Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

2019 m. mokslo renginiai

19-oji tarptautinė muzikos teorijos konferencija Muzikos komponavimo principai: orkestras šiuolaikiniuose kontekstuose

2019 m. lapkričio 20-22 d. Vilniuje vyko 19-oji tarptautinė muzikos teorijos konferencija „Muzikos komponavimo principai: orkestras šiuolaikiniuose kontekstuose“, kuri šiemet skiriama Eduardo Balsio 100-osioms gimimo metinėms. Konferenciją organizavo Lietuvos kompozitorių sąjunga, bendradarbiaudama su Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Šįmet konferencija kvietė tyrėjus ir kompozitorius iš naujo apmąstyti ir įvertinti įvairialypius orkestro faktorius, jo vaidmenį ir transformaciją šiuolaikiniuose (muzikos) kontekstuose. Tokio objekto pasirinkimas įgyja ypatingą reikšmę nacionaliniu mastu, šiais metais žymint vieno iškiliausių Lietuvos simfonistų – Eduardo Balsio – gimimo metines.

Programa

Tarptautinė konferencija Profesionalaus akordeono įvaizdžio formavimasis istorinėje perspektyvoje. Dabarties galimybės ir ateities iššūkiai

2019 m. lapkričio 16 d. LMTA įvyko tarptautinė konferencija Profesionalaus akordeono įvaizdžio formavimasis istorinėje perspektyvoje. Dabarties galimybės ir ateities iššūkiai. Renginys skirtas akordeono specialybės LMTA 60-mečiui (1959-2019), organizuotas 22-ojo tarptautinio akordeono festivalio metu. Konferencijoje įvairius pastarojo 60-mečio akordeono atlikimo meno pokyčius aptarė žymūs atlikėjai, pedagogai – M. Vayrinen (Suomija), A. Dmitrijev (Rusija), M.A. Joerger (Prancūzija), lietuvių profesorius E Gabnys, R. Sviackevičius, dabartinis akordeono katedros vedėjas R. Sviackevičius ir jaunosios kartos atstovai.

Programa

Baltijos dramos forumas 2019. Konferencija Mind the gap

2019 m. rugsėjo 24-25 d. LMTA įvyko Vilniaus tarptautinio teatro festivalio Sirenos Baltijos dramos forumo konferencija Mind the gap. Konferencijoje pranešimus skaitė 14 pranešėjų iš trijų Baltijos šalių. Nagrinėti procesai, kurie vyksta keičiantis teatro kartoms, kaip kinta teatro estetika, kritika, mąstymo apie teatrą kryptys. Kalbėta apie pokyčius teatre vaikams, operoje, šokio teatre bei dramaturgijos interpretacijose, apie kintančias teatro režisierių kartas, bei galimybes skirtingoms kartoms sėkmingai bendradarbiauti. Pranešimą tema Uždarant plyšį tarp rytų ir vakarų skaitė režisierė, dėstytoja Yana Ross, profesorė iš Tartu universiteto Anneli Saro kalbėjo apie Demiurgus ir amatininkaus šiuolaikiniame Estijos teatre, o akademikė iš Latvijos Ieva Rodiņa pasakojo apie Kartų pasikeitimus šiuolaikiniame Latvijos teatre.

Programa

V Baltijos jūros regiono kino istorijos konferencija Bendradarbiavimas Baltijos jūros regiono kino srityje

2019 m. rugsėjo 19-20 d. MO muziejuje įvyko V Baltijos jūros regiono kino istorijos konferencija Bendradarbiavimas Baltijos jūros regiono kino srityje. Konferencija pirmą kartą surengta 2014 m. Taline. Po penkerių metų pertraukos šis tarptautinis mokslinis kinotyros renginys organizuotas Lietuvoje. Konferencijoje kalbėta, diskutuota apie bendradarbiavimo būdus ir jo įtakas Baltijos jūros regiono kino formavimuisi. 

Konferencijos pagrindinės pranešėjos – dr. Raisa Sidenova (Niukaslo universitetas, JK), dokumentinio kino teoretikė, disertaciją apgynusi Jeilio universitete, ir dr. Anna Estera Mrozewicz, knygos „Beyond Eastern Noir. Reimagining Russia and Eastern Europe in Nordic Cinemas“ autorė.

Programa

Daugiau informacijos

III Tarptautinė konferencija Muzika ir garso dizainas kine ir naujosiose medijose. Garsovaizdžiai ir imersinis garsas

2019 m. rugsėjo 12-14 d. LMTA įvyko tarptautinė konferencija Muzika ir garso dizainas kine ir naujosiose medijose. Muzikai ir garso dizainui kine bei naujosiose medijose skirtą konferenciją LMTA rengia jau trečiąjį kartą. 2015 m. konferencijos potemė buvo Istorija ir iššūkiai, 2017 m. – Teorijos ir praktikos sankirtos. Šiais metais susitelkta ties Garsovaizdžių ir imersinio garso tema, kuri leido sukurti erdvę tyrėjams, kompozitoriams, garso menininkams ir dėstytojams dalintis žiniomis ir patirtimi.

