Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Tarptautinė muzikologų konferencija „Sociokultūrinės kryžkelės ir ribos: muzikinės mikroistorijos“

TARPTAUTINĖ MUZIKOLOGŲ KONFERENCIJA
Sociokultūrinės kryžkelės ir ribos: muzikinės mikroistorijos

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (Vilnius)
2013 m. rugsėjo 4–7 d.

Rugsėjo 4–7 dienomis diskusijos apie sociokultūrines kryžkeles Vilniuje suburs muzikologus iš trijų kontinentų – Europos, Amerikos ir Azijos. Kartu su Tarptautine muzikologų draugija (International Musicological Society/IMS) rengiama tarptautinė muzikologų konferencija „Sociokultūrinės kryžkelės ir ribos: muzikinės mikroistorijos“ – svarbiausias 80-metį pažyminčios Lietuvos muzikos ir teatro akademijos jubiliejinės programos mokslinis renginys. Konferencijos inspiracija tapo kultūrinis muzikologijos posūkis ir globalūs iššūkiai: šiuolaikiniame pasaulyje kultūrų sąveika persmelkia muzikines praktikas ir diskursus, radikaliai veikdama sociokultūrinę vaizduotę ir keisdama nusistovėjusius kultūrinių teritorijų vaizdinius. Trijų kaimyninių regionų – Baltijos kraštų, Centrinės ir Rytų Europos bei Rusijos – muzikologų inicijuota tarptautinė tarpregioninė muzikologų konferencija sumanyta kaip kultūrinių sąveikų ir atoveiksmių kritinė peržvalga iš mikroistorijos perspektyvos. Kartu konferencijoje siekiama suteikti galimybę kaimyninių regionų muzikos tyrinėtojams pasidalinti po Šaltojo karo pabaigos naujai atsivėrusių šaltinių ir duomenų tyrinėjimų – „archyvų revoliucijos“ – rezultatais. Rengiant konferencijos programą tampriai bendradarbiauta su Baltijos kraštų muzikologų bendruomenėmis, Tarptautinės muzikologų draugijos studijų grupėmis „Šostakovičius ir jo epocha: amžininkai, kultūra ir valstybė“, „Muzika ir kultūros studijos“, „Stravinskis tarp Rytų ir Vakarų“. Konferencijos metu vyks specialiosios sesijos, skirtos Baltijos muzikos istoriografijai, ir Tarptautinės muzikologų draugijos studijų grupių tematinės sesijos. Konferencijos tematinė ir geokultūrinė įvairovė – nuo Igorio Stravinskio bendradarbiavimo su Los Andželo muzikos festivaliu iki „senosios Kinijos“ įvaizdžių Taivano populiariosios muzikos videoklipuose. 

Dar viena mokslinio renginio potemė – tarpdalykinė šiuolaikinės muzikologijos būsena, muzikologijos disciplinų sąveika ir ryšiai su socialiniais ir humanitariniais mokslais. Tarpdalykiškumo sklaidai muzikologijoje nagrinėti skirtas tarptautinis jaunųjų muzikologų konkursas (organizatorius Art-parkING naujų meno technologijų centras, Sankt Peterburgas), kurio finalas vyks LMTA konferencijos metu. Kultūrų kryžkeles, meno ir mokslo sankirtas iš skirtingų perspektyvų konferencijoje nagrinės kviestiniai pranešėjai: filosofė Lydia Goehr (Kolumbijos universitetas, Niujorkas) ir literatūrologas, semiotikas Borisas Gasparovas (Kolumbijos universitetas, Niujorkas), muzikologai Stefanas Weissas (Hanoverio muzikos, dramos ir medijų universitetas), Marina Frolova-Walker (Kembridžo universitetas), Tatjana Marković (Austrijos mokslų akademija, Belgrado menų universitetas). Richardo Wagnerio operų parodijos, futurizmas muzikoje, Stalino premijų komiteto veiklos mitai ir tikrovė – tai tik kelios iš daugelio temų, kurios bus gvildenamos kviestinėse paskaitose. Specialioji Tarptautinės muzikologų draugijos prezidento Dinko Fabris paskaita apie XVII-XVIII a. Neapolio operos sceną įsilies į renginių ciklą „Operos diena Valdovų rūmuose“. Renginio metu Vilniuje viešės Dmitrijaus Šostakovičiaus žmona Irina Šostakovič: konferencijos dalyviams ji pristatys naujausią baleto pagal Šostakovičiaus muziką pastatymą Metropoliteno Operoje (2013), o susitikime su kultūrine bendruomene  aptars D. Šostakovičiaus archyvo ir DSCH leidyklos veiklą, populiarinant kompozitoriaus palikimą. 

