Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Tarptautinė konferencija „Permąstant vaidybos meną: nauji požiūriai į aktoriaus kūrybą“

2014 m. rugsėjo 30–spalio 1 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademija surengė antrąją tarptautinę teatrologijos konferenciją. 2013 m. siūlę dėmesį sutelkti į publikos ir recepcijos klausimus, 2014 m. konferencijos organizatoriai renginį skyrė vaidybos meno problemoms. 

LMTA ne tik rengia profesionalius teatro kūrėjus, bet ir inicijuoja bei vykdo mokslinius teatro, tarp jų ir vaidybos, meno tyrimus. Vienas tokių – Lietuvos mokslo tarybos remiamas projektas „Mąstantis kūnas: vaidybos sistemų analizė ir integracija šiuolaikinio aktoriaus kūrybos procese“. Surengta konferencija – viena iš šio jau antrus metus vykdomo projekto dalių. 

2014 m. konferencija, pavadinta „Permąstant vaidybos meną: nauji požiūriai į aktoriaus kūrybą“, kvietė naujai pažvelgti į šiuolaikines scenos atlikėjų praktikas, tradicinius ir alternatyvius aktorių rengimo būdus bei į pačią vaidybos sampratą. „Naujausi kognityvinių mokslų atradimai ir biomedicinos tyrimų rezultatai lėmė reikšmingą posūkį vakarietiškoje vaidybos sampratoje. Mums siūloma atsisakyti tokių dichotomijų kaip protas/kūnas, savastis/personažas, racionalumas/emocingumas, žinojimas/įsivaizdavimas, vidinis/išorinis ir pan. Regis, turėtume kalbėti ne apie „psichologinę“ ir/ar „fizinę“, bet apie įkūnytą vaidybą“, – šiek tiek provokuojamai teigė konferencijos organizatoriai.

Konferenciją pradėjo vienas garsiausių Europos teatro mokslininkų Patrice’as Pavis, šiuo metu vedantis seminarus LMTA studentams, o pranešimus skaitė ir diskutavo teatro tyrėjai – teoretikai ir praktikai – iš Suomijos, Estijos, Švedijos, Danijos, Belgijos, Portugalijos, Australijos ir Lietuvos. 

KONFERENCIJOS PROGRAMA