Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

LMTA mokslinė konferencija „Mokyklos samprata Lietuvos meno kontekste“

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos metinė konferencija
MOKYKLOS SAMPRATA LIETUVOS MENO KONTEKSTUOSE
Skiriama LMTA 80-ies metų jubiliejui

„Mūsų šalis negali pasigirti paslėptais žemėje turtais ir milijonais kareivių. Mes galime išsikovoti teisę garbingai gyvuoti tik keldami savo kultūrą ir ypač meną. Menas gi iškelia savaimingus tautos bruožus, išlaiko tautą gyvą ir daro ją visų mylimą ir garbingą.“ / Juozas Gruodis

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) 2013 m. balandžio 24 d. vyko metinė konferencija „Mokyklos samprata Lietuvos meno kontekstuose“, skirta LMTA 80-ies metų jubiliejui. Konferencijoje gvildentos mokyklos sampratos diskursai Lietuvos meno ir mokslo, muzikos, teatro kontekstuose, aptarti kultūrologiniai, meno istorijos, estetikos, interpretacijos ir teorijos, muzikinio ugdymo klausimai.

Skelbdama 80-uosius savo gyvavimo metus, Lietuvos muzikos ir teatro akademija 2013 metų pradžioje pradėjo visus metus trunkantį renginių ciklą, kurio tikslas – atverti šį menų universitetą visuomenei kaip kūrybiškumo platformą, kurios vaidmuo šalies kultūroje yra neabejotinai ryškus tiek praeityje, tiek dabartyje, tiek ateityje. Minėdama 80-ies metų sukaktį, LMTA bendruomenė siekia plačiajai visuomenei atverti ir parodyti gausius Akademijos pasiekimus – akivaizdžius šios aukštosios mokyklos reikšmės ir svarbos įrodymus, kuriant šiuolaikinės Lietuvos, kultūros, meno ir mokslo panoramą. 

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos istorijos ištakos siejamos su 1919 m. kompozitoriaus Juozo Naujalio Kaune įsteigta muzikos mokykla. Aneksuotame Vilniuje iki 1940 m. veikė Mečislavo Karlovičiaus konservatorija ir Žydų muzikos institutas, o Klaipėdoje – kompozitoriaus Stasio Šimkaus įsteigta Klaipėdos muzikos mokykla. Tačiau visos šios institucijos neturėjo aukštosios mokyklos statuso, kurios poreikis Lietuvoje tolydžio augo. Todėl 1933 m. vasario 7 d. Kauno muzikos mokykla buvo perorganizuota į aukštąją mokyklą – Kauno konservatoriją (direktorius – kompozitorius Juozas Gruodis). Būtent nuo šios datos 2013-aisiais skaičiuojami Lietuvos muzikos ir teatro akademijos aštuoniasdešimtieji gyvavimo metai.

Konferencija pradėta apskrito stalo diskusija, skirta mokyklos sampratai Lietuvos meno kontekstruose. Konferencijoje pranešimus pristatė 40 pranešėjų iš Lietuvos, atstovaujančių tokias mokslo ir meno institucijas kaip Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos edukologijos universitetas, Vilniaus dailės akademija, Šiaulių universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vilniaus muzikos mokykla „Lyra“. 

KONFERENCIJOS PROGRAMA