Mūsų svetainėje naudojami slapukai, kad užtikrintume jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su mūsų Slapukų politika , Privatumo politika

2018 m. mokslo renginiai

Konferencija „Muzika ir teatras: sąveikos, skirtys, tarpininkavimai“, skirta muzikos istorikei, habil. dr. Jūratei Trilupaitienei

Lapkričio 20 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyko konferencija „Muzika ir teatras: sąveikos, skirtys, tarpininkavimai“, skirta muzikos istorikei, habil. dr. Jūratei Marijai Trilupaitienei. Konferenciją organizavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos istorijos katedra ir Lietuvos kultūros tyrimų instituto Muzikos ir teatro skyrius. Konferencijoje dalyvavo 11 tyrėjų, kurie pristatė savo pranešimus, taip pat vyko diskusija „Muzikos praeities beieškant“. 

18-oji tarptautinė kompozitorių ir muzikologų konferencija „Muzikos komponavimo principai: nuo audijavimo link komponavimo“

2018 m. lapkričio 13–15 d. vyko 18-oji tarptautinė kompozitorių ir muzikologų konferencija „Muzikos komponavimo principai: nuo audijavimo link komponavimo“. Tai jau antrą dešimtmetį LMTA organizuojamas renginys, kuriame kasmet susitelkiama į skirtingus muzikos komponavimo aspektus. Šiemet konferencija sukvietė 19 dalyvių iš Lietuvos, JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Serbijos, Ukrainos ir Rusijos. Kviestines paskaitas skatė Rogeris Redgate‘as (Jungtinė Karalystė) ir Bertas Van Herckas (JAV).

46-oji tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija „Kultūros pokyčiai ir muzikos kritikos diskursas“

2018 m. spalio 23–26 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyko 46-oji Baltijos muzikologų konferencija. Ji šiemet buvo skirta muzikos kritikos lauko peržvalgai. Konferencijoje „Kultūros pokyčiai ir muzikos kritikos diskursas“, kurią LMTA organizavo kartu su Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija, dalyvavo 27 pranešėjai iš 14 šalių: Lietuvos, JAV, Japonijos, Kinijos, Portugalijos, Rumunijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Gruzijos, Švedijos, Serbijos, Rusijos. Paskaitas konferencijos metu skaitė kviestiniai lektoriai, žymūs muzikos kritikai ir lauko tyrėjai Richardas Taruskinas (Kalifornijos Berkeley universitetas), Olga Manulkina (Sankt Peterburgo valstybinė N. Rimskio-Korsakovo konservatorija), Andreasas Engstromas (Kontraklang Berlin) ir Danielis-Leechas Wilkinsonas (Londono King‘s College).

Festivalis-konferencija „Doctors in Performance“

2018 m. rugsėjo 4–6 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įvyko III tarptautinis muzikos atlikimo meninių tyrimų festivalis-konferencija „Doctors in Performance“ (DIP). Šis unikalus akademinis renginys, kurio dėmesio centre yra muzikos atlikimo praktika grįsti mokslo ir meno tyrimai, šiemet subūrė dalyvius iš 22 pasaulio šalių: Latvijos, Airijos, Suomijos, Belgijos, Italijos, Australijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Estijos, Norvegijos, Ispanijos, Švedijos, Lenkijos, Vengrijos, Austrijos, Brazilijos, Serbijos, Prancūzijos, Pietų Afrikos, Malaizijos. 11 dalyvių atstovavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijai.

Rugsėjo 4 ir 5 d. kviestines paskaitas skaitė viena ryškiausių pasaulio muzikos atlikimo studijų figūrų, muzikologas ir pianistas prof. dr. Johnas Rinkas (Kembridžo universitetas) ir lietuvių kompozitorius, dirigentas, Lietuvos ansamblių tinklo įkūrėjas Vykintas Baltakas (LMTA, Mastrichto konservatorija). Keturiose paralelinėse sekcijose nuskambėjo 72 tyrimų rečitaliai, paskaitos-koncertai ir atlikimo meno tyrėjų pranešimai. Beveik pusė iš devyniasdešimties renginio dalyvių turi mokslo arba meno daktaro laipsnį, likusieji – mokslo arba meno doktorantai. Konferencijos partneriai – Helsinkio menų universiteto Sibeliaus akademija, Airijos Karališkoji muzikos akademija ir Londono Karališkoji muzikos akademija.