Konferencijos temos bus aptariamos iš įvairių perspektyvų. Paskaitas skaitys kviestiniai lektoriai Kathryn Kalinak (JAV), Clovis Gouaillier (Kanada), Henrik Frisk (Švedija) ir kiti pranešėjai, tarp kurių – GEECT/CILECT atstovai.

Programa

Daugiau informacijos

Tarptautinė mokslo ir praktikos konferencija Aktorius ir personažai

2019 m. rugsėjo 6-8 d. LMTA  įvyko tarptautinė mokslo ir praktikos konferencija Aktorius ir personažai. Renginį kartu su Meno istorijos ir teorijos katedra rengė Michaelio Cacoyannis fondas (Graikija), Londono universiteto Royal Central School of Speech and Drama (Jungtinė Karalystė) ir judesio tyrimų centras Labanarium (Jungtinė Karalystė). Konferencijos metu skaityti pranešimai, organizuotos kūrybinės dirbtuvės, mokymų metodų pristatymai.

Programa

43-ioji LMTA metinė konferencija, skirta Juozo Naujalio 150-osioms gimimo metinėms

2019 m. balandžio 17 d. įvyko 43-ioji LMTA metinė konferencija, skirta Juozo Naujalio 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Konferencijoje savo tyrimus įvairiomis temomis pristatė LMTA dėstytojai ir studentai, didelio klausytojų susidomėjimo sulaukė pranešimai, kuriuose buvo dar kartą peržvelgtas ir reaktualizuotas lietuvių muzikos patriarcho, iškilaus menininko ir visuomenininko – Juozo Naujalio – veiklos indėlis Lietuvos kultūroje.

Programa

Jaunųjų muzikologų konferencija – konkursas De musica: ieškojimai ir atradimai

2019 m. kovo 28 d. LMTA įvyko jaunųjų muzikologų konferencija – konkursas De musica: ieškojimai ir atradimai. Renginys skirtas muzikologui, prof. habil. dr. Algirdui Jonui Ambrazui (1934–2016). Pirmą vietą laimėjo pirmosios pakopos Muzikos teorijos ir kritikos studijų programos antro kurso studentas Justas Stankevičius, antrą – tos pačios studijų programos trečio kurso studentė Karolina Šalmirytė.

Programa

Muzikologijos dirbtuvės Muzikos labirintai

2019 m. kovo 16 d. LMTA įvyko muzikologijos dirbtuvės Muzikos labirintai, skirtos 10-12 klasių moksleiviams ir jų mokytojams. Skirtingais labirintų maršrutais, apimančiais (P)neuminę kelionę į viduramžius ir atgal, skambančias atlikėjų istorijas, muzikos kūrinių auginimo paslaptis ir kt. moksleivius vedžiojo LMTA dėstytojai doc. dr. Jonas Vilimas, doc. dr. Rima Povilionienė, asist. Jurgis Paliauka, doc. dr. Lina Navickaitė-Martinelli, lekt. Eglė Gudžinskaitė, asist. Rasa Murauskaitė.

Jaunųjų folklorininkų mokslinė – praktinė konferencija

2019 m. kovo 8-9 d. LMTA įvyko jaunųjų folklorininkų mokslinė – praktinė konferencija. Renginyje pranešimus skaitė 16 pranešėjų ir Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos. Vyko praktiniai mokymai, kuriuos vedė Lietuvos, Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos jaunieji folklorininkai – Kristina Luna Dolinina, Agota Zdanavičiūtė, Olga Fiodorova, Daumantas Čepulis, Galina Pšeničkina, Marija Čurakova. Surengti tradicinės muzikos koncertai, tradicinių šokių ir dainų vakaronės. 

Programa

Tarptautinė muzikos ir meno mokyklų moksleivių konferencija Lietuva ir pasaulis: kelionės muzikos istorijos takais

Lietuvos muzikos ir teatro akademija jau ne pirmus metus, kartu su Vilniaus muzikos mokykla „Lyra“, organizuoja muzikos ir meno mokyklų moksleivių konferenciją.  Konferencijoje  Lietuvos ir kitų šalių kultūros, istorijos ir muzikos ryšiai, įtakos ir sąveikos tema tyrimus pristatė 14 Lietuvos, Baltarusijos ir Latvijos miestų muzikos ir meno mokyklų mokiniai ir mokytojai. Renginį moderavo LMTA muzikos ir teorijos ir kritikos bei kompozicijos studentės Karolina Rimskytė ir Julija Kostina.

Programa