Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

3-oji tarptautinė mokslinė jaunųjų teatro kritikų konferencija „politika(i) vs. teatras“

2013 m. rugsėjo 26-28 dienomis LMTA Teatro ceche (Kosciuškos g. 12) vyko trečioji tarptautinė jaunųjų teatro kritikų konferencija „politika(i) vs. teatras“. Pirmoji tarptautinė jaunųjų teatro tyrinėtojų konferencija LMTA vyko 2011 metais. Į temą „Kai teatras kalba apie teatrą“ tuomet gilinosi teatrologijos studentai iš Vilniaus, Kauno, Sankt Peterburgo ir Maskvos aukštųjų mokyklų. Po metų į Vilnių atvyko teatro teoretikai, istorikai ir kritikai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos, Gruzijos, Prancūzijos ir Vokietijos. Antrosios konferencijos tema buvo „(Re)vizija: Heroizmas“. Šiemetinės konferencijos „politika(i) vs. teatras“ geografiją papildė dalyviai iš Turkijos, Čekijos ir Suomijos.  Naujosios kartos teatro teoretikus ir tyrinėtojus iš skirtingų šalių burianti konferencija šiemet pelnė tarptautinį pripažinimą – ją organizuojantys jaunieji LMTA teatrologai vieninteliai iš Lietuvos buvo nominuoti prestižinei Karolio Didžiojo jaunimo premijai.

Pasak vienos iš konferencijos organizatorių Viktorijos Ivanovos, teatro ir politikos santykiai inspiruoja daugybę mąstymo krypčių: „Teatras scenoje ir teatras seime. Nepriklausomas teatras, priklausomas nuo politikų? Kas geresnis aktorius – tas, kuris scenoje ar tas, kuris seime? Kaip žmonės mato teatro ir politinio gyvenimo santykį? Ir tai tik keli raktiniai klausimai, kurie skatina analizuoti teatrą kaip visuomenės reiškinį ir visuomenę kaip teatro objektą“. 

Tęsdami jaunųjų kolegų įžvalgas, pirmą kartą rengiamos tarptautinės mokslinės konferencijos dalyviai nagrinės vadinamąją teatro pridėtinę vertę: „Visais laikais teatro paveikumą lėmė jų kūrėjų gebėjimas užčiuopti aktualiausius visuomenės klausimus. Dažnai teatras buvo daugiau ne teatras, tai yra ne tik tenkino estetinius lūkesčius, bet ir atliko socializacijos, tapatybės įtvirtinimo, lojalumo valstybei išpažinimo arba priešingai – priešinimosi sistemai ir kitas funkcijas. Ši „pridėtinė vertė“ priklauso nuo kiekvieno laikotarpio sociokultūrinio ir politinio  konteksto bei parodo teatro svarbą visuomenei“, – teigė konferencijos organizatorė dr. Ramunė Balevičiūtė. Neatsiejama nuo teatro pridėtinės vertės paieškų yra ir viena iš svarbių konferencijos temų – teatro publikos įtaka spektaklio formai ir turiniui. 

LMTA Meno istorijos ir teorijos katedros su Lietuvos mokslų tarybos parama rengiamoje konferencijoje dalyvauja LMTA, Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos kultūros tyrimo instituto, Babes-Bolyai universiteto (Rumunija), Tartu universiteto (Estija), Estijos muzikos ir teatro akademijos, Latvijos kultūros akademijos, Dublino universiteto mokslininkai. 

Trečiosios tarptautinės jaunųjų teatro kritikų konferencijos „politika(i) vs. teatras“ programa yra ČIA.