Jaunųjų dailės, muzikos ir teatro istorikų konferencija „Atkurtai Lietuvos valstybei – 100. Dailės, muzikos ir teatro raidos akcentai“

Lietuvos muzikos ir teatro akademija, kartu su Vilniaus dailės akademija, organizavo tarpdisciplininę jaunųjų dailės, muzikos ir teatro istorikų konferenciją „Atkurtai Lietuvos valstybei – 100. Dailės, muzikos ir teatro raidos akcentai“. Konferencijoje dalyvavo LMTA studentai Karolina Rimskytė (B1), Paulina Nalivaikaitė (M1), Jurgita Valčikaitė (M2) ir Justas Stankevičius (B1).

Jaunųjų folklorininkų konferencija „Tradicijos samprata šiandien“

Jaunoji etnomuzikologų karta savo tyrimus pristatė konferencijoje „Tradicijos samprata šiandien“, kuri įvyko 2018 m. balandžio 26 d. Mokslinės-praktinės konferencijos tikslas – skatinti jaunuosius tyrėjus ir praktikus aktyviai dalyvauti mokslinėje bei praktinėje veikloje, pristatyti savo tyrimų ir/ar praktinės veiklos rezultatus, skatinti Lietuvos aukštųjų mokyklų ir jų studentų bendradarbiavimą., mažinti atskirtį tarp akademinės ir neakademinės bendruomenių. Konferencijos metu jaunieji folklorininkai pristatė savo pranešimus muzikinio ir choreografinio folkloro bei su juo susijusių tarpdisciplininių tyrimų tematika.

42-oji LMTA metinė konferencija „Rytdienos meno šiandiena“

2018 m. balandžio 25 d. įvyko 42-oji LMTA metinė konferencija šį kartą paskirta šiandienos ir ateities meno aktualijų bei muzikinio švietimo tendencijų peržvalgai. Konferencijoje „Rytdienos meno šiandiena“ savo tyrimus pristatė LMTA dėstytojai ir studentai, į diskusijas temomis „Muzikologijos brandos egzamino aktualijos“ ir „Meniniai tyrimai: atgal į ateitį?“ įsitraukė ne tik LMTA bendruomenės nariai, bet ir meno mokyklų pedagogai. Konferencijos metu taip pat buvo pristatytas naujas Vitalijos Mockutės leidinys „Paprastosios ir sudėtinės muzikos formos“.

Jaunųjų muzikologų konferencija „Naujų muzikos tyrimų žvalgytuvės“

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos istorijos ir Muzikos teorijos katedros tradiciškai organizuoja jaunųjų muzikologų konferenciją. Šiemet ji, pavadinimu „Naujų muzikos tyrimų žvalgytuvės“, vyko kovo 13 d. Konferencijoje dalyvavo 12 studentų. Geriausiu pranešimu pripažintas B3 studentės Kotrynos Lukšytės tyrimas „Muzikos funkcija ir sąveika su vaizdu Stanley Kubricko filme „Prisukamas apelsinas“ (darbo vadovė doc. dr. Laima Budzinauskienė). 

Muzikos ir meno mokyklų moksleivių konferencija, skirta Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-mečiui

Lietuvos muzikos ir teatro akademija jau ne pirmus metus, kartu su Vilniaus muzikos mokykla „Lyra“, organizuoja muzikos ir meno mokyklų moksleivių konferenciją. Šiemet ji buvo skirta Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-mečiui. Konferencijos metu savo tyrimus pristatė 15 jaunųjų tyrėjų, o renginį moderavo LMTA muzikos ir teorijos ir kritikos studentės Karolina Šaltmirytė ir Kotryna Lukšytė. 

Mokslinė konferencija „Garsas ir vaizdas mene: estetinės tendencijos ir socialiniai iššūkiai“

2018 m. vasario 27 d. įvyko Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Filosofijos ir kultūros mokslų katedros organizuota mokslinė konferencija „Garsas ir vaizdas mene: estetinės tendencijos ir socialiniai iššūkiai“. Konferencija, kurioje dalyvavo 17 pranešėjų, buvo skirta humanitarinėms ir socialinėms menų studijoms.