critical Response metodas ­­– tai raktas į gilesnį savęs ir kitų pažinimą, autentišką ir laisvą kūrybinę raišką, konstruktyvius profesinius santykius ir gebėjimą burti aplink save kūrybos procesams palankią terpę. Metode atsispindi ilgamečiai autorės kaip menininkės ir pedagogės tyrinėjimai, siekiant atskleisti savo ir kitų kūrybiškumą. Atverdama erdvę giliam dialogui tarp kūrėjo ir publikos, ši autorės sukurta struktūruota refleksijos forma kviečia jos dalyvius nuolat permąstyti ir kvestionuoti savo asmenines nuostatas, moko atskirti subjektyvias nuomones / vertinimus nuo vertingų ir objektyviai naudingų vykstančiam kūrybos procesui. Dirbantiems profesionalų rengime, šis metodas gali padėti tinkamai balansuoti tarp profesinių standartų ir kūrybinės raiškos originalumo.

Seminaras skirtas pedagogams, mentoriams ir įvairių sričių atstovams, kurių darbas susijęs su kūrybinių procesų kuravimu.

Tikslas – išmokti suteikti konstruktyvų ir naudingą grįžtamąjį ryšį, gilinsis į įrankius, padedančius atskleisti asmeninį kūrybinį potencialą.

Uždaviniai:

  • Teoriškai ir praktiškai susipažinti su Critical Response metodu, siekiant, kad kiekvienas individualiai ar su grupe išbandys save tiek kūrybinį darbą pristatančio, tiek reflektuojančio / vertinančio vaidmenyje;
  • Atlikti įvairias praktines (apšilimo, įvadines, refleksijos ir pan.) užduotis, kurių metu dalyviai turės galimybę susipažinti su bazinėmis koučingo technikomis, tokiomis kaip aktyvus klausymasis ir atspindėjimas, neutralių klausimų formulavimas ir kt.

Seminare pasirodymus pristatys LMTA šiuolaikinio šokio studentė Barbora Groblytė, dramos terapijos specialistė Jekaterina Deineko, pianistė Gabija Natalevičienė ir patys seminaro dalyviai.

Apie seminaro lektorę:

Gabija Natalevičienė (g. 1984) – pianistė, pedagogė, koučingo / mentorystės specialistė. Baigė fortepijono specialybę M. K. Čiurlionio menų mokykloje. 2003–2010 m. studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (bakalauro ir magistro studijos, prof. Veronika Vitaitė). 2005–2006 m. mokėsi Janáčeko muzikos ir teatro akademijoje (Brno, Čekija, prof. Jiří Skovajsa). 2014 m. apgynė meno daktaro laipsnį su tema „Sakralumas kūryboje fortepijonui: ženklai ir interpretacija“. Nuo 2012 m. yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorė. Dėstomi dalykai: bendras fortepijonas, Critical Response metodas, koučingo metodas ir savirefleksija.

Meninėje veikloje G. Natalevičienė pasižymi kaip unikalaus braižo pianistė, besigilinanti į sakralumą, meditatyvumą, žmogaus psichologiją ir to raišką muzikoje. Fortepijono repertuare ir atlikime pianistė nuolat ieško naujų spalvų, o savo rečitaliams ir koncertams neįprastų formų. Apie tai byloja ir jos pastarieji meniniai projektai – „Velyknaktis su Olivier Messiaenu“ (2016 m., šv. Kotrynos bažnyčia), „Muzika ir meditacija (2015, Kristupo vasaros festivalis), „Sustojęs laikas“ (2021, kartu su kompozitoriumi Mykolu Natalevičiumi), „Būsenos“ (2023, Festivalis „Permainų muzika“) ir kt.

Greta meninės veiklos, G. Natalevičienė didelį dėmesį skiria kūrybinei edukacinei veiklai, gilinasi į koučingo / mentorystės sritį. Stiprindama šios srities įgūdžius, dalyvavo įvairiose programose ir mokymuose Lietuvoje bei užsienyje:

  • „Koučingo ir mentorystės įgūdžių stiprinimas“, Londono Guildhall aukštosios muzikos ir dramos mokyklos ir J. Sibelijaus akademijos kuruojamos organizacijos „Inovatyvi konservatorija“ (ICON) mokymai skirti aukštųjų mokyklų dėstytojams (Suomija, 2017);
  • Koučingo praktikos Londono Guildhall aukštojoje muzikos ir dramos mokykloje stebėjimas bei Critical Response metodo mokymai su metodo autore Liz Lerman (2017 m. SOKRATES/ERASMUS mokymosi vizitas);
  • 2021 m. intensyvūs 5 mėnesių kursai „Choaching-mentoring skills for advisers, teachers and mentors“ (Londono Guildhall aukštoji muzikos ir dramos mokykla). Įvykdyta 12 val. koučingo praktika su klientais, įgytas bazinius koučingo-mentorystės įgūdžius patvirtinantis sertifikatas (EMCC, EQA);
  • 2023 dalyvavo asociacijos „Kūrybinės jungtys“ įgyvendinamose programose ir mokymuose („Kūrybiško mokymosi fasilitavimo pagrindai“, „Refleksijos mokymai“ ir kt.. 2023-2024, kaip kurianti praktikė, dalyvavo šios asociacijos įgyvendinamoje programoje „Tyrinėjimo menas“ (Vilniaus „Taikos“ progimnazija).