Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

Tarptautinė mokslinė konferencija „Šiuolaikinio teatro pridėtinė vertė: kam šiandien reikalingas teatras?“

2013 m. spalio 1-2 d. LMTA Teatro ir kino fakultete vyko tarptautinė mokslo konferencija „Šiuolaikinio teatro pridėtinė vertė: kam šiandien reikalingas teatras?“. Aktualią teatro dabarčiai temą nagrinėjo garsūs Lietuvos ir užsienio teatrologai iš LMTA, Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos kultūros tyrimų instituto, Babes-Bolyai universiteto (Rumunija), Tartu universiteto (Estija), Estijos muzikos ir teatro akademijos, Latvijos kultūros akademijos, Dublino universiteto.

Pirmą kartą rengiamos tarptautinės mokslinės konferencijos dalyviai skirtingais aspektais atskleidė konferencijos temą: „Visais laikais teatro paveikumą lėmė jų kūrėjų gebėjimas užčiuopti aktualiausius visuomenės klausimus. Dažnai teatras buvo daugiau nei teatras, tai yra ne tik tenkino estetinius lūkesčius, bet ir atliko socializacijos, tapatybės įtvirtinimo, lojalumo valstybei išpažinimo arba priešingai – priešinimosi sistemai ir kitas funkcijas. Ši „pridėtinė vertė“ priklauso nuo kiekvieno laikotarpio sociokultūrinio ir politinio konteksto bei parodo teatro svarbą visuomenei.

Teatro „pridėtinės vertės“ klausimas neatsiejamas nuo publikos tyrimo. Paskutiniaisiais XX amžiaus dešimtmečiais daugelio teatro mokslininkų dėmesys nukrypo į publiką kaip į labai svarbią sceninės komunikacijos grandį, turinčią lemiamos reikšmės ir spektaklio formai, ir jo turiniui. Tad kokia yra šiuolaikinio teatro pridėtinė vertė? Ko šiandien iš teatro tikisi publika ir kaip teatras reaguoja į publikos reikmes? Kokias galima išskirti strategijas, teatrui kuriant pridėtinę vertę? Konferencijoje bandyta iš naujo įvertinti ir apibrėžti, kokią vietą skirtingose visuomenėse šiandien užima skirtingos teatro rūšys ir formos“, – teigė konferencijos organizatorė dr. Ramunė Balevičiūtė.

Pranešimus skaitė Vaidas Jauniškis (LMTA), Elona Bajorienė (LMTA), Jurgita Staniškytė (Vytauto Didžiojo universitetas), Andrea Tompa (Babes-Bolyai universitetas, Rumunija), Anneli Saro Tartu universitetas, Estija), Irena Alperytė (LMTA), Ina Pukelytė (VDU), Eva-Liisa Linder (Estijos muzikos ir teatro akademija), Zane Kreicberga (Latvijos kultūros akademija, Latvijos naujojo teatro institutas), Ramunė Balevičiūtė (LMTA), Rita Repšienė (Lietuvos kultūros tyrimų institutas, LMTA), Helmutas Šabasevičius (Lietuvos kultūros tyrimų institutas), Stephen Wilmer (Dublino „Trinity“ koledžas, JK), Šarūnė Trinkūnaitė (LMTA).

DAUGIAU INFORMACIJOS