Iš viso konferencijoje dalyvaus daugiau kaip 80 pranešėjų iš 22 šalių – Austrijos, Danijos, Estijos, Italijos, Jungtinių Arabų Emiratų, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos, Serbijos, Slovėnijos, Suomijos, Šveicarijos, Vengrijos ir Vokietijos. 

Kviestinės paskaitos, konferencijos sesijos, kultūrinė programa vyks LMTA Kongresų rūmuose, Valdovų rūmuose, V. Kasiulio muziejuje. Konferencijos pagrindiniai organizatoriai – LMTA ir Lietuvos kompozitorių sąjunga. Partneriai:  Estijos muzikos ir teatro akademija, Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademija, Tarptautinės muzikologų draugijos (IMS) studijų grupės „Šostakovičius ir jo epocha: amžininkai, kultūra ir valstybė“, „Muzika ir kultūros studijos“, „Stravinskis tarp Rytų ir Vakarų“, IMS Rytų slavų šalių regioninė asociacija, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Lietuvos dailės muziejus. Konferencijos ir konkurso organizavimą parėmė Lietuvos mokslo taryba, Kultūros rėmimo fondas, Tarptautinė muzikologų draugija, Vytauto Landsbergio fondas, Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas bei kitos institucijos. 

Konferencija vyks anglų ir vokiečių kalbomis. Rinktiniai pranešimai bus publikuoti bendradarbiaujant su moksliniais žurnalais „Lietuvos muzikologija“ (Lietuva) ir „Opera Musicologica“ (Rusija).

Konferencijos programų komitetas:

Prof. Dr. Gražina Daunoravičienė, Lietuvos muzikos ir teatro akademija (pirmininkė)
Dr. Natalia Braginskaja, N. Rimskio-Korsakovo S. Peterburgo konservatorija
Dr. Olga Digonskaja, Glinkos muziejus; Šostakovičiaus archyvas
Dr. Valérie Dufour, Briuselio laisvasis universitetas
Dr. Pauline Fairclough, Bristolio universitetas
Dr. Marina Frolova-Walker, Kembridžo universitetas
Prof. Dr. Liudmila Kovnatskaja, IMS Rytų slavų šalių regioninė asociacija
Dr. Janis Kudinš, Jāzeps Vītols Latvijos muzikos aakademija
Dr. Olga Manulkina, N. Rimskio-Korsakovo S. Peterburgo konservatorija
Dr. Tatjana Marković, Austrijos mokslų akademija, Belgrado menų universitetas
Prof. Dr. Dario Martinelli, Helsinkio universitetas
Prof. Dr. Urve Lippus, Estijos muzikos ir teatro akademija
Prof. Dr. Renata Suchowiejko, Krokuvos Jogailos universitetas
Dr. Rūta Stanevičiūtė, Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Prof. Dr. Leon Stefanija, Ljubljanos universitetas
Prof. Dr. Stefan Weiss, Hanoverio muzikos, dramos ir medijų universitetas
Dr. Judita Žukienė, Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Konferencijos organizatoriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija.

Konferencijos partneriai: Estijos muzikos ir teatro akademija, Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademija, Tarptautinės muzikologų draugijos (IMS) studijų grupės „Šostakovičius ir jo epocha: amžininkai, kultūra ir valstybė“, „Muzika ir kultūros studijos“, „Stravinskis tarp Rytų ir Vakarų“, IMS Rytų slavų šalių regioninė asociacija.

KONFERENCIJOS PROGRAMA