Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

2020 m. mokslo renginiai

20-oji Tarptautinė konferencija „Muzikos komponavimo principai: teleologijos fenomenas“

Lapkričio 18–20 dienomis vyko 20-oji kompozicines aktualijas gvildenanti ir jas teoriniu lygmeniu tyrinėjanti tarptautinė konferencija „Muzikos komponavimo principai: TELEOLOGIJOS FENOMENAS“. Pirmą kartą konferencija bus realizuota virtualiu pavidalu. 2020 m. tema rezonuoja su dažna procesualaus meno kūrėjo dilema – kokia kūrinio transformacija vyksta apibrėžto laiko perspektyvoje. Kitaip tariant, kokio tikslo (gr. telos) link orientuojama kūrinio medžiaga ir koks kelias pasirenkamas iki to tikslo įgyvendinimo. Šiais klausimais savo teorinėmis įžvalgomis dalinosi ir aktyvias diskusijas kėlė 19 pranešėjų iš Lietuvos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Ispanijos, Austrijos, Serbijos, Ukrainos ir Lenkijos.Konferencijos neatsiejama dalimi jau tapo Neatpažintų M. K. Čiurlionio muzikos ciklų koncertas bei Muzikos lietuviškumo sambūrio premjeros, kurių metu pristatyti kompozitorių R. Motiekaičio, M. Natalevičiaus, M. Baranausko, J. Jurkūino, A. Mikoliųno ir R. Janeliausko kūriniai.

Programa

44-oji LMTA metinė konferencija „100 – mokyklai, dramai, operai“

Spalio 22 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje surengta 44-oji mokslinė konferencija „100 – MOKYKLAI, DRAMAI, OPERAI“, sutelkusi meno tyrėjus, kūrėjus ir pedagogus diskusijoms, pranešimams ir pristatymams.

2020-ieji Lietuvos kultūros kontekste išsiskyrė svariomis sukaktimis, kurias kviesta kartu pažymėti bei permąstyti jų reikšmę, aktualumą bei įtakas šiandienai. Bene ryškiausios su mūsų aukštąja mokykla susijusios trys datos – trys šimtmečiai, ženklinantys Lietuvos valstybės tiesioginį dalyvavimą kultūros lauke:

  • MOKYKLA – 1920-aisiais suvalstybinama Juozo Naujalio 1919 m. Kaune įkurta muzikos mokykla. Iš valstybės muzikos mokyklos kildiname didžiąją dalį XX a. lietuviškųjų profesionaliosios muzikos mokymo tradicijų, o po mokyklos perorganizavimo į Kauno konservatoriją – taip pat ir Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.
  • DRAMOS vaidykla Kaune buvo pirmasis profesionalus stacionarus lietuvių dramos teatras, 1920 įkurtas Lietuvos meno kūrėjų draugijos ir tapęs pagrindu Valstybiniam dramos teatrui.
  • OPEROS vaidykla – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro veiklos ištakos, pagrindinė XX a. lietuvių operos scena.

Konferencijoje dalyvavo LMTA garbės daktaras Vytautas Landsbergis, Ramunė Kryžauskienė, Judita Žukienė, Eglė Korienė, Beata Baublinskienė, Vaidas Jauniškis ir kiti dėstytojai bei doktorantai.

Programa

Tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija „Permainų muzika: iki ir po 1990“

Rugsėjo 10–12 d. įvyko tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija „Music and Change before and after 1990“ („Permainų muzika: iki ir po 1990“). Pažymint 1990 metus, bet neapsiribojant nacionalinėmis Baltijos šalių istorijomis, konferencijoje siekta paskatinti naujas žinias ir gilesnį supratimą apie politinius ir kultūrinius pokyčius Šaltojo karo metais ir po jo pabaigos. 

Koks muzikos praktikų indėlis į sociokultūrinių tapatybių formavimą ir transformaciją? Kaip susiję XX a. pabaigos kultūrinių ir politinių pokyčių procesai? Kokios garsiausios idėjos, kultūriniai tekstai ir individai turėjo didžiausios įtakos šiems procesams? Šie klausimai inspiravo Baltijos muzikologų konferenciją, kurioje jie buvo nagrinėjami trylikoje įprastų ir vienoje plenarinėje sesijose.

Konferencijoje dalyvavo 37 dalyviai iš 13 šalių (Austrija, Čekija, Didžioji Britanija, Gruzija, Ispanija, JAV, Latvija, Lenkija, Lietuva, Olandija, Rusija, Suomija, Vokietija). Kviestines paskaitas skaitė keturi lektoriai: Kevin C. Karnes (Emory universitetas Atlantoje, JAV), Olga Manulkina (Sankt Peterburgo universitetas, Rusija), Gintautas Mažeikis (VDU, Lietuva) ir Peter J. Schmelz (Arizonos valstybinis universitetas, JAV).

Programa

Konferencijos tezių knyga