Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Jaunųjų muzikologų konferencija „Muzikologijos kontrapunktai: tradicija ir dabartis“

2014 m. kovo 6 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (Gedimino pr. 42) Juozo Karoso salėje vyko jaunųjų muzikologų konferencija „Muzikologijos kontrapunktai: tradicija ir dabartis“, skirta prof. habil. dr. Algirdo Ambrazo 80-mečiui. Kiekvienais metais vykstantis renginys suburia jaunuosius muzikologus, kurie pristato savo tiriamuosius darbus bei kitos muzikologinės veiklos rezultatus.

Konferenciją pradėjo apskritojo stalo diskusija su profesoriumi habil dr. A. Ambrazu, kurioje taip pat dalyvavo muzikologai prof. dr. Jonas Bruveris ir prof. habil. dr. Gražina Daunoravičienė. Antroje renginio dalyje LMTA Muzikos teorijos ir kritikos studijų programos specialybės studentės Paulina Nalivaikaitė, Agnė Janušaitė, Emilija Puskunigytė, Brigita Jurkonytė, Rasa Murauskaitė, Eleonora Černiauskaitė ir Silvija Vosyliūtė pristatė savo pranešimus. Jaunųjų muzikologų darbus vertino kompetetinga komisija. Konferenciją vedė IV kurso studentė Vaida Urmonienė, muzikiniais numeriais džiugino dainininkė Milda Baronaitė ir pianistė Lukrecija Petkutė.

——————————————————————————————

Studentų tekstai: Jaunųjų muzikologų konferencija-konkursas

Šių metų kovo 6-ta diena nebuvo tas eilinis ketvirtadienis, kuris paprastai pralekia nepastebėtas, nes visa širdimi laukiame savaitgalio. Šį kartą viskas buvo kitaip, nes Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bendruomenė susirinko į jaunųjų muzikologų konferenciją-konkursą, skirtą prof. habil. dr. Algirdo Ambrazo 80-mečiui. Konferencijos-konkurso tema – „Muzikologijos kontrapunktai: tradicija ir dabartis“.  

Konferencija prasidėjo skambant Juozo Gruodžio dainoms „Aguonėlės“, „Rudens tylumoj“ bei „Rugiagelės“, kurias atliko Milda Baronaitė (koncertmeisterė – Svaja Skučienė). Šie kūriniai buvo parinkti neatsitiktinai – tai tarsi pirmoji dovana Profesoriui. Vertėtų paminėti, kad prof. habil. dr. A. Ambrazas baigė Kauno J. Gruodžio tuometinę muzikos mokyklą, 1969 m. apgynė daktaro disertaciją „Juozo Gruodžio kūrybinio palikimo klausimai“, 1981 metais išleido knygą „Juozo Gruodžio gyvenimas ir kūryba“, o 1991 m. apgynė habilituoto daktaro disertaciją „Juozas Gruodis ir lietuvių kompozitorių mokyklos formavimasis“. Profesoriaus milžiniškoje darbų kraitėje gausu sudarytų bei redaguotų leidinių, mokslinių straipsnių, pranešimų konferencijose J. Gruodžio tema, tad neabejotinai šis lietuvių kompozitorius yra neatsiejama habil.dr. A. Ambrazo gyvenimo dalis. 

Visą renginį būtų galima padalyti į dvi dalis. Pirmoje visas dėmesys buvo skiriamas sukaktuvininkui: LMTA Senato pirmininkas prof. Leonidas Melnikas profesoriui įteikė Garbės medalį, įvairūs asmenys tarė sveikinimo žodžius, o juos išsėmus prasidėjo diskusijos prie apvalaus stalo. Diskusijose dalyvavo prof. dr. Jonas Bruveris, prof. habil. dr. Gražina Daunoravičienė bei pats prof. habil. dr. Algirdas Ambrazas. 

Antroje renginio dalyje jau buvo leidžiama įvairiapusiškai reikštis jauniesiems muzikologams – prasidėjo konferencija-konkursas, kurią vedė IV kurso muzikos teorijos ir kritikos studentė Vaida Urmonienė. Pirmoji savo pranešimą „A. Dantės Pragaro paveikslai P. Čaikovskio Frančeskoje da Rimini ir F. Liszto Dantės simfonijoje“ skaitė I kurso studentė Paulina Nalivikaitė. Pranešimas buvo gana lakoniškas, tačiau lengvai bei suprantamai pateiktas. 

Antroji savo pranešimą „Vilniaus seminarijos knyga“ pristatė II kurso studentė Agnė Janušaitė. Pranešimo tema nebuvo tipiška: dauguma studentų savo pranešimu paprastai nori tiesiog pristatyti savo kursinį darbą ar tam tikro tyrimo rezultatus. Agnės pranešimas buvo išskirtinis tuo, kad, cituojant prof. Bruverį, „tai pranešimas apie patį tiriamąjį objektą“. 

III kurso studentė Emilija Puskunigytė pristatė savo temą „Teodoro Brazio muzikos aidai“. Nors tema buvo įdomi, iš pačios prelegentės sklido didžiulis jaudulys ir nepasitikėjimas savimi, dėl to salėje kilo šurmulys.

Ketvirtoji prelegentė, pristačiusi temą „7-ojo dešimtmečio ataidai operos teatro repertuare. Dirigento Rimo Geniušo veiklos pėdsakais“ – III kurso studentė Brigita Jurkonytė. Šios temos šaltinis – dirigento Rimo Geniušo archyvai, kurie, anot prof. A. Ambrazo, yra „neišsemiami lobynai“. Pranešimas nors ir buvo įdomus, tačiau per ilgas: klausytojams buvo sunku koncentruoti dėmesį. 

Trečiakursė muzikologė Rasa Murauskaitė, pristačiusi pranešimą „Trys Ensemble InterContemporain veidai“, dalijosi savo įspūdžiais iš Prancūzijos, o konferencijos paskutinė dalyvė – IV kurso studentė Silvija Vosyliūtė – pristatė daug diskusijų sukėlusį pranešimą „Indijos reprezentacija 7-ojo dešimtmečio populiarioje Vakarų muzikoje“. 

Konferencijos prelegenčių pranešimus vertino garbinga, tris kartas vienijanti komisija – prof. habil. dr. Algirdas Ambrazas, prof. dr. Jonas Bruveris, lekt. dr. Laima Budzinauskienė, doc. dr. Audra Versekėnaitė bei IV kurso studentė Vaida Urmonienė. Pirmają vietą pasidalijo dvi dalyvės – Agnė Janušaitė bei Rasa Murauskaitė, o paskatinamoji premija atiteko Brigitai Jurkonytei. 

Konferencijos-konkurso metu mane labiausiai nustebino du veiksniai – tai prof. dr. Jono Bruverio beribė erudicija ir habil. dr. Algirdo Ambrazo rankose laikoma popieriaus skiautė, į kurią visos konferencijos metu jis uoliai kažką užsirašinėjo.

Eduardas Šlutas (I k